loading
close
SON DAKİKALAR

‘FETÖ gitti, İlim Yayma geldi’

‘FETÖ gitti, İlim Yayma geldi’
Tarih: 15.08.2019 - 08:51
Kategori: Gündem

Ankara Ulus’ta Cumhuriyetin çehresi yıkımlarla değiştiriliyor, birçok simge yapıdan sonra sıra itfaiye meydanında.

Ankara Ulus’ta yer alan İtfaiye Meydanı “acele kamulaştırma” kararı ile yurt yapılması için Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) devredildi. 1500’den fazla esnafın yer aldığı alanın KYK’ye devredildiği dönem KYK Genel Müdürü olan Sinan Aksu’nun İlim Yayma Cemiyeti ile bağlantısı ortaya çıktı. Kamulaştırılan alanın karşısındaki camiyi yapan ve cami altındaki işyerlerini işleten Altındağ Camii ve Kültürel Tesis Yaptırma Yaşatma Eğitim ve Hizmet Derneği’nin başkanı Halim Altunkal’ın ise aynı zamanda İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şube Başkanı olması, bölge esnafının “FETÖ gitti, İlim Yayma geldi” yorumlarına neden oldu. Cumhuriyetin kalbi Ankara Ulus’ta tarihi valilik binası ve Sümerbank binası gibi yapıların çeşitli kurumlara devri ve Kültür Bakanlığı tarafından tescilli İller Bankası’nın bir gecede yıkılıp yerine Melike Hatun Camii’nin yapılmasının ardından sıra İtfaiye Meydanı’na geldi. Danıştay’ın daha önce iki kez “acelelik halinin olmadığı ve Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle devrini oybirliği ile iptal ettiği alan, 2018 yılında bu kez de KYK’ye yurt yapılmak üzere devredildi. Alanda 11 otel ve 267 işyeri bulunuyor.
Alan, Kentsel Sit ve Yenileme Alanı içerisinde yer almasına karşın önce “farklı kullanımlara yönelik önerilerin de değerlendirilebileceği” kararıyla projeye açıldı. Dokuz gün sonra ise Gençlik ve Spor Bakanlığı talebiyle yurt yapılmak üzere KYK’ye devredildi.

‘Telafisi imkânsız’
Acele kamulaştırma kararı sonrası bölgede bulunan esnaf, yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı. Danıştay 6. Dairesi’nde görülen davada, üç üye oyu ile yürütmenin durdurulması talebi reddedildi. Danıştay 6. Dairesi Başkanı ve bir üye ise “sit alanı niteliğindeki bölgeyi zedeleyecek nitelikte olduğu” ve “telafisi güç veya imkânsız bir zararın ortaya çıkacağı” gerekçeleriyle karara karşı çıktı. 
Konuyla ilgili görüşüne başvurulan Danıştay savcısı ise anayasada belirtilen acele kamulaştırma koşullarının gerçekleşmediği sonucuna varıldığını ve Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararında hukuka uyarlık görülmediğini belirtti. “Sit alanı niteliğindeki bölgede koruma amaçlı imar planı yapılmaksızın projeye dayandırılarak tesis edilen işlemlerin bölgenin korunması ilkesine ve plan bütünlüğüne” aykırı bulan Danıştay savcısı, 2019 Mayıs ayında verdiği görüşte Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar verilmesi gerektiğini belirtti.

‘İlim Yayma’ bağlantısı
Melike Hatun Camisi ile karşılıklı olan alanın, KYK’ye devredildiği dönem KYK Genel Müdürü olan Sinan Aksu’nun, aynı zamanda Merkez İmam Hatip Lisesi Öğrencileri ve Mezunları Vakfı Başkanı olduğu görülüyor. Vakfın düzenlediği bir iftar yemeği sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Aksu, İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi Başkanı Altunkal’a “okul pansiyonuna verdiği destekten” dolayı teşekkür etmesi dikkat çekiyor. Sık sık İlim Yayma Cemiyeti’nin etkinliklerinde yer alan Aksu, yine sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan bir ziyareti, “Ankara İlim Yayma Cemiyeti olarak sayın Cumhurbaşkanımıza hayırlı olsun dedik” cümleleri ile duyurduğu görülüyor.

TEZCAN KARAKUŞ CANDAN:
Cumhuriyetin temsil aksı değiştiriliyor

Cumhuriyet’e konuşan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, acele kamulaştırma kararı ile ilgili dava açtığını, ancak davanın kamulaştırılan alanın özel mülk olması nedeniyle “taraf değilsin” sözleriyle reddedildiğini belirtti. 
Ankara Kültür Merkezi’nin bulunduğu alanda yapımına başlanan millet bahçesi projesinin, Ulus’ta Melike Hatun Camisi’ni de kapsayacak şekilde genişletileceği haberlerine ilişkin Candan, “Cumhuriyet rejiminin mekansallığını yansıtan alanlarla hesaplaşıyorlar. Bu proje Cumhuriyetin başkenti Ankara’nın mekansal olarak şekillendirilmesidir. Hiçbir zaman parkların içinde cami görülmemiştir” dedi. Candan, KYK yurdunun caminin hemen karşısına yapılması hakkında ise şunları söyledi:
“Cumhuriyetin, Ulus’tan Çankaya’ya giden temsil aksı değişiyor. Önceden bu temsil aksı üzerinde ibadethane yoktu. Bu aslında Cumhuriyetin laiklik ilkesini ifade ediyordu. Şimdi o hat üzerindeki İller Bankası binasını yıkıp cami yaptılar, etrafında yürüme mesafesinde 14 cami olmasına rağmen. Caminin etrafına yerleşim yeri yaparak kenti siyasal İslamın ideolojik bakış açısına büründürüyorlar. Cami ile birlikte yeni mekânsallık, yeni mekânsallıkla din tabanlı bir yaşam tarzı hedefleniyor.”

AÇILIŞI ERDOĞAN YAPMIŞTI

Altındağ Camii ve Kültürel Tesis Yaptırma Yaşatma Eğitim ve Hizmet Derneği, kamulaştırılan alanın tam karşısına, tescilli İller Bankası binasının da aralarında olduğu binaların yıkılması sonrasında Melike Hatun Camisi’ni yaptırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Burada devlet bütçesinin bir kuruşu yoktur” sözleriyle 2017’de açılışını yaptığı caminin altında beş katlı otopark ve işyerleri yer alıyor. Otoparkın ve işyerlerinin işletmesini, camiyi yapan dernek üstlenirken, derneğin başkanının aynı zamanda İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi Başkanı Halim Altunkal olması dikkat çekiyor.

1500’DEN FAZLA ESNAF VAR, 8 BİN KİŞİ ETKİLENECEK

Kamulaştırmaya karşı dava açan esnaf sesini duyurmaya çalışıyor. 1500’den fazla esnafın bulunduğu alanın boşaltılması durumunda aileleri ile birlikte 8 bine yakın kişinin etkileneceğini belirten esnaf, bölgedeki İlim Yayma Cemiyeti etkisinden rahatsız olduklarını söylüyor. Görüştüğümüz bir esnaf, “FETÖ gitti ‘İlim Yayma’ geldi” derken, başka bir esnaf tepkilerinin yurt yapılmasına değil, binlerce kişinin ekmeğinden edilmesine olduğunu dile getiriyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları