loading
close
SON DAKİKALAR

Euro için son 6 hafta

Euro için son 6 hafta
Tarih: 11.02.2012 - 21:14
Kategori: Ekonomi

Haftan sonu IMF ve Dünya Bankası toplantılardan cesur kararlar almak için ortak karar çıkarken bazı kesimler Euro bölgesi için çok geç kalındığını düşünüyor.

Dünya liderleri euro birliğini dağılmasına sayılı zaman kaldığı konusunda düşünlerini hafta sonu ilk defa bu kadar kesin bir dille ortaya koydular. Artık ne kadar zaman kaldığını biliyoruz.

Geri sayıma 6 haftadan başlandı. Bu 6 doğru adımlar atılmazsa çöküşün önüne geçilemeyeceği görüşü hakim.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne’un dile getirdiği 6 haftalık dönemde euro bölgesinin siyasi krizi çözmek için son şansı.

G20’lerin görüşmeleri sürerken artan bir beklentide açığa çıkıyor. Gözler İngiltere’ye çevrilmiş durumda. İngiltere Merkez Bankası’nın (BofE) para basması ve piyasalara ikinci tur genişlemeyi sağlaması bekleniyor.

300 milyar sterlin (848milyar TL, 462 milyar dolar)destek ile ekonominin desteklenmesi beklentisi git gide artıyor. Hali hazırda 200 milyar sterlin  (565 milyar TL, 308 milyar dolar)enjekte edilen piyasalarda enflasyon hala yüksek ve hayat pahalılığı sıkıntı vermeye devam ediyor. Genel kanı bir doz daha ilaç lazım.

Osborne yaptığı değerlendirmede, kötü politikaların kötü ekonomileri beraberinde getirdiğini kaydederek Temmuz ayında yapılan görüşmelerin hızla hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Osborne şimdilik sadece adı olan Avrupa Finansal İstikrar fonu (EFSF) için 350 milyar sterlinlik (989 milyar TL, 540 milyar dolar)destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ülkelerin kurtarılması desteklenmesi için düşünülen fonun hala kullanılamadığını kaydeden Osborne telaffuz edilen miktarında yeterli olacağından emin olmadığını dile getrdi.

Yunanistan’ın batırılması ve euro birliğinin bozulmasına karşı olduklarını kaydeden Maliye bakanı, hızlı davranılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

ABD’NİN AVRUPA İÇİN SABRI TÜKENİYOR
Avrupa’daki dalgadan sert etki gören ABD’nin de artık sabrı taşmaya başladı. Geçtiğimiz hafta serbest düşüşlere sahne olan ABD ilişkilerin bozulmasının korkutucu hale gelebileceği uyarısını yapmaktan da geri kalmadı.

Yapılan değerlendirmede olası bir depresyon ve resesyonun tek suçlusu olarak Avrupa gösteriliyor.
3 yıl önce Lehman’ın batışından beri yapılan bütün çalışmaların çöpe atıldığı konuşulurken yatırımcılar, hedge fonlar ve büyük bankaların Avrupa’ya güveni kalmadı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları