loading
close
SON DAKİKALAR

Eyvah Türkler geldi!

Eyvah Türkler geldi!
Tarih: 11.02.2012 - 23:05
Kategori: Kültür & Sanat

Bu yıl ilk kez düzenlenen Roma Türk Film Festivali, yarın başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Roma Türk Büyükelçiliği'nin katkılarıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ve yarın başlayıp, 3 gün sürecek olan Roma Türk Film Festivali'nin onursal başkanı Ferzan Özpetek, "Türk filmlerinin İtalya'da gösterilecek olmasından dolayı çok heyecanlıyız" dedi.

Festivale ev sahipliği yapacak ''Casa del Cinema''da düzenlenen basın toplantısında konuşan festivalin onursal başkanı Ferzan Özpetek, uzun yıllardır istediği bir şeyi gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Türk filmlerinin İtalya'da gösterilecek olmasından dolayı çok heyecanlıyız" diye konuştu. Özpetek, organizasyon nedeniyle Sevinç Baloğlu ve Serap Engin'e de teşekkür etti.

'İTALYA'YA YERLEŞMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR'
Ferzan Özpetek, İtalyan basın mensuplarına Şener Şen ve Cem Yılmaz'ı, "Yanımda oturan bu iki beyefendiyle Türkiye'de bir restorana gitsek, çıkışta gazeteciler etrafımızı kuşatır. Çok başarılı aktörler. Burada rahat ediyorlar ve İtalya'ya yerleşmeyi düşünüyorlar" şeklinde espri yaparak anlattı.

Roma Türk Film Festivali'nin açılış filmi olan ''Av Mevsimi''nin başrol oyuncularından Şener Şen ve Cem Yılmaz da toplantıda kısa birer konuşma yaptı. Şener Şen, festivalde olmaktan ve sinemayı konuşmaktan çok mutlu olduğunu kaydetti. Bir diğer başrol oyuncusu ve festivale katılan Hokkabaz filminin yönetmeni Cem Yılmaz da iyi bir filmin yapıldıktan sonra üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin tazeliğini korumasının kendileri adına bir şans olduğunu kaydederek, "Şimdi filmler bizim adımıza konuşacak. Onların başka bir ülkede başka bir seyirciyle buluşacak olması hakikaten insanı heyecanlandırıyor. Mesela burada gösterilecek filmimin üzerinden 6 sene geçmiş, tekrardan heyecan veriyor. İnsana güzel şeyler yaptığını hatırlatıyor" ifadelerini kullandı.
'KENDİMİ PEK RAHAT HİSSEDEMİYORUM'
Festivalin onursal başkanı Ferzan Özpetek, basın toplantısında Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil'e "Sadece 8 aydır tanımama rağmen benim Türkiye ile ilişkilerimi çok daha kuvvetlendiren sefirimizde sol tarafımda oturuyor" diyerek sözü verdi.

Büyükelçi Akil, basın toplantısındaki konuşmasına, "Bugün kendimi pek rahat hissedemiyorum. Sayın Özpetek'in bahsettiği gibi sağ tarafımız (Şener Şen ve Cem Yılmaz'ın oturduğu kısım) biraz riskli bir bölge. Çünkü; Türkiye'den espri kabiliyeti en gelişmiş iki oyuncumuz ile bir aradayız. Onun için diplomatik bir toplantıya göre, bugün kelimeleri daha fazla tartarak, konuşmak zorunda hissediyorum kendimi" diyerek esprili bir başlangıç yaptı.

Türk sinemasının 50'li 60'lı yıllarda kendine özgü, dışarıya daha kapalı, özgün bir sinema olarak kendi üstatlarını yetiştirdiğinden söz eden Büyükelçi Akil, "Bugün halen o dönemden büyük bir nostaljiyle Yeşilçam diye bahsederiz. Daha sonra Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin büyümesi ve dünyaya açılmasıyla birlikte, sinemamızda buna paralel olarak gelişmiştir. Eski ustalarımızın açtığı bu yolda yeni, genç yönetmenlerimiz çıkmıştır ve çok değerli ödüller kazanmıştır" dedi.

'OLMAMASINDAN İYİDİR'
Böyle bir festivalin 5-6 sene öncesinde yapılması gerekliliğinden bahseden Hakkı Akil, "Geç de olsa, olmamasından iyidir. Gecikmiş de olsa böyle bir festivalin yapılıyor olması güzel" şeklinde konuştu.

İtalya'da ne kadar Türk'ün yaşadığı ve festivalin İtalyanlara mı yoksa Türklere yönelik mi olduğu sorusuna da Akil, İtalya'da toplamda 21 bin Türk'ün bulunduğunu, Roma'da bir hayli az Türk'ün yaşadığını ve bu sayının dahi festivalin İtalyanlara yönelik olduğunun açık bir göstergesi olduğu yanıtını verdi.

'FERZAN ÖZPETEK OLAĞANÜSTÜ BİR YÖNETMEN'
Roma Belediyesi Kültür Politikaları Sorumlusu Dino Gasperini de çok önemli bir organizasyona şahitlik ettiklerini belirterek, kentlerinin kültürler arası ve diller arası bir organizasyonda sahne almasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. 

Ferzan Özpetek'in olağanüstü bir yönetmen olduğunu aktaran Gasperini, ''Mamma li Turchi. Arrivano con i film (Eyvah Türkler geliyor. Bu sefer filmleriyle)" şeklindeki festivalin başlığının çok hoşuna gittiğini de sözlerine ekledi.

Festivale ev sahipliği yapan ''Casa del Cinema''nın direktörü Caterina D'Amico da kısa da olsa Türk film festivalini ağırlamaktan gurur duyduklarını dile getirerek, "Sene başından beri Avrupa'dan gelen festivalleri ağırlıyoruz. Türk haftasına konuk etmekten çok gurur duyuyoruz. Bu festival Roma halkının iyi bir şeyler keşfetmesi için iyi bir fırsat" şeklinde konuştu.

Basın toplantısının sonunda, Sinem ve Luca Schenato çiftinin festival için hazırladığı tanıtım filmi izlendi. Tanıtım filmi büyük beğeni topladı.

FESTİVAL PROGRAMI
Yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı, başrollerinde Şener Şen, Cem Yılmaz ve Okan Yalabık gibi isimlerin yer aldığı ''Av Mevsimi'' filmiyle yarın başlayacak olan festivalde, Türk yönetmenler tarafından çekilen 30 filmin, İtalyan seyirciyle buluşacağı bildirildi.

Filmlerin arasında, Cannes Film Festivali'nden Juri Büyük ödülü kazanan ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmi de yer alıyor.

Festival, 25 Eylül Pazar günü sona erecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları