loading
close
SON DAKİKALAR

Fatma Nudiye Yalçı Anması

Fatma Nudiye Yalçı Anması
Tarih: 02.07.2012 - 12:23
Kategori: Sağlık, Yaşam

''110. Yaşında Kıvılcımlı Okumaları'' grubu tarafından Vatan Partisi'nin kurucularından sosyalist kadın yazar Fatma Nudiye Yalçı anması yapılacak...

''110. Yaşında Kıvılcımlı Okumaları'' grubu tarafından Türkiye'deki sosyalist kadın hareketinin ilk isimlerinden olan Fatma Nudiye Yalçı, ölümünün 43. yılında 14 Temmuz Cumartesi günü, saat 17:30' da İstanbul/Taksim Makine Mühendisleri Odası'nda yapılacak tören ile anılacak.


Fatma Nudiye Yalçı Kimdir?

1904 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Resimli Ay Dergisi çevresine girerek dönemin aydınlarıyla tanıştı.  1932 yılında Nizamettin Nazif ile ile evlendi. 1933 yılında Yedi Gün Dergisi'nde makaleler yazmaya başladı. ''Beyoğlu 1931'' adlı tiyatro oyununu yazar. Kısa süren evliliğinin ardından Dr.Hikmet Kıvılcımlı ile tanışır ve birlikte yaşamaya başlarlar.  O yıllarda Sovyet Konsolosluğu'nda çevirmenlik yapmaktadır.

1935 yılında ilk kitabı ''Sosyete ve Teknik'' Marksizm Bibliyoteği yayınlarından çıkar. Karl Marx'tan ''Enternasyonal İşçiler Cemiyeti'' ve Engels'ten çevirdiği ''Komünizmin Prensipleri'' kitapları yayınlandı. Emekçi Kütüphanesi yayınevinden ''Güneşin Çocuğu, Gölgenin Çocuğu'' adlı çocuk kitabı yayınlanır. Henüz yayınlanmamış olan, ''Sosyolojiye Giriş'' adlı kitabı da bulunmaktadır.

1938 yılında Donanma Davası dolayısıyla Kıvılcımlı ile tutuklanırlar. Kıvılcımlı 15, Yalçı 12 yıl hapis cezasına çarptırılır. Aynı davada Nazım Hikmet 15 yıl, Kemal Tahir 12 yıl hapis cezası aldı. Sinop Cezaevinde 10 yıl yatıp tahliye oldu.

1954 yılında legal komünist çıkış olan Vatan Partisi'ni kurarlar ve 1957'de seçimlere katıldı. Fakat 1957'de partiye kapatma davası açılır ve Yalçı 2 yıl hapis cezası aldı.

1965'de Troid bezi kanseri teşhisinden sonra, Kıvılcımlı'nın önerisiyle tedavi amaçlı yurtdışına çıktı. Leipzig'de TKP'nin Sesi radyosunda redaktör olarak çalıştı. Birkaç yıl sonra TKP yöneticilerinin isteğiyle emekli edilip Varna'ya gönderildi.1969'da Varna'da vefat etti.



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları