loading
close
SON DAKİKALAR

Fatma Şahin'den 'Sivil Şehit' Açıklaması

Fatma Şahin'den 'Sivil Şehit' Açıklaması
Tarih: 23.03.2012 - 20:23
Kategori: Gündem

Fatma Şahin, düzenlemenin geçmişe dönük olarak uygulanacağını belirterek, 1987’den sonraki olaylarda mağdur olanları kapsayacağını belirtti...

Terör olaylarında ölen sivilleri de şehit kapsamına alan 19 maddelik yasa tasarısının sahibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

Aile Bakanı Fatma Şahin, sivil şehit düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Peki yasa çıkarsa Sivil şehit yakınlarına geçmişe dönük maaş ödenecek mi? İşte tüm merak edilenler;

Bakan Şahin 'Sivil şehit yakınları ve yaralananlara geçmişe dönük maaş ödenmeyecek.

Hrant Dink Kararı

Hrant Dink'e ilişkin süreç devam ediyor, fakat önemli birşey var. Bu terörden dolayı diye bir karar yok. O zaman aile 5233'den istifade etmek için gidip İstanbul Valiliği'ne başvuracak ve komisyondan çıkan karara göre mahkeme kararı beklenmeden gereği yapılacaktır. Ben dün İstanbul Valisi'ne sordum durumu herhangi bir başvuru yok sanırım bilgileri yok. Başvurabilirler hemen.

Uludere'de Ölen Köylüler

Orada daha farklı bir durum tespit edildiği için Vali bey orada bir çalışma yaptı ve oradakilerin bir tazminat hakkı olduğunu tespit etti ve herkesin banka hesaplarına mali destek verildi. Burada da şehit oldukları için onlar sivil şehittir ve gereği yapılacaktır. 

Çocuklara İlişkin Bir Yasa Var Mı?

Çocuk şehitlerimiz var. En son Hatice Belgin'in evladı ağır yaralıydı, GATA'ya geldi bir baba için ne büyük bir acı. önce eşi sonra çocuğunu kaybetti ki bunlar da sivil şehitlerimizdir. Yasa çıktıktan sonra başvurular başladığında biz bu rakamları güncelleyeceğiz.

Yasal Düzenleme Ne Zaman Hayata Geçecek

Bizim hesabımıza göre başarabilirsek İlk Bakanlar kurulunda imzaya açıyoruz 2 hafta içinde de komisyonlardan geçip genel kurula getirmeyi planlıyoruz. ihlas son dakika Biliyorsunuz ki kadına şiddette de aynı politikayı izlemiştik ki oradan bir tecrübemiz var.

Gazilerimizle ilgili yeni bir düzenleme daha yaptık. Eğer kendi kendine bakamayacak durumdaysa bizim evde bakım dediğimiz bir sistemimiz var. Bu gazilerimizi de o şekilde bakımını üstlenebiliyoruz. 

Cezaevlerindeki Olaylar

Şimdi hem mağdurun hem de failin yanında olmamız gerekmektedir. Yalnızca Pozantı'daki çocuklar için söylemiyorum. 15 Yaş altı çocuklar bakım için bize veriliyor. Bizde hem suç mağduru hem suç faili çocuklarımız var. Biz burada şunu yapıyoruz, yaşlara göre, suçlarına göre bir arada kalması gereken ve bir arada kalmaması gerekenlere göre ayırıyoruz. Çocuk olduğu için yalnızca onların fiziksel ihtiyacı olarak da bakmıyoruz, bunları topluma kazandıracak, mağduru da faili de olsa onlar çocuk. Biz Sosyal Devlet olarak o çocuğun oradan çıktığında hayatla barışık, kendi ayakları üzerinde durabilen çocuklar olmasını sağlamak durumundayız.

Kıbrıs'ta Hayatını Kaybedenler De Sivil Şehit Olacak Mı?

Biz Kıbrıs şehitleri ve gazilerine ilişkin 2008'de önemli bir düzenleme yaptık. Bizim şuanda yaptığımız tamamen kendi içimizde 80'li yıllarda başlayan hukuki süreci kapsıyor. 

Teröre Karşı Kadının Rolü

Kadınlarla bir temasa girecek misiniz?

Aslında Nevruz dolayısıyla biz farklı karelerde farklı fotoğraflar gördük. Kadınların bundan daha rahatsız olduğunu görüyoruz. En son BDP'nin milletvekili bundan önceki nevruzda şiddetle ilgili olaylarla ilgili bir kolluk kuvvetine el kaldırmıştı şimdi aradan bir yıl geçti anneler çocuklarına sahip çıkıyor, çocuklar olaylara karışmasın diye sokaklara girip kendi evladını korumak için gidip kadın milletvekiline tepki gösterdi. ihlas son dakika Bu önemli birşey. Kadınların artık yeter dediklerini ve terör örgütünün maşasını olmasını istemediklerini gösteriyor. Devlet sıcak yüzünü orada kadınlara çocuklara, oradaki insanlara gösterdi. Hastanesini yaptı, suyunu, yolunu, elektiğini götürdü. Yoksulluktan eğitim vverilemiyorsa yardımlar yapıldı. Özellikle kadınlar AK Parti hükümetinin farkını gördü ve kadınların burada da rolü büyüktür Başbakanımız her zaman söylüyor, terörü bitirecekse anneler ve kadınlar bitirecek diyor.

Yaylalar Türküsü

Genelkurmay başkanı'nı ziyaret ettik ama bizim orada söylemek istediğimiz şey kadını küçülten, sloganlaştırılan biz her şeye karşı olduğumuzu söyledik. Bu yaylalar dışında da farklı şeyer söylendiğini bize ilettiler. Biz aslında erlerimizin eğitimini de ilgilendiren çalışmalar yapıyoruz' dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları