loading
close
SON DAKİKALAR

Fındıklı Ziraat Odası, çay fidesi üretmeye başladı

Fındıklı Ziraat Odası, çay fidesi üretmeye başladı
Tarih: 04.01.2019 - 15:27
Kategori: Yurt

Çiftçilerden gelen talebi dikkate alarak harekete geçen Fındıklı Ziraat Odası, çay fidesi üretimine başladı. Ziraat Odası güvencesiyle yetiştirilen fidanlar ile çay üretimin desteklenmesi, verimin artırılması amaçlanıyor.

2017 yılı Mayıs ayından bu yana 5 bin metrekarelik alanda fidan üreten, bölgenin meyve fidanı ihtiyacını karşılayan Fındıklı Ziraat Odası, çay fidesi yetiştirmeye başladı. Çayın bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Mehmet Ali Özsoy, “Çay, bölge çiftçimizin en önemli geçim kaynağı. Çay tohumlarının doğrudan tarlaya ekilmesi durumunda yabancı otlarla mücadele zorlaşıyor ve kemirici hayvanlar tohumlara zarar veriyor. Çiftçilerimiz çay fidesi temin etmek istediklerini belirttiler. Bizler de Fındıklı Ziraat Odası olarak, çiftçimizin talebini bizzat karşılamak için harekete geçtik ve çay fidesi üretmeye başladık” diye konuştu.

Ata mirası fidanlar

Fidan üretici belgesi almaya hak kazandıklarını ve yaklaşık 2 yıldır bölge iklim yapısına uygun meyve fidanları yetiştirdiklerini anlatan Özsoy, yalnızca Fındıklı’ya değil tüm Karadeniz Bölgesi’ne hizmet vermeyi amaçladıklarını belirtti. Özsoy, şöyle devam etti:

“Öncelikli hedefimiz, atalarımızdan miras kalan, yöremize ait meyve çeşitlerini yaşatmak. Yöremize özgü çeşitlerimizin yanı sıra, bölgemizin iklim şartlarına uygun meyve çeşitlerini seçerek üretim çeşitliliğini artırmayı da amaçlıyoruz. Komşu il ve ilçelerimizde fidan üretimi yapılmadığı için önemli bir eksikliği dolduruyoruz.”

Fidanlıkta 20 bine yakın fidan bulunduğunu belirten Özsoy, fidan çeşitlerini söyle sıraladı:

“Elma, armut, kiraz, hurma, dut, ceviz, şeftali, erik, kayısı, likapa, kumkuat (kamkat), mandalina, limon, portakal, greyfut, vişne, nektarin, incir, karayemiş, kivi, siyah kokulu üzüm, ahududu, böğürtlen, dağ çileği, muşmula (töngel), malta eriği, çam çeşitleri, mavi ladin, limoni servi, kara servi, top mazı, piramit mazı ve çok yıllık çiçek çeşitleri.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları