loading
close
SON DAKİKALAR

Orhan Kemal’in babası ve Fethullah Gülen...

Can Ataklı
Tarih: 02.07.2012
Köşe: Günlük Yazılar

Bazı kitaplar vardır, okuduğunuz satırlara inanamazsınız...

Bazı kitaplar vardır, okuduğunuz satırlara inanamazsınız... İsimler, yerler, zamanlar gerçektir; anlatılanlar ise size o kadar yabancı ve uzaktır ki... Şaşkınlıktan ağzınız açık kalır; aynı satırları tekrar tekrar okursunuz!

Ergenekon soruşturması kapsamında 11 ay tutuklu kalan ve hâlen Birinci Ergenekon Davası’nda tutuksuz olarak yargılanan Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut’un Protestan Kur’an isimli kitabı bende bu etkiyi yarattı.

Kitapta daha önce hiç duymadığım öyle bilgiler ve iddialar var ki; ne yalan söyleyeyim bazen, “Hiçbir şey bilmiyormuşum” diye hayıflandım.

İşte bir örnek... Bakalım; siz ne kadar biliyorsunuz?

***


“Orhan Kemal’in babası Abdülkadir Kemali (Öğütçü) 1920-1923 yılları arasında Birinci Meclis’te Kastamonu Milletvekilliği yaptı. İstiklal Mahkemesi Başkanı oldu. Adı 1925’teki Şeyh Said ayaklanmasına karıştı. Elazığ İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı, altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra Adana’da Ahali Cumhuriyet Fırkası adlı bir parti kurdu, aynı adla bir gazete çıkardı. İkisi de “dini siyasete alet ettikleri gerekçesi” ile kapatıldı. Menemen’e gittiği ve 23 Aralık 1930 tarihinde Menemen’de yaşanan isyana destek verdiği öne sürüldü. Bunun üzerine Suriye’ye kaçtı ve Nazım Hikmet’in ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ adlı eserindeki ifadesiyle; 1939’da, İsmet İnönü’nün özel izni ile koltuğunda Protestan bir Kur’an’la döndü. Bu tarihten sonra Necip Fazıl Kısakürek tarafından yayınlanan Büyük Doğu Gazetesi’nde yazıları yayınlandı.”

***


Kitapta insanı allak bullak edecek bu türden o kadar çok bilgi var ki; inanıp inanmamak arasında gidip geliyorsunuz...

Ben yukarıdaki alıntıyı aktarmakla yetineceğim.

Aslında bunu da kitabın isminin çıkış noktasını anlatmak için aktardım. Muammer Karabulut bu kitabında ABD’nin ve hatta dünyanın “derin devleti” olduğunu öne sürdüğü Rothschild imparatorluğunun İslam üzerindeki oyunlarından söz ediyor. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından beri süren bir operasyonun kısım kısım hayata geçirildiğini iddia ediyor.

Mardin ailesi tarafından temeli atılan Kur’an’ın Protestanlaştırılması çabalarının bugün Fethullah Gülen Örgütü tarafından yürütüldüğünü, örnekler de vererek kanıtlamaya çalışıyor.

Ve tüm bunların ardında yatan nedenin “ekonomik” olduğunu belirtiyor.

***


Böyle bir kitap, okuma alışkanlığı yüksek bir toplumda yayınlansaydı; fırtınalar yaratırdı.

Çünkü yakın tarihimizde iz bırakmış en az 100 isim hakkında başka hiçbir yerde okuyamayacağınız çok önemli iddialarda ve hatta ithamlarda bulunuyor.

Ama bizde bu tür kitapların okur sayısı nüfusun on binde birine bile ulaşmadığı için; gündeme getirilen iddialar sadece okuyanların hafızalarında bir süre kalıp siliniyor.

***


Son derece akıcı bir dille yazılan, verilen örneklerle okur ilgisini son sayfaya kadar canlı tutmayı başaran bu kitabın tek olumsuz yanı; (son zamanlarda yayımlanan birçok kitapta olduğu gibi) yüzlerce yazım yanlışının yarattığı rahatsızlık!

Yayınevleri “ucuz emek” politikasından vazgeçip kapılarını deneyimli editörlere açmadığı sürece, ne yazık ki bu işkenceyi çekmeye devam edeceğiz!

*****


Protestan Kur'an ***

Türü: Araştırma-İnceleme
Yazarı: Muammer Karabulut
Yayınevi: Tanyeri Kitap
Baskı tarihi: Mayıs 2012
Sayfa sayısı: 200
Fiyatı: 15 lira
İnternet (İdefix) fiyatı: 12.75 lira.
Kişisel not: Yazarla tanışmıyorum.

*****


Dedesinin asıldığı cezaevine 74 yıl sonra düşen torun!

Nail Keçili, on yıl öncesine kadar Türk reklamcılığının en önemli isimlerinden biriydi. İş dünyasının kalbi, onun ofisinde atardı. Düzenlediği kampanyalar hep ses getirir, tanıtımını yaptığı ürüne ya da hizmete satış rekorları kırdırırdı.

Ancak adı Etibank soruşturmasına karışınca tutuklandı ve her şey o andan itibaren altüst oldu!

Gazeteci İrem Barutçu, bir zamanların en “güçlü” isimlerinden Nail Keçili’nin hayatını anlattığı bu kitaba doğal olarak ailesinden başlamış.

Meğer Nail Keçili’nin dedesi ve babası da zamanında politika ve iş dünyasını sarsan isimlerdenmiş...

Dedesi Yenibahçeli Nail, İttihat ve Terakki’nin ünlü fedailerindenmiş... Mustafa Kemal’e suikast suçlamasıyla yargılanmış ve Ankara’daki Ulucanlar Cezaevi’nde idam edilmiş. Babası Nadir Nail Keçili ise Celal Bayar’ın ve Adnan Menderes’in yakın arkadaşıymış... 27 Mayıs 1960’ta askerin yönetime el koymasının ardından ofisinde kendisini asmış...

Ve “hortumcu” ilan edilen Nail Keçili de dedesinin asılmasından tam 74 yıl sonra aynı cezaevine atılmış... Hani; yukarıdaki yazıya başlarken, “Bazı kitaplar vardır ki okuduğunuz satırlara inanamazsınız” demiştim ya...

Aynı şey; bu kitap için de geçerli... Kitabı okurken sadece trajedi dolu hayatlara tanıklık etmekle kalmıyor; aynı zamanda Türkiye’nin son 100 yılına ilişkin de önemli bilgiler ediniyorsunuz.

İrem Barutçu’ya söylenecek tek söz, “Ellerine sağlık” olmalı...

*****


Nail ****

Türü: Araştırma
Yazarı: İrem Barutçu
Yayınevi: Destek Yayınevi
Baskı tarihi: Haziran 2012
Sayfa sayısı: 429
Fiyatı: 24 lira
İnternet (İdefix) fiyatı: 20.40 lira
Kişisel not: Yazarı tanımıyorum; hayatını anlattığı Nail Keçili’yle yıllar önce sadece bir kez telefonla konuştum.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları