loading
close
SON DAKİKALAR

İDO’dan bilet alma macerası

Can Ataklı
Tarih: 07.07.2012
Köşe: Günlük Yazılar

Can Ataklı yazıyor; İDO internet üzerinden erken bilet almaktan caydırmaya çalışıyor...

Bir süredir “özelleştirme adı altında tekelleştirilen” İDO ile ilgili şikâyetleri yazıyorum.

İDO ise medya organlarını birer birer gezip “geri adım atıklarını” belirterek adeta “aman” diliyor.

Belli ki, Rekabet Kurumu’nun duruma el koymasından ciddi endişe ediyorlar.

Aksaklıkları gidermek, bazı şikâyetlerin önüne geçmek ya da medyayı propaganda bombardımanına tutmak çare olmayabilir.

Çünkü iskeleler şirketin malı olduğu sürece bu sektörde rekabet şansı yoktur. O nedenle Rekabet Kurumu mutlaka duruma müdahale etmek zorundadır.

Hep şikâyetleri dinliyordum, bir de kendim bakayım istedim.

Yenikapı - Bandırma feribotu için bilet almaya kalktım.

İnanılır gibi değil, sanki İDO’nun internet sitesi bilet satmak için değil de satmamak için programlanmış.

İlk şikâyet de zaten bu konuda gelmişti. Bir okurum internet üzerinden bilet almaya kalkmış, ama bir buçuk saat içinde üç ayrı fiyatla karşılaşmıştı. Sonunda mecburen en pahalı olanı almıştı.

Hemen söyleyeyim İDO’nun online bilet satışı yapan sitesi çok karmaşık üstelik çok bilgi istedikleri için işlemler uzun sürüyor.

Sonuçta alt tarafı bir bilet alıyorsunuz. Bu kadar detaya ne gerek var.

Neyse, ayrıntıları geçtim, sonunda biletin satın alma aşaması olan kredi kartı numarası verme bölümüne geldim.

Bilgileri eksiksiz doldurdum, ama o da ne! Ekranda “kartınızın son kullanma tarihi geçmiştir” yazıyor. Karta bakıyorum 2016’ya kadar geçerli.

Belki yanlış yazdım deyip bir daha yazdım. Yine aynı uyarı. Üçüncüde de aynı uyarı gelince kartı değiştirdim.

Bu kez ekrandaki yazı şöyle oldu: “Bankanızla ilgili bir problem var.”

İkinci deneme, yine aynı.

Üçüncü bir kart denedim, bu kez “şu an geçici teknik bir nedenle hizmet veremiyoruz” yazısı çıktı. Üsteledim, üçüncü denemede bileti alabildim.

Anladığım şu; İDO internet üzerinden erken bilet almaktan caydırmaya çalışıyor. Kartınız işlemediğinden bileti alamadığınız için bir süre sonra (bir gün, iki gün) sonra tekrar deniyorsunuz, bileti alıyorsunuz belki ama bu kez fiyat daha pahalı oluyor. Ben interneti hiç kapatmadan sürekli deneyince başardım belki de.

*****


CHP’den Rekabet Kurumu’na İDO şikâyeti

İDO’nun rekabetsiz bir ortamda keyfi uygulamalarına karşı artan şikâyetler nihayet siyasetçileri de harekete geçirdi.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan İDO’yu “hâkim durumunu kötüye kullandığı” gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na resmen şikâyet etti.

Tayan şikâyet mektubunda şöyle dedi: “İDO, Marmara Denizi’ne kıyısı olan il ve ilçelere deniz yolu ile ulaşımı sağlayan ve sektördeki pazar payı neredeyse yüzde 100 olan ve Rekabet Hukuku açısından özel tekel konumunda olan bir teşebbüs haline gelmiştir. Belediye bünyesindeyken fiyat tarifeleri ve uygulamaları sürekli değişmez, kamu yararı ve tüketici yararı göz önünde bulunurdu. Bugün fiyat tarifesi sık sık değişmekte, her gün yeni bir uygulama ile hâkim durumu kötüye kullanmaktadır”

Tayan Rekabet Kurumu’na yaptığı başvuruda İDO’nun gişe ve internet üzerinden alınan bilet uygulamasının kasıtlı olarak yavaşlatıldığına ve vatandaşların daha pahalı olan ekspres bilete yönlendirildiğine değinerek, hizmet bedeli adı altında alınan ekstra ücretlerin yolcuların sert tepkisine neden olduğunu söyledi.

Şikâyet mektubunda vatandaşın tepkisini çeken konulara da değinen Tayan şunları kaydetti: “Eskiden otomobil için bilet alınırken, şoföre ayrı bilet istenmezdi. Özelleştirmeden sonra otomobil ile şoförüne ayrı bilet uygulaması getirilmiştir. ‘Nasıl olsa ben tekim’ anlayışıyla yolculara yani tüketicilere uygun olmayan saatlere sefer konulmaktadır. Hiçbir yerde uygulaması bulunmayan cam kenarına daha fazla fiyat uygulaması ile tüketicilere hâkim durumlarını kötüye kullanmaktadır.”

*****


Kaş yaparken göz çıkarmak

İDO yoğun eleştirilere maruz kalınca, işbilir yöneticiler hemen bir kampanya düzenlemişler ve yolcu bilet fiyatlarında indirime gitmişler.

Ama bu sefer de başka bir sorun çıkmış ortaya.

Okurlarımdan Erol T. Bandırma hattı için 11 Haziran’da 24 Temmuz gidiş 16 Ağustos dönüş için yolcu bileti almış. 94 lira tutmuş.Daha sonra bir arkadaşı kendi biletini 70 liraya aldığını söylemiş. Okurum buna öfkelenerek İDO’yu aramış, uzun bir uğraştan sonra nihayet karşısına bir yetkili çıkmış.

Demiş ki “Biz kampanya başlattık, bu nedenle fiyatlar ucuzladı. Hatta eğer bugün alırsanız bilet fiyatı 64 lira.”

Okurum “İyi de, ben erken aldım. Eğer kampanya yapıyorsanız bizim de yararlanmamız gerek” demiş.

İDO yetkilisi ise böyle bir şey olamayacağını belirttikten sonra “isterseniz şikâyet edin” diyerek telefonu kapatmış. İyi mi?

*****


Göcek’e öyle bir iş için gittim ki

Bugünden yazayım, önümüzdeki hafta tatile çıkmayı planlıyorum. Yani yazımı görmediğiniz an “Amanın ne oluyor” demeyin, tatilde olacağım.

Tabii Genel Yayın Müdürüm İsmail Yuvacan “olmaaaaaz” demezse. Henüz izni almadım, sadece planlıyorum.

Ama önceki hafta bir günlüğüne Göcek’teydim. Göcek biliyorsunuz Türkiye’nin en gözde tatil yerlerinden biri.

Göcek’te olduğumu öğrenenler hafif “kıskanç” bir tavırla “ooo keyfin yerinde, bakıyorum Göcekler falan” diye takıldılar.

Evet Göcek’teydim ama, bir de ne için gittiğimi sorsalar ya.

Gerçi soranlara “Buradayım, b...an bir iş için geldim” dedim espriyle.

Şaka bir yana, bir günlük hoş bir gezi oldu Göcek’e. İyi bir iş için aslında. Biraz kokuluydu ama, sonuçta iyi bir iş.

Daha önceki yazılarımdan da hatırlarsınız, deniz temizliği için Tezcan Yaramancı’nın yönetiminde başarılı işlere imza atan Deniztemiz Derneği’ne aktif destek veriyorum. En azından derneğin dergisinin yazı danışma kurulundayım.

Deniztemiz derneği bu yıl Göcek koylarında bağlı olan 1500’ün üzerinde özel tekneye “sintine boşaltma” hizmeti veriyor.

Küçük koylarda bağlı teknelerin en büyük sorunu dolan sintinelerini, yani “atık sularını” boşaltmada yaşadıkları zorluktur. Çünkü teknenin açık denize çıkması gerekir.

Deniztemiz Derneği Sanko Enerji ile işbirliği yaparak bir boşaltma teknesi yaptırmış. Bu tekneler koylarda bağlı yatların talebi üzerine yanlarına gidiyor ve sintinelerini özel tanka boşaltıyor. 7- 8 yattan toplanan sintineler daha sonra açık denize götürülüp dökülüyor.

İşte o Göcek gününde, yanımızda Sanko Enerji’nin yetkilileri, Deniztemiz Derneği Başkanı, bir grup gazeteci, motorlara binip sintine teknesinin çalışmasını hemen yanından izledik.

Teknelerin atık suları nasıl boşaltılıyor, görerek öğrendik.

Sonra biraz denize de girip güneşlendik, bu kadarını da çok görmeyin artık.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları