loading
close
SON DAKİKALAR

FT: Yastık altındaki hazine Türkiye'nin cari açık sorununu çözer

FT: Yastık altındaki hazine Türkiye'nin cari açık sorununu çözer
Tarih: 11.02.2012 - 23:19
Kategori: Ekonomi

Türkiye’nin "saklı hazine" olarak adlandırılan yastık altındaki altınların cari açık sorununu çözebileceği öne sürüldü.

Yastık altındaki altının 300 milyar dolar civarında olduğu tahminine yer veren FT, bu altının bir bölümünün finansal sisteme sokulması halinde büyümeye iki puan katkı yapılacağını, cari açığın aşağı çekeceğini belirterek, "Sadece 90 milyar dolar veya civarı bir rezervi olan Merkez Bankası’nın gözü, herhalde milletin yastıklarında" esprisini yaptı.

Türkiye’nin "saklı hazine" olarak adlandırılan yastık altındaki altınların cari açık sorununu çözebileceği öne sürüldü. "Türkiye’de altın bir yaşam tarzı" diyen Financial Times gazetesi, yastık altındaki altının 300 milyar dolar civarında olduğu tahminlerine dikkat çekti. Gazete, bu altının bir bölümünün finansal sisteme sokulması halinde büyümeye iki puan katkı yapılacağını, cari açığın aşağı çekeceğini belirtirken "Sadece 90 milyar dolarlık bir rezervi olan Merkez Bankası’nın gözü, herhalde milletin yastıklarında" esprisine de yer verdi.

Financial Times gazetesi, "BRİCS Ötesi" köşesinde Türklerin altın olan düşkünlüğünü irdeledi. Gazete, "Türkiye’de altın bir yaşam tarzı. Örneğin, Türk gelinleri sık sık düğünlerine, davetliler altın atsan diye büyük bir kese götürüyor. Şansız ise eğer, bunun yerine kıyafetine para takarlar" ifadelerini kullandı.

"Ancak şimdi millet olarak parlak metale duyulan ilgi, ulusal muhasebe üzerinde de bir etkisi olabileceği gibi görünüyor" diyen gazete, Türkiye’nin 75 milyar dolar civarında bir cari açık ve önümüzdeki 12 ayda vadesi dolacak 132 milyar dolarlık bir borcunun bulunduğunu belirterek 200 milyar doları aşkın bir dış finansmana ihtiyacının bulunduğunu kaydetti.

-"YASTIK ALTINDA 300 MİLYAR DOLARLIK ALTIN VAR"- Bu bağlamla BGC Partners’dan Özgür Altuğ’un altın ile ilgili bir araştırma notuna dayanarak "Türklerin, yastık altında 300 milyar dolar civarında altını var" diyen gazete, bunun hanehalkı başına 32 civarında altın anlamına geldiğine de dikkat çekti.

Ekonomi gazetesi "Elbette ki bu, son bir kaç yılda, altın fiyatları yükselirken iyi bir yatırım olduğunu kanıtladı" ifadesini de kullandığı haberinde Altuğ’un, yastık altındaki altınların sadece yüzde 5’sinin finansal sisteme sokulması ile GSYH’ya 2 puanlık katkı yapabileceğini, bunun da başka bir küresel krizin olumsuz etkilerini sınırlayabileceği yönündeki değerlendirmesini de aktardı.

-"MERKEZ’İN GÖZÜ HERHALDE MİLLETİN YASTIKLARINDA"- Altın aynı zamanda Türkiye’nin finansman ihtiyaçları yönünde de "büyülü" bir etkisinin olabileceği görüşüne de yer verildiği haberde 2009 yılında ekonominin zor bir döneminde, insanların altın sattıkları için Türkiye’nin ilk defa net bir altın ihracatçısı haline geldiğine dikkat çekilerek, "Bugün de benzer satışları, cari açığını aşağı çekebilir" denildi.

İngiliz gazetesi, haberine son verirken de, "Mümkündür, 300 milyar dolar saklıyorsanız, eğer gerçekten böyle ise. Sadece 90 milyar dolar veya bunun civarındaki bir rezervi olan Merkez Bankası’nın gözü, herhalde milletin yastıklarında" esprisini yaptı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları