loading
close
SON DAKİKALAR

fındık-senden açıklama!

fındık-senden açıklama!
Tarih: 12.02.2012 - 18:24
Kategori: Sendika

Fındık-Sen fındık alım döneminin başlamasından dolayısıyla fındık referans fiyatını açıkladı

FINDIĞIN FİYATI DESTEKLEME HARİÇ 7,25 TL OLMALIDIR 
Fındık Üreticileri Sendikası olarak kurulduğumuz 2004 yılından bu yana her hasat öncesi fındık referans fiyatlarını açıkladık. Referans fiyatın hesaplamasında dünyada yetişen diğer ürünlerin fiyatları nasıl hesaplanıyorsa aynı kriterleri esas aldık. Yani fındık maliyet fiyatı üzerine % 25 kar payı ve onun da üzerine dört kişilik çekirdek ailenin yaşam standardını esas alan % 20’lik insanca yaşama payı ekleyerek fındık fiyatını hesapladık.Fındık rekoltesinin oldukça düşük olması sebebiyle hasat giderlerini azaltarak ve AKP hükümetinin enflasyon hedeflerini baz alarak hesaplamalarımızı yaptık.. Hal böyleyken bile 1 kg fındığın ortalama çıplak maliyeti 5,81 TL olarak çıkmaktadır. Çıkan bu maliyet fiyatının üzerine % 25 kar payı + % 20 insanca yaşama payını eklediğimizde; 1 kg fındığın referans fiyatı 8,75 TL olmalıdır.Fındık üreticileri 1,50 TL’sini destekleme kapsamında aldıklarından piyasada oluşacak fiyat en az 7,25 TL olmalıdır. 

AKP Hükümetinden acil taleplerimiz 
Daha önceki yıllarda ki taleplerimiz güncelliğini korumaktadır.Buna göre; 
FİSKOBİRLİK üretimden pazarlamaya kadar zincirin her halkasına sahip olacak şekilde ve fındık üreticilerinin yönetimlerini demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıya kavuşturulsun.ANAP-DSP-MHP koalisyonu döneminde sözde özgürleştirme yasası olarak çıkarılan 4572 sayılı kooperatif yasasının şirketler lehine olan hükümleri kaldırılsın. 

Gerek Uluslar arası sözleşmelerden gerekse de Anayasadan gücünü alan Fındık üreticilerinin, bağımsız olarak sendikal örgütlenmesini sağlayacak iç hukuk düzenlemeleri yapılsın.Var olan Ziraat Odaları,Birlikler v.b çiftçi örgütleri de demokratik yapılara kavuşturulsun. 

Lisansı depoculuk şirketlere kazandırmaya yönelik değil,fındık üreticilerinin yararına olacak şekilde kurgulansın. 

Tarım Sigortaları Yasası şirketlerin kazancını artırmak için değil,fındık üreticilerinin zor günlerinde yardımcı olmak amacıyla yeniden düzenlensin. 

Fındık üreticileri eksiksiz sosyal güvenceye kavuşturulsun. 

TMO’ sinin hala hazırda depolarında bulundurduğu geçmiş yıllara ait fındıklar piyasaya sürülmesin. 
Mevsimlik işçiler için 2009 yılında hazırladığımız rapordan sonra ulaşım,barınma ve çocuk emeğinin kullanılmasında birtakım olumlu gelişmeler olsa da yeterli değildir.Hala hazırda düşük ücret ,sosyal güvence ve “ potansiyel terörist” yaklaşımında hiçbir gelişme olmamıştır. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları