loading
close
SON DAKİKALAR

Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası açılışında protesto

Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası açılışında protesto
Tarih: 18.03.2015 - 20:06
Kategori: Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Frankfurt'taki yeni merkezinin açılışında şehir karıştı.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Frankfurt'taki yeni merkezinin açılışında şehir karıştı. Antikapitalist “Blockupy” hareketinin protesto ettiği açılışta polis araçları ateşe verildi, etraftaki binaların camları kırıldı ve taşlı saldırılar yaşandı.


AMB AÇILIŞINDA FRANKFURT KARIŞTI

AMB’nin yaklaşık 1,3 milyar euro harcayarak inşa ettiği Frankfurt’taki yeni gökdeleni çevresinde güvenlik önlemi alan polis protestoculara tazyikli suyla müdahale etti.

Çıkan çatışmalarda 14 polis ve 21 göstericinin yaralandığı açıklandı. Yedi polis aracının yakıldığı olaylarda şu ana kadar 16 kişi tutuklandı.


Gösterilere müdahale eden Alman polisi böyle dinlendi.
"Blockupy" taraftarları daha sonra ise Frankfurt şehir merkezinde bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Protestolara katılan göstericilerden 1000 kadarının Almanya dışından gelen aktivistler olduğu belirtildi.

Frankfurt'taki protesto gösterilerini organize eden “Blockupy hareketi”, Avrupa'nın birçok ülkesine dayatılan tasarruf programları ve yoksullaşmanın sorumlusu olarak AMB'yi görüyor.

Frankfurt'ta Avrupa Merkez Bankası açılışında protesto

Polis tarafından yakapaça götürülen bir fotoğrafçı

HÜKÜMETTEN KINAMA
Almanya'da hükümet ve polis sendikası temsilcileri, gösterilerdeki şiddet olaylarına tepki gösterdi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, göstericilerin şiddet kullanmalarını kınadı ve şiddetin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını söyledi.

Avrupa merkez bankası'nın Avrupa'nın birliği için çok şey yaptığından dolayı protestoların "anlayışsızlık" ve "entelektüel olarak hatalı hareket" olduğunu beliren Gabriel, "Bu mazur görülebilir. Şiddet kullanılması ise affedilemez" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı Schauble de "Polis araçlarını yakmak için hiçbir gerekçe yoktur. Özgürlükçü hukuk devletiyiz. Düşüncelerimizi söylemek için yeteri kadar imkanlarımız var. Ancak kimsenin polis ve itfaiye erlerinin bedenlerini ve hayatını tehlikeye atma hakkı yok" dedi.

Adalet Bakanı Heiko Maas, Twitter'den yaptığı açıklamada, polise karşı şiddetin hiçbir şekilde haklı çıkarılmayacağını söyledi. Olay çıkaranların bunun sonuçlarına katlanmaları gerektiğini belirten Maas, "Gösteri yapma hakkını istismar edenler, yasaların sertliğini hisseder" ifadesini kullandı.

Alman Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt de Frankfurt'taki olaylarla şiddetin yeni bir boyuta geldiğini belirtti. "Kapitalizm eleştirisi bahanesiyle tüm Avrupa ülkelerinden şiddet yanlısı bir çete toplanarak devlete saldırıyor" diyen Wendt, olaylarda şiddetin yeni bir nitelik kazandığını söyledi.

"BU BİNA BİR SEMBOL"

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ise bankanın yeni genel merkez binasına ilişkin, "Bu bina Avrupa'nın birlikte neler elde edilebileceğinin en iyi sembolüdür" dedi.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Frankfurt'taki yeni genel merkez binasının resmi açılışı kentteki protestolar eşliğinde gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Draghi, bankanın yeni merkezinin Avrupa'da entegrasyonun güçlü bir sembolü olduğunu söyledi.

Binanın yapımında birçok kişinin özveriyle çalıştığını belirten Draghi, "Bu bina Avrupa'nın birlikte neler elde edilebileceğinin en iyi sembolüdür. Birçok kişinin bu binayı yapmak için yorulmaksızın çalıştığı bir gerçek" ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları