loading
close
SON DAKİKALAR

Eyidoğan: ''Hükümetin tarihi yapıları koruma planı yok''

Eyidoğan: ''Hükümetin tarihi yapıları koruma planı yok''
Tarih: 28.11.2013 - 16:54
Kategori: Siyaset

İstanbul Milletvekili Eyidoğan, ''Hükümetin tarihi yapıları ve dokuları koruma konusunda bütüncül bir koruma master planı yok''

İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan 27 Kasım 2013 Tarihinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinin İTÜ Kültür Merkezinde düzenlediği 4. Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumuna katıldı. İstanbul Milletvekili Eyidoğan, burada yaptığı konuşmada, Hükümetin tarihi yapıları ve dokuları koruma konusunda bütüncül bir koruma master planı olmadığını ifade etti.

İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan yaptığı konuşmada tarihi yapıların korunmasında o yörede yaşayan insanların ve yöneticilerin aidiyet ve sahip çıkma duygusunun önemine vurgu yaptı. Avrupa Kentsel Şartının ilkelerini hatırlatan Eyidoğan, kentlerde her türlü sorunun çözümünde başarıya ulaşma şartının fertlerin ve STK’ların yöneticiler ile arasındaki diyaloğun varlığına, fertlerin kendi arasındaki dayanışma ve sorumlu hemşehriliğe ilişkin eşit yükümlülükleri kabul etmesine bağlı olduğunu söyledi.

Hükümetin çevre, doğal ve tarihi ortamların korunmasına duyarlık gösteren STK’lar üzerinde yoğun bir baskı kurduğunu belirten Eyidoğan, Gezi Parkı olaylarının sonuçları itibariyle hükümetin çok kötü bir sınav verdiğini belirtti.

Eyidoğan, İstanbul Adalar İlçesindeki Yassıada ve Sivriada’yı örnek vererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının acele yasa maddesi değiştirdiğini, adaların halkını ve Adalar Belediyesini yok varsayarak imara açmasını tabiat ve kültür varlıklarının korunması ve ihyasında iyi niyetli olmadığını söyledi.

İstanbul Milletvekili Eyidoğan, hükümetin tarihi yapıları ve dokuları koruma konusunda bütüncül bir koruma master planı olmadığını belirterek, çok başlı bir yönetim sisteminin varlığından dolayı tarihi ve doğal yapılarla ilgili koruma, kollama ve restorasyon çalışmalarının yürütme ve denetiminin aksadığını söyledi. Eyidoğan, Türkiye’de sayısı 50’ye yakın tescil edilmiş Tarihi Çarşı ile ilgili değişik sorunların sürdüğünü, bunlarla ilgili bir yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulamışdı. Eyidoğan örnek olarak, İstanbul Kapalı Çarşının deprem güçlendirmesi ve restorasyonunun Hükümete ve ilgili kurumlarına defalarca hatırlatılmasına rağmen hiç bir çalışma yapılmadığını ifade etmiştir.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları