loading
close
SON DAKİKALAR

Fenerbahçe Ülker Ne Yapar?

Fenerbahçe Ülker Ne Yapar?
Tarih: 29.02.2012 - 17:30
Kategori: Spor

Fenerbahçe Ülker, Euroleague'deki kader maçında Emporio Armani Milano ile karşı karşıya geliyor

Gruptan çıkma mücadelesinin karışacağı bu geceyi Caner Eler'e sorduk: Sarı-lacivertliler gruptan çıkabilir mi?

Fenerbahçe Ülker, Top 16'nın son haftasında Emporio Armani Milano karşısına çıkacak. Kazan maçındaki müthiş zaferden sonra nasıl bir maç olur? 

Fenerbahçe Ülker'in son Unics Kazan maçını kazanmasına rağmen aslında halihazırda var olan sorunlar devam ediyordu. Herkes kabul eder ki maç kaybedilmeye çok yakındı. Maç ve tur gidiyordu... Ancak son bölümde Mirsad ve Vidmar'în başı çektiği önemli bir mücadele ortaya koydu. Başlar öne eğik, kaybetmeye yakın, yanlışları yapmaya devam eden Fenerbahçe Ülker ciddi bir diriliş yaşadı. Mirsad takımdaşlarını zorlamaya devam etti, onun yerden yere atladığını izleyen, onun enerjisinin geçtiği herkes şöyle bir silkindi ve kendine geldi. Vidmar'ın savunma ve hücumdaki boyalı alan eforu de kilit rol oynadı. O kıvılcımın Mirsad'la birlikte ateşlenmesinde başrol oynadı. Fenerbahçe Ülker bunun dışında bireysel yeteneklerinin biraz daha form tutmasıyla da kendine geldi. Ukiç başta olmak üzere Tomas, Bogdanoviç ve Preldziç bu listeyi oluşturanlar. Lakin yine de daha fazla savaşan, topu paylaşan ve bazı eski iyi özelliklerini hatırlayan bir takım vardı belli sekansta.

Şimdi en en önemli soru şu: Kazan maçının son bölümünde yeniden ayağa kalkan, Beşiktaş derbisini kazanan Fenerbahçe Ülker bu seriyi sürdürecek mi? Belki problemler devam etse de yakalanan havanın kaybolmaması çok önemli. İlk tur gruplarının son maçına benzer bir durum söz konusu. Orada işler kötüyken doğru felsefeyle oynanan hayati bir Bennet Cantu deplasmanı, sakatlıktan dönen Engin Atsür'ün yaktığı bir kıvılcım her şeyi geri getirmişti.

Dikkat edilmesi gereken şey, Emporio Armani Milano'nun sezon başındaki ya da Top 16'ya girişteki kadar dağınık hatta kötü bir takım olmadığı. Orada yeni transferler bir türlü takım kimliğine oturmamıştı, sorunlar öbek öbekti, Scariolo'ya güven iyice azalmıştı fakat son haftalarda biraz toparlandılar. Omar Cook yeni transfer JR. Bremer ile çok iyi anlaşırken, Fotsis, Bourousis gibi isimler çok daha formda gözüküyorlar. Gentile, Melli gibi gençlerde enerji anlamında çok şey katıyorlar. Her ne kadar gruptan çıkma şansları olmasa da, gazozuna maça çıkacaklarmış gibi gözükse de bir seri yakalamanı getirdiği bir ritimle ve şevkle oynayacaklar. En son İtalya Kupası'nda az daha Siena'yı eliyorlardı mesela. İstim üzerindeler. Asıl önemlisi, daha fazla birlikte hareket eden, daha kollektif gözüken bir Milano var artık. Bir kere çok iyi ikili oyun oynuyorlar, Fener'in sene başından beri sıkıntı yaşadığı ikili oyun savunmasında bu maçta başı ağrıyabilir. İlk maçta Mason Rocca'nın kariyer maçı oynadığı gibi. Uzunların performansı burada kilit olacak ancak asıl mesele kısaların geçen yıl yaptığı baskının noksanlığı. Uzunları daha hırpalayan ve Gist ve Oğuz gibi PNR savunmasında zorlanan uzunları daha da fazla hırpalayan bir durum. Mirsad ve Vidmar'ın son maçtaki performanslarına devam etmesi, Kaya'nın yine onlara savaşıyla eşlik etmesi ve son haftaların formsuz ismi Oğuz Savaş'ın da Cantu maçında olduğu gibi devreye girmesi gerekiyor. Milano pota altı alçak post savunmasında sıkıntı yaşayabilen bir ekip. Hamurları o kadar sert değil. Sersem edilmeye müsait bir yapıları mevcut. Ama başta söylediğim gibi savunma kısaların enerjisiyle paralel gidecek. Hücumda da devamlı potayı zorlayan ( Cantu maçında olduğu gibi) bir mentaliteye, daha fazla paylaşan bir kısa-uzun iletişimine ve Ukiç, Bogdanoviç, Tomas ve Preldziç'in gününde olmalarına ihtiyaç duyulacak. Söylemeye dahi gerek yok, savaşmak, mücadele ve mental direnç maçın her saniyesinde hayati olacak.

Fenerbahçe'nin maçı kadar önemli bir karşılaşma da Unics Kazan'la Panathinaikos arasında oynanacak. Sarı-lacivertli ekibin turu geçmesi için Milano'yu yenmesi, Panathinaikos'un da Kazan'ı mağlup etmesi lâzım. Nasıl bir senaryo gerçekleşir, neler bekliyorsun? 

Kazan bana geçen seneki Fener'i hatırlatıyor, harika başladıkları bir serüvende Top 8 göremeden elenme ihtimalleri var. Son maçta bir son maç için en istenmeyecek rakiple karşılaşıyorlar. İlk maçta Yunanistan deplasmanında yendikleri Panathinaikos, Rusya'da maçı kaybetmek istemeyecektir. Diamantidis ve Obradovic, bu meseleleri çok önemseyen, böyle maçlar oynamayı ezelden beri daha çok seven basketbol kurtları. Her ne kadar geçen hafta Milano karşısında çok parlak bir PAO gözükmese de bu maçı ciddiye alacaklardır. Diğer taraftan gelecek Barcelona'yla çeyrek finalde oynamak istemeyeceklerdir.

Kazan'da işi yöneten Domercant, Lyday gibi isimlerin performansı çok mühim. Çünkü uzunlar her ne kadar kendi işlerini iyi yapsa da bireysel anlamda hücumda çok parlak olmayan adamlar. Takım bu anlamda kısaların tahakkümünde. Pao'ya karşı onların ne yapacağı kilit olacak.

Benim tahminim, ne olursa olsun son maçın son bölümündeki gibi bir Fener'in Milano'yu, Panathinaikos'un da Kazan'ı yeneceği yönünde. Yani Fenerbahçe Ülker'in yine ilk tur gruplarındaki gibi son anda çıkacağını düşünüyorum. Fakat öyle kritik maçlar ki, ufak detaylar her şeyi belirleyecek. Fenerbahçe Ülker için en önemli konu zihinsel olarak maçı kafada iyi oynamak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları