loading
close
SON DAKİKALAR

Faşist İtalya’da olur

Faşist İtalya’da olur
Tarih: 12.02.2012 - 16:58
Kategori: Siyaset

CHP’li Türmen, “Hükümet Bilim Akademisi’nin özerkliğine son verdi. Özerk olmayan akademi faşist İtalya’da, Mussolini İtalya’sında vardı, hoşuna gitmediği için hükümete bağlandı” dedi

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) üyelerinin üçte birinin hükümet, üçte birinin YÖK tarafından atanmasına yönelik düzenlemeyi eleştirerek, “Faşist olmayan İtalya dışında özerk olmayan bilim akademisi yoktur“ dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bu yanlışı düzeltmeye davet eden Türmen, Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyi planladıklarını da açıkladı. Son bir ayda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) aralarında RTÜK, SPK, BBDK’nın da bulunduğu 8 kurumun bakanlık denetimine sokulduğunu anlatan Türmen, “Bakanlık soruşturma ve ceza hakkına sahip oldu, özerklikleri de bitti” dedi. Türmen, hükümetin TÜBA’nın özerkliğine son verildiğini söyledi. TÜBA’yla ilgili KHK’nin, Gıda Hayvancılık Bakanlığı Teşkilat Kanunu’nu da kapsadığına dikkati çeken Türmen, “Bu da hükümetin bilime verdiği önemin göstergesi” dedi.

İçeride değil dışarıda kıyamet koptu
Türmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilim akademileri özerktir. Özerk olmayan bilim akademisi faşist İtalya’da, Mussolini İtalya’sında vardı. Faşist hükümetin hoşuna gitmediği için hükümete bağlandı. Onun dışında Nazi Almanya’sında bu olmadı. Rusya’da Putin bunu yapamadı. Bulgaristan bir kanun çıkardı, eğitim bakanlığına bağlamaya çalıştı, Cumhurbaşkanı veto edeceğini söyledi. Faşist İtalya dışında özerk olmayan bilim akademisi yoktur.”
TÜBA’nın özerkliğinin sona erdirilmesinin Türkiye dışında “kıyamet kopardığını” ifade eden Türmen, TÜBA yönetiminin Cumhurbaşkanı Gül’den randevu isteğini anımsattı. Türmen, “Ümit ediyoruz ki Cumhurbaşkanı buna müdahale eder ve bu yanlışı düzeltir.
Bu düzeltilmesi gereken bir yanlıştır” dedi. Bir gazetecinin, “Türkiye’deki bilim dünyası buna yeterli tepkiyi verdi mi” sorusuna Rıza Türmen, “Buna ‘Evet’ demeyi çok isterdim. Hayır vermiyor.
Türkiye dışındaki tepkiyi içeriden görmüyorsunuz. Özellikle bilim çevrelerinin buna direnmesi lazım. Bu herkesi yandaş olmaya götürür” karşılığını verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları