loading
close
SON DAKİKALAR

G-7 Ekonomi ve Maliye Bakanları toplanıyor

G-7 Ekonomi ve Maliye Bakanları toplanıyor
Tarih: 12.02.2012 - 19:29
Kategori: Ekonomi

G-7 ülkeleri ekonomi ve maliye bakanları ile merkez bankası başkanları, ekonomik büyümeyi tekrar başlatmak için alınması gereken önlemleri tartışmak üzere Fransa'nın Marsilya kentinde bu akşam toplanıyor.

 Dünyanın en zengin yedi ülkesinin maliye ve ekonomi bakanları, küresel ekonomik krizle birlikte mali piyasalarda yaşanan güven bunalımını gidermek için izlenmesi gereken politikaları masaya yatıracak. Çalkantılı bir dönem geçiren mali piyasaların yatıştırılıp güven ortamının sağlanmasına yönelik tedbirler, toplantının ana gündemini oluşturacak. Dönem başkanı Fransa, Avrupa'nın borç sorunu ve bankaların kırılgan yapıları nedeniyle oluşan endişelerin giderilmesi için G-7 ülkelerinin ortak hareket etmesi çağrısında bulunmuştu.

ABD ve İngiltere'nin yaşadığı sorunlarla, avro bölgesindeki ülkelerin yaşadıkları sorunların önemli farklılıklar göstermesi, G-7 ülkelerinin de krize karşı ortak tedbirler almasını güçleştiren konuların başında geliyor. Ekonomi uzmanlarına göre, G-7 bünyesinde yaşanan ekonomik yapısal sorunların farklı nitelikte olması, ülkeler arasında da ortak hareket edilmesinde sorunlar yaratıyor.

Evsahibi ülke Fransa'nın ekonomi ve maliye bakanı François Baroin, Marsilya toplantısının ardından bir ortak bildiri yayınlanmayacağını belirterek, ''bakanlar arasında özgür ve rahat tartışma olanağı için platform yaratmak istediklerini'' söyledi. Baroin, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, ''bütçe konsolidasyonuyla, büyümeyi sağlamak için harcamaların artırılması seçeneği arasında üye ülkelerin tercihlerini serbest bir şekilde yapmalarından yana olduğunu'' ifade etti.

G-7 bakanlarının akşam çalışma yemeğinde, Fransız, Japonya ve Alman heyetlerini ardından, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet bir sunum yapacak. Programa göre, IMF Başkanı Christine Lagarde, yarın G-7 ülkelerine bir sunum yapacak.

ABD Maliye ve Ekonomi Bakanı Timothy Geithner, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, ekonomik büyümeyi sağlamanın mutlaka gerekli olduğunu savunmuştu. Batı ülkelerinin borç sorunu ve düşük büyüme hızı, küresel krizi çerçevesinde Asya ülkelerini de endişelendiriyor. Japonya'nın, Marsilya toplantısında, avro para bölgesi borç sorunu ve Japon para birimi yen'in güçlenmesiyle ilgili endişelerini dile getirmesi bekleniyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dün yayınladığı ara raporda, gelişmiş ekonomilerin ekonomik büyüme görünümünün bu yılın son çeyreğinde daha da kötüleşeceğini bildirmişti. OECD'nin ''Geçici Ekonomik Değerlendirme'' raporunda, hükümetlerin kemer sıkma politikaları, düşen tüketici ve iş dünyası güveni gözönüne alındığında gelişmiş ekonomilerdeki ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlayacağına dikkat çekildi.

Rapora göre, sanayileşmiş G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada) üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,6 ve dördüncü çeyrekte ise sadece yüzde 0,2 büyüyecek. Japonya hariç G-7 ülkelerinin yılın ikinci yarısında yıllık bazda yüzde 1'den az büyüyeceği belirtilmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları