loading
close
SON DAKİKALAR

İhanetin bedeli

Barış Pehlivan
Tarih: 17.01.2024
Kaynak: Barış Pehlivan - Cumhuriyet

Barış Pehlivan; İBB muhalefet tarafından kazanılınca kurum içinde birçok muhasebe yapıldı. “Nasıl devraldık” diye özetlenebilecek bu çalışmalardan biri de İstanbul’daki büyük proje alanlarına dairdi.

84.678.372.715 ABD doları ya da 1.486.900.741.243 Türk Lirası. 21 sayfalık raporun son sayfalarında okuyorum bunu. Rakamlar yan yana geldikçe bir kötülük de büyüyor.

73 gün kaldı seçimlere. En çok konuştuğumuz da en büyükşehir İstanbul oluyor. “Ekrem İmamoğlu mu Murat Kurum mu kazanacak” sorusunun altında ise başka bir kaderin seçimi yatıyor. Hayır, bu seçimlerin sonucunun 2028’i de etkileyeceğini hatırlatmayacağım.

İmamoğlu cephesinin kampanya döneminde “Murat Kurum” ve “ihanet” sözcüklerini sık sık yan yana kullanacağını öğreniyorum. Keza, Sözcü’den İpek Özbey’e yaptığı açıklamalarda İmamoğlu bunun sinyallerini vermeye başladı. Peki, Kurum ne yaptı da ihanetle suçlanıyordu?

Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017’de çıktı ve “Biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz” dedi. Erdoğan’ın o itirafı hiç unutulmadı. İki yıl geçtikten sonra da İstanbul’un yönetimi değişti.

Şimdi, koca kent İstanbul’un kaderi yeniden oylanacak. Metafor yapmıyorum, “Gerçekten neyi oyladığımızı biliyor muyuz” sorusu üzerine düşünüyorum. Yanıt ararken de bilinen ama yeniden hatırlanması gereken bir rapora göz atıyorum.

İBB muhalefet tarafından kazanılınca kurum içinde birçok muhasebe yapıldı. “Nasıl devraldık” diye özetlenebilecek bu çalışmalardan biri de İstanbul’daki büyük proje alanlarına dairdi. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, AKP’nin 20 yıllık iktidarı boyunca İstanbul karnesini masaya yatırdı ve şu sorulara yanıt aradı:

1- Proje üretilen alanlarda imar planı değişiklikleri ile fonksiyon değişimleri olmuş mu? Donatı alanlarında ve imara açılan alanlarda üretilen inşaat alanı ne kadar?

2- Mevzuata ve mimari projeye aykırı olarak üretilen inşaat alanı ne kadar?

3- Bu değişimler ve aykırılıklar ile bu alanlarda ne kadar maddi kazanç sağlanmış?

130 PROJEDE RANT

İşte bu sorulara yanıt için toplam 227 adet büyük ölçekli proje ve kentsel alanın geçmişten günümüze kontrolleri yapıldı. İnceleme sonunda önemli usulsüzlüklerin ve değişimlerin olduğu 130 projeye de mercek tutuldu. Peki, sonuç ne mi çıktı?

Basitleştirerek yazayım.

İstanbul’daki 78 arazi donatı alanıyken imara açılmış. Yani o arazilerde sağlık kurumlarından kültürel tesislere kadar birçok kamu hizmeti verilmesi gerekirken yerine konut, AVM veya otel yapılmış. Toplam 16 milyon 112 bin 518 metrekare inşaattan bahsediyorum. AKP’nin İstanbul’da bu yolla imara açtığı yerlerin 8’inin daha önce askeri alan olduğunu da öğreniyorum.

Bitmiyor. AKP döneminde 2 milyon 846 bin 621 metrekarelik 7 orman alanı da yapılaşmaya yani imara açılıyor. Ormana dikilen betonların sahiplerinden biri de damat Berat Albayrak’ın kurucusu olduğu NUN Vakfı’na ait okullar.

Yine aynı rapordan öğreniyorum ki incelenen 130 proje içindeki 44 araziye yapılabilecek inşaat alanı 3 milyon metrekareyken 10 milyon 500 bin metrekare inşaata izin verilmiş.

Sonuç ne mi?

İstanbul’a yapılan bu ihanetin parasal değeri 1 trilyon 486 milyar Türk Lirası. Raporun hazırlandığı sıradaki kura göre ise 85 milyar dolar. Bu da İstanbul’un 2020 yılındaki gayrisafi yurtiçi hasılasına değer bir para.

Murat Kurum, AKP’nin belediye başkan adayı seçilince “İstanbul’daki beş yıllık duraklama dönemini hep birlikte bitireceğiz” dedi. Duraklamadan ne anladıklarının farkında mısınız?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları