loading
close
SON DAKİKALAR

Frederic Chopin 209 yaşında

Frederic Chopin 209 yaşında
Tarih: 01.03.2019 - 12:28
Kategori: Yaşam

İnsanlık tarihinin en önemli müzik dehalarından biri olan Polonyalı piyanist ve bestecisi Frédéric Chopin'in doğum günü bugün.

1 Mart 1810’da Zelazowa-Wola (Polonya)’da doğan ve 18 Ekim 1849’da Paris (Fransa)’da hayata veda eden Frédéric Chopin (Fryderyk Franciszek Chopin), romantik dönemin Polonyalı piyanist ve bestecisidir.

Babası Fransız, annesi Polonyalı olan Chopin, tam anlamıyla romantik bir sanatkardır. Besteciliği de bunu gayet açık bir şekilde göstermektedir.

Piyanoda kendini göstermiş ve yeni tınlama imkanları çıkarmıştır. Ayrıca devrinin henüz ulaşamadığı tınıları dahi keşfeden, Frederic Chopin’in ta kendisidir.

Ne kadar uzakta yaşasa da derin bir hisle vatanına daima bağlı kalmıştır. Kendisinden önce konser salonlarında görülen Mazurka ve Polonezleri folklör statüsünden çıkarıp sanat seviyesine yükselten odur.

Beethoven’in öldüğü sene Joseph Elsner’in öğrencisi olarak Varşova’da genel dikkat ve ilgiyi üzerine çekti. Viyana’da kaldıktan sonra Temmuz Devrimi sırasında Paris’e geldi. Orada piyanist olarak ünlendi ve adı Avrupa’nın her tarafına yayıldı. Besteciliği de orada gelişti ve yükseldi. 1837-1847 arasında Fransız yazar George Sand (Barones Dudevant) ile inişli çıkışlı bir ilişki yaşadı. Ömrü boyunca kırılgan ve zayıf olan bedeni 1849’da tüberküloza yenik düştü. Cenazesinde kendi bestelediği Marche Funébre-Cenaze Marşının (2.Piyano Sonatı-3.Bölüm) değil Mozart’ın Requiem’inin çalınmasını istedi. Paris’te Pére-Lachaise mezarlığında gömülüdür.

Polonya’ya derin bir aşk ve özlem beslemesinden dolayı Chopin’in kalbi Varşova’da bulunmaktadır.

2011 yılında tüm Polonya’da Chopin yılı ismiyle kutlamalar yapıldı, programlar ve çeşit çeşit organizasyonlar düzenlendi.

Başlıca eserleri: Piyano Konçertosu No 1, Piyano Konçertosu No 2, Cenaze Marşı, Piyano Sonatı No 3, Fantasie İmpromptu, Noktürn No 1, Noktürn No 2, Grande Valse Brilliante, Vals No 6, Vals No 7, Mazurka No 5, Polonez No 3, Polonez No 6, Prelüd No 15, Etüd No 3, Etüd No 5, Etüd No 12, Balad No 1.

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları