loading
close
SON DAKİKALAR

'Filo iddianamesi İsrail'de derin öfke yaratır'

'Filo iddianamesi İsrail'de derin öfke yaratır'
Tarih: 24.05.2012 - 15:12
Kategori: Dünya

Financial Times, filo baskını nedeniyle dört İsrailli komutan hakkında hazırlanan iddaname için "Böyle bir iddianame kuşku yok ki İsrail'de derin bir öfke yaratır" dedi...

Türkiye'de filo baskını nedeniyle dört İsrailli komutan hakkında iddanamenin hazırlanması, İsrail'in dışında da yankılandı. Financial Times gazetesi, "Böyle bir iddianame kuşku yok ki İsrail'de politikacılar ve kamuoyunda derin bir öfke yaratır" yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan bir İsrailli yetkili de, eski Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin, İstanbul'a gitmeyeceğini vurgularken "Önce Mesih, Kudüs'e beyaz bir eşek üzerinde girer" diye konuştu.

Financial Times gazetesi, Türkiye'de İsrail'in önde gelen askeri şahsiyetler haklarında bir iddianame hazırlandığına dikkat çekerken İsrailli komutanların, Türkiye'ye gitse büyük olasılıkla tutuklanacağını kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın iddianame hakkında bilgisinin bulunmadığını, yorum yapmayacağını bildirdiğine dikkat çeken FT, "Ancak, yüksek rütbeli eski İsrailli askerler hakkındaki böyle bir iddianame, pek kuşku yok ki hem İsrailli siyasetçiler arasında hem de kamuoyunda derin bir öfke yaratır" yorumunu yaptı.


'İddianame, daha yaygın kampanya korkusunu körükler'
Türkiye'de atılan adımın, muhtemelen İsrail'de, ülke dışında İsrailli subaylar ve askerlerin hakkında davaların açılması yönündeki "daha yaygın bir kampanya" ile ilgili korkularını körükleyeceğini savunan gazete, şöyle devam etti: "Birbirini izleyen İsrailli hükümetler, İspanya ve İngiltere gibi ülkeleri, bu tür çabaları bastırmaya ikna için yoğun çaba gösterdiler, her zaman başarılı olmazlarsa da. Hükümetlerin hukuk danışmaları da, birkaç defa üst düzey subaylar ve eski politikacılara, tutuklanma riskinden kaçınmak için bazı destinasyonlara seyahat etmemelerini tavsiye etmişlerdi."


'İsrail kesin ki işbirliğini reddeder'
İngiliz gazetesi "İsrail, başka ülkeler ile olduğu gibi Türkiye'deki hukuki süreç konusunda herhangi bir işbirliğini yapmayı reddedeceği kesin" dedikten sonra bir İsrailli yetkilinin "Açık ki Türk hükümeti, bunun mücadelesini mahkemelerinde vermek istiyorsa, bu mücadeleyi tek başına vermek zorunda kalacak" sözlerini de yansıttı.

Aynı yetkili, Türkiye'de hazırlanan iddianamede suçlanan dört İsrailli komutandan Genelkurmay eski Başkanı Gabi Aşkenazi'nin, iddianamenin kabul edilmesi halinde yargılanacağı İstanbul'a gitmeyeceğini vurgularken "Önce Mesih, Kudüs'e beyaz bir eşek üzerinde girer" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları