loading
close
SON DAKİKALAR

Fed faizleri 0,25 puan artırdı

Fed faizleri 0,25 puan artırdı
Tarih: 16.12.2015 - 22:14
Kategori: Ekonomi

ABD Merkez Bankası, yaklaşık 10 yılın ardından faiz artırımına gitti.

ABD Merkez Bankası, yaklaşık 10 yılın ardından faiz artırımına gitti.

ABD Merkez Bankası Fed, tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, yaklaşık on yıl sonra beklentilerle paralel olarak faizleri 0,25 puan artırdı. Uzmanlar, Fed'den bugün faiz artırımı kararı gelmemesi durumunda, bankanın güvenirliğinin sarsılacağına işaret ediyordu.

ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Analist ve piyasa oyuncuları bugünkü karardan daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacak.

Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan tahminlere göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375 düzeyinde olmasını beklerken, uzmanların gelecek yıl sonu tahmini yüzde 1 ile 1.25 aralığında bulunuyor. Birçok yatırımcı Fed'in faizleri 2016 yılında en az iki kez artıracağını düşünüyor. Ama faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde.

ABD'de parasal genişleme, eski Fed Başkanı Ben Bernanke döneminde başlatıldı. Bernanke'nin yardımcısıyken 100 yıllık Fed tarihinin tek kadın başkanı olan Janet Yellen, yaklaşık 10 yıllık süreçte faizleri ilk kez artırarak tarihe geçti.

Faiz kararı öncesi Türkiye'de piyasalar nasıldı?

Fed'in faiz kararı öncesinde gün içinde dalgalı seyreden Türk hisse senetleri piyasası, Fed Başkanı'ndan yumuşak tonda açıklamalar geleceği beklentisinin ağır basmasıyla günü yurtdışına paralel yükselişle tamamladı. Yatay açılış sonrası gün içinde yüzde 1 gerileyen BIST-100 endeksi kapanışa doğru güçlenen alımlarla yüzde 0.94 yükselişle 72,831.78 puanda kapandı. Bu sabah güne 2.9650 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca sakin ve hafif aşağı yönlü bir seyir izledi. Dolar günü TL karşısında 2,9558 seviyesinden kapattı.

Bankacılar Fed kararının önümüzdeki dönemde ABD faizlerine ilişkin nasıl bir seyir izleyeceğinin küresel piyasalarda olduğu gibi TL ve TL cinsi piyasalarda da belirleyici olması bekleniyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise 11 yılın en düşük düzeylerindeki dalgalı seyrini sürdürdü.Güne 38 doların üzerindeki başlayan petrol fiyatı saat 1647 itibarıyla 37.50 dolar civarında işlem gördü.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları