loading
close
SON DAKİKALAR

'Ev içi emek ücretlendirilsin'

'Ev içi emek ücretlendirilsin'
Tarih: 25.07.2012 - 16:32
Kategori: Kadın

Sosyalist Kadın Meclisleri, kadın görünmeyen ev içi emeğinin ücretlendirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda çalışma başlatacağını duyurdu...

ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, 14-15 Temmuz'da İstanbul'da topladığı 2. Konferansı'nda ev içi emeğin ücretlendirilmesi talebiyle bir çalışma yürütme kararı aldı.

Bugün açıklanan SKM 2. Konferansı Sonuç Bildirgesi'nde Sosyalist Kadın Meclisleri'nin, "ESP'nin kadın yarısı, parti aklının, iradesinin ve inisiyatifinin eşit yarısı olmak amacıyla yola çıktığı" belirtildi. Bildirgede, "SKM, kendi ufkunu ve aklını geliştirirken toplam kadın özgürlük hareketine yeni kazanımlar ekliyor" denildi.

Sonuç bildirgesinde, 14-15 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul'da toplanan SKM 2. Konferansı'nda kadının eviçi emeğine dair sorunların tartışıldığı ve cins bilincinin ele alındığı belirtildi.

Sonuç bildirgesinde şöyle denildi: "Konferansımız, ev içi emeğin erkek egemen sınıflı toplumlarda, sonuncusu olarak da kapitalist toplumda, görünmez kılınarak gasp edildiğini, ağır bir sömürüye uğratıldığını saptadı, bunu emek hırsızlığı ve sermayenin artı değer sömürüsünün bir alanı olarak niteledi."

Ev içi emek ücretlendirilmeli

Bildirgede, kadının eviçi emeği ve hak mücadelesinin ertelenemez bir zorunluluk olduğu, kapitalist erkek egemen sisteme karşı yeni bir savaş konusu olduğu kaydedildi. Bildirgede, şöyle denildi: "Eviçi emeğinin görünür kılınması mücadelesini yükseltme çağrısı yapan Konferansımız, bu konuda bir başlangıç oluşturacak talepleri şöyle sıralamıştır.

-Eviçi çalışma, üretim ve yeniden üretimin gerçekleştirilmesinde rol oynayan ağır bir iş sürecidir. Eviçi emeğin üretken niteliği tanınmalıdır. Tüm ilgili yasalar tarafından 'ağır iş' olarak tanınmalıdır. Bu nedenle kadın, tüm ilgili yasalarda ağır işçi statüsüne alınarak sosyal hakları sağlanmalıdır.

-Söz konusu iş sürecinde kadın, başka yerde de çalışıyor olmasından bağımsız olarak işçilik yapmaktadır. Bu nedenle harcadığı işgücü ücretlendirilmelidir. Ücretli ağır işçi olarak eşten, babadan, çocuktan bağımsız bir şekilde sosyal güvence ve emeklilik hakkı düzenlenmelidir.

-Eviçi emek ve karşılığı, sermaye düzeninde Gayrisafi Hasıla'ya ve ulusal bütçeye dahil edilmelidir.

-Hasta ve yaşlı bakımının tüm yükü devletçe üstlenilmelidir.

-Kadının ev içi emek köleliğinden kurtuluşu; ev işinin toplumsallaştırılması ve toplumca üstlenilmesi yolundan (toplu yemekhaneler, kreşler, çocuk bakım evleri vb.) mümkün olacaktır."

Ev işi toplumsallaştırılmalı

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Bu yüzden bugün başta emekçi kadınlar gelmek üzere bütün kadın cinsi adına eviçi emeğin ücretlendirilmesi mücadelesi, kadınların erkek egemen kapitalist sisteme, erkek egemen ekonomi politikalarına, erkek egemen devlete, cinsiyetçi politikalara karşı, bu politikaları yürüten burjuva hükümetlere ve kadının her açıdan erkeğe bağımlılığına karşı çok zorlu bir mücadelenin başlatılması olacaktır. Bu mücadele kadın cinsin evde/ailede erkeğe bağımlılığını hafifletecektir. Bu bağımlılığın gerçek anlamda ortadan kaldırılması ise sosyalizmle ev işinin toplumsallaştırılması yolundan mümkün olacaktır."

'Ev içi emeğimiz üretkendir, ücretlendirilsin'

"Ev içi emeğimiz üretkendir, ücretlendirilsin" başlığı altında aydınlatma çalışması başlatılacağı bildirilen sonuç bildirgesinde, diğer kadın örgütleri, sendikalar ve emek örgütleriyle de görüş ve önerilerin paylaşılacağı kaydedildi.

Cins bilinci kendini adamada somutlaşmalı

Konferansın ikinci gündem maddesinin "cins bilincinde derinleşme" olduğu bildirilen sonuç bildirgesinde, şöyle denildi: "Sosyalist Kadın Meclislerinin mücadelesi içinde kuşkusuz cins bilinci, kadın devrimine bağlı ve sosyalist bir içerik kazanma yönünde derinleşecektir. Cins bilinci kadın devrimine kendini adamada somutlaşmalıdır. Kadın özgürlük mücadelesine ve kadının kurtuluşunun yolunu açacak sosyalizm kavgasına kendini adamak, cins bilincini kuşanan sosyalist kadınların davranışının özü, içeriği olacaktır.

Konferansımız, Parti saflarında kadın dayanışmasının geliştirilmesi ve sosyalist kadınların bağımsız duruşunun güçlendirilmesi yönüne işaret etti. Yine Konferansımız erkek egemen dirençlerin eleştirisini yaparak, bu durumlara karşı kolektif akıl ve müdahaleyi geliştirmeye vurgu yapmıştır.

Mücadelenin her alanında kadınlar bir adım öne çıkmalı ama erkek egemen anlayış ve tarzları yenerek, kendisi de etkilerinden arınarak, edilgenliği yenerek sağlam, cüretli atılımlara girmelidir. Önemli anlarda ortaya çıkan ve paçalarımızdan tutan erkek egemen akılla, edinilmiş kadınlık halleriyle savaşa tutuşmak görevimizdir. Sosyalist kadınların kadın hareketinin kazanım hanesine kattığı büyüttüğü kadın aklı kadın iradesi ve kadın inisiyatifi en büyük silahımızdır!"

Etha

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları