loading
close
SON DAKİKALAR

'Fransızlara ekonomi dersi vereceğiz'

'Fransızlara ekonomi dersi vereceğiz'
Tarih: 12.02.2012 - 02:54
Kategori: Dünya

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Biz torunlar olarak ekonomik olarak kalkınmamızı tamamlayacağız

Fransızlara üretim nedir, sanayi nedir, kamu net borç stoku nedir, bankacılık nedir buradan ders vereceğiz. Bizim vereceğimiz ders budur" dedi. Gaziantep Sanayi Odası’nın ‘Gaziantep’in Yıldızları’ ödül töreni, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in katılımıyla Gaziantep Şehit Kamil Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programda sanayi, Ar-Ge ve inavasyon dallarında Türkiye rekoru kıran 76 sanayici ödüllerini bakanların ellerinden aldı. Törenin açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Fransızların borç stok durumuna dikkat çekti. Fransız hükümetinin ekonomiyi iyi yönetemediğine değinen Bakan Şahin, "Bugün Euro bölgesi dediğimiz 30-35 tane parlamento ile Ermeni soykırımının kabulünü çıkarmaya çalışanların borç stoklarına bakıyoruz. Kamu borç stokları toplam milli gelirlerinin yüzde 80’ini aşmış. 

Biz hamdolsun yüzde 40’lara düşmüşüz. Alnımız ak, başımız dik. Parayı yönetemiyorlar, insanı yönetemiyorlar, bilgiyi yönetemiyorlar. Dedeleri gibi bu hezimetlerinin de altından kalkamayacaklar. Nasıl onlar burada yenildiyse, o meclisten çıkardıkları kararın altında da kalacaklar. Biz torunlar olarak ekonomik olarak kalkınmamızı tamamlayacağız. Fransızlara üretim nedir sanayi nedir, kamunet borç stoku nedir, bankacılık nedir buradan ders vereceğiz. Bizim vereceğimiz ders budur" diye konuştu. 

Bakan Şahin, Cumhuriyetin 100’ncü yılında Türkiye’nin daha da güçlü bir ülke olacağına vurgu yaparak, "Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz popülizmle işimiz olmaz ama biz yüce şanlı tarihimle her zaman övündük. Ve torunları olarak bizim hedefimiz Cumhuriyetin 100’ncü yılında ileri demokrasiye ulaşmış ekonomik kalkınmasını sağlamış güçlü toplum lider ülke olabilmektir, bundan önce yaptıksa bundan sonra da yapabiliriz. Yeni dünya düzenine ayak uydurmada güçlü liderimiz var" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise müteşebbisliğin günümüzde ‘İş kuran kişi değil’, girişimci, yeni ürün üreten, eski ürüne farklılık katan veya farklı bir yöntemle üreten anlamına geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Eğer bunlardan birini yapıyorsanız ayakta kalacaksınız. Artık kentlerimiz ve içinde yaşadığımız toplumlarda içerik olarak değişmeli ve ayakta kalma şartları gözden geçirmeli. Bugün kentler ürettikleri ürün ve coğrafi konumuyla değil, ulusal ve uluslararası anlamda nasıl bir ilişki kurduğuyla öne çıkıyor.

İlişki kurma kapasitesi düşükse o kentin ayakta kalamayacağını söylemek mümkün. Bizim temelde yapmamız gereken girişimcilik ruhunu ortaya koymaktır. Bunun birinci ana faktörü ise bilgidir. Bu da eğitimden geçiyor. Biz çocuklarımızı girişimcilik ruhuyla eğitirsek yeni bir şey yaratmayı öğretirsek o zaman aydınlık bir gelecek söz konusu olacak. 

Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok önemli değişikliklerin hazırlıklarını yapıyoruz. Akıllı tahta projesi ve tablet bilgisayar ile Türkiye’nin her yerindeki çocuklarımıza fırsat eşitliği verecek bir fırsat sunmaya çabalarken, aynı zamanda çocukların kendi zihnindeki bir takım statükoyu buzdan örülmüş algılamayı yok etmeye çalışıyoruz. Kendi sınırlarımızı aşmadığımız, yeni düşünce zeminleri oluşturmadığımız müddetçe girişimcilik yapma şansımız yok. Girişimciliğin teşvik edilmesi lazım." 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, girişimcilik, sanayi ve üretimin kalıcı bir zenginlik için olmazsa olmaz olduğunu ifade etti. Bakan Ergün, "İşadamlarımız ne yapabiliriz için üniversitelere uğruyor mu? Şimdi uğramaya başladı. Üniversite hocalarımız bizim bu sanayicimiz ne sorun yaşıyor, adama ne teknoloji yarıyor, yönetimi iyi mi dünyadan haberi var mı, diyor mu? Şimdi demeye başladı. Bilgiyi, teknolojiyi biraraya getireceğiz. İcatçılar ve icraatçılar yan yana gelecek. 

Sadece icatla olmaz. Bir şey icat edip onu hayatın içine kim taşıyacak. Güzel bir tasarımla bütün dünyaya kim pazarlayacak. Böyle oluşuyor katma değer. Teknoloji böyle gelişiyor. Bizim bundan başka bir rekabet edeceğimiz alanımız yoktur. Ucuz işgücünde bizim Çin, Hindistan’la rekabet etme şansımız var mı? Bir avuç pirinçle karınlarını doyuruyorlar. Bir yatakta 3 kişi vardiyalı şekilde yatıyor. Böyle adam çalıştırabilir misiniz? Demek ki burada rekabet yok bizim için. Biz ucuz hammade ülkesi değiliz. 

Ucuz enerji, doğalgaz, petrol yatakları. Bunlar bizim rekabet alanlarımız değil. O zaman burada rekabeti arge, inovasyon, tasarım, markalaşma, yüksek katma değer ileri teknolojiyi aramamız lazım. Apple 1976 yılının Ocak ayında limited şirketiyken anonim şirket olmaya karar verdi. Şirkete bir değer biçtiler. Şirketin değeri 5 bin 309 dolar. Tam 4 yıl sonra şirketin değeri 1 milyar 800 milyon dolar. Şirkete herhalde su katmadılar. Başka bir şey kattılar. Teknoloji, tasarım ve marka kattılar ve değerli hale getirdiler" diye konuştu.

Bakanlık olarak destek mekanizmalarını güçlendirdiklerini anlatan Bakan Ergün, "Yeni dönemde dikkat ederseniz destek mekanizmalarının ağırlığını sadece kredi faiz destekleri değil, yeni destek modellerine ayırıyoruz. Yönetimi güçlendir, ar-ge yap, proje yap, bağımsız denetim kurulundan geç, şirketinin kalitesini artır, gel sana en büyük destek bizden. Şeffaf, iyi yönetilen, profesyonel yöneticilerle çalışan şirketlerle kurumsallaşmaya önem vermek lazım. Şirketlerimizin değeri böyle artacak. 

Böyle ar-ge ve inovasyon yapabiliriz. OSB’lerimizde mesleki eğitimi yaygınlaştıracağız. Şimdi Milli Eğitim Bakanıyla da beraber çalışıyoruz Allah nasip ederse bütün OSB’lerde mutlaka meslek lisesi olacak. Sanayi ile meslek lisesi artık iç içe olacak. O zaman gerçekten 2023 Türkiye’sini muhteşem olarak inşa etmiş olacağız" ifadesini kullandı. Bakan Ergün, ayrıca Fransa’daki meclisinin aldığı kararla ilgili de şunları söyledi: "Avrupa’da, Fransa’da canımızı sıkan gelişmeler olabilir. Bunlar için canınızı sıkmayın.

Bunlar AB ülkelerinden bazılarının nasıl basiretsiz yönetim ve parlamentolara sahip olduğunu gösteriyor. Aslında ekonomik bunalımların da bu basiretsiz kötü yönetim ve dünyada olup biteni kavrayamama bize gösteriyor. AB, bu basiretsiz yönetimlerle yoluna devam etme lüksüne de sahip değil. Koskaca Fransa’nın böyle basiretsizlikle gitmesi mümkün mü? Ortada görünen tablo budur. Biz 2023 Türkiyesi’ne odaklandık. İnşallah hep birlikte inşa edeceğiz." 

Törenin sonunda üretimden satışlara Türkiye’nin bin büyük sanayi kuruluşu arasına giren firmalarla, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşmada başarı gösteren firmalara plaket verildi. İnovasyon ödülü alan firmalardan Mespa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat, ilk kez ürettikleri doğum yatağını Gaziantep 75’nci Yıl Kadın Doğum Hastanesi’ne bağışladıklarını, bu hediyeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin aracılığıyla vermek istediğini söyledi. Sahneye davet edilen Bakan Şahin ise, "Ama ben 45 yaşındayım. Artık doğum yapamam" diye espri yaptı. Bakan Şahin’in bu sözleri salondakileri gülümsetti. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları