loading
close
SON DAKİKALAR

FED’den 400 milyar $’lık ‘TWIST

FED’den 400 milyar $’lık ‘TWIST
Tarih: 11.02.2012 - 23:25
Kategori: Ekonomi

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) Amerikan ekonomisine 400 milyar dolarlık müdahale geldi.

20 - 21 Eylül’deki iki günlük faiz toplantısının ardından FED’in ekonomik canlanmayı desteklemek için elindeki 400 milyar dolarlık kısa vadeli tahvili satıp uzun vadeli tahvil alacağı açıklandı. 1.65 milyar dolarlık tahvili bulunan FED’in kısa vadeli kâğıtları uzun vadelilerle değiştirme kararına İngilizce çevirmek/döndürmek kelimesinden hareketle ‘Twist Operasyonu’ adı veriliyor. FED içinde ‘vade uzatma’ olarak da anılan bu girişimle uzun vadeli faizlerin düşmesi, kredilerin ucuzlaması, bu sayede yatırım ve harcamaların teşvik edilmesiyle ekonominin canlanması hedefleniyor. Piyasalar ABD ekonomisinin durgunluğa girmesinden endişe ediyor.

FED bugüne kadar krizle mücadele kapsamında faizleri sıfıra yakın seviyeye çekmiş ve 2.87 trilyon dolarlık hazine bonosu ile mortgage borcu üstlenmişti.

Üç üye ret oyu verdi
Twist Operasyonu ile FED’in, Haziran 2012 sonuna kadar 6 ila 30 yıl vadeli 400 milyar dolarlık Hazine tahvili satın alacağı ve 3 ya da daha az vadeli aynı miktarda Hazine tahvili satacağı belirtildi. FED benzer bir kararı 1961 yılında almıştı. Bu karara 10 FED üyesinden 3’ü ret oyu verdi. Ancak uzmanlar Twist’in istenen canlanmayı sağlayacağından emin değil.
George Mason Üniversitesi’nden Prof. Anthony Sanders, rekor düşük seviyede seyreden faiz oranlarına rağmen gayrimenkul sektörünün çok hareketsiz olduğuna dikkat çekti.

Borsadan olumsuz tepki...
Bloomberg Haber Ajansı ise şarkıcı Chubby Checker’ın ‘Twist and Shout’ şarkısına atıfta bulunarak, son operasyonun inişli çıkışlı olabileceğini belirtti. 
Ağustostaki toplantıda gösterge faiz oranını en az 2013 yılı ortasına kadar yüzde 0 ve yüzde 0.25 aralığında tutmaya karar veren FED, dünkü toplantıda da gösterge faizi değiştirmedi. FED, ekonomik görünümünde önemli aşağı yönlü riskler bulunduğunu açıkladı.
FED’in ekonomi için olumsuz açıklamalarının ardından önce bir miktar yükselen New York Borsası Dow Jones Endeksi düşüşe geçti. Dow Jones endeksi yüzde 2.49, Nasdaq endeksi ise yüzde 2.01 düşüşle kapandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları