loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye’deki çeteleri MİT mi koruyor?

Can Ataklı
Tarih: 07.03.2013
Köşe: Günlük Yazılar

Can Ataklı, New York Times, Independent gazeteleri ve Reuters Ajansı’nın haberlerinde MİT’in CIA ile koordineli çalışarak çeteleri koruduğu ve silah yardımı yaptığı yazılıyor.

İktidar artık neredeyse tamamen yalnız kaldığı Suriye politikasını ısrarla sürdürürken, bu ülkede şiddet ve terör eylemleri yapan çetelerle bağlantılar konusunda dış basında hemen her gün yeni bir haber yayınlanıyor.

New York Times, Independent gazeteleri ve Reuters Ajansı’nın haberlerinde MİT’in CIA ile koordineli çalışarak çeteleri koruduğu ve silah yardımı yaptığı yazılıyor.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu İçişleri Bakanı Muammer Güler’e bir dizi soru yöneltti. Biraz kısaltarak sunuyorum;

1- Son haftalarda yabancı basında yazıldığı biçimde Tuğgeneral Selim İdris komutasında askeri örgüte, son bir ay içerisinde modern silahlar gönderildiği doğru mudur? Omuzdan fırlatılan uçaksavar ve tanksavarların da bulunduğu ağır silahlar, Hatay’ı İdlib’e bağlayan Bab el Heva sınır kapısı kullanılarak Özgür Suriye Ordusu mensuplarına Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi ulaştırılmıştır?

2- 21.02.2013 tarihli Yeni Şafak gazetesinin haberindeki, MİT’in Suriyeli 50 “muhalif” liderin etrafında koruma kalkanı oluşturduğu iddiası doğru mudur?

3- Suriye Ordusu’na karşı silahlı mücadele veren gruplardan El-Faruk Tugayı komutanlarının 16 Şubat 2013 tarihinde Hatay’daki bir otelde toplantı yaptığı ve iç örgütlenmesini düzenleyerek yeni komutan seçtiğini El-Faruk Tugayı’nın resmi web sayfası yayımladı. Ülkemizde sıradan toplantıların bile izne tabi olduğu biliniyorken, bu tip bir toplantı Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi yapılmıştır?

4- Hatay bölgesinde ve diğer illerde Suriye’li sığınmacılara vatandaşlık hakkı verilmiş olduğu bilgisi doğru mudur? Kaç kişi müracaatta bulunmuştur? Kaç kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir?

28 Şubat; arkeolojik kazı devam ediyor

Başı sonu bilindiği hâlde her gün sanki yeni bir şey çıkmış gibi tutuklamaların devam ettiği 28 Şubat soruşturmasındaki son kurban dönemin EDOK (Eğitim ve Doktrin Komutanlığı) Komutanı Emekli Korgeneral İzzettin İyigün olmuş. Arkeolojik kazı yapar gibi her gün “yeni bir kanıta ulaşan” savcılar İyigün’ü almışlar.

Medyadaki haberlere göre İzzet İyigün, daha önce tutuklanan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu’nun Sincan’da tankların yürütülmesi kararını kendisinin değil İyigün’ün verdiğini söylemesi üzerine soruşturmaya dâhil edilmiş. Peki bu durumda Ceylanoğlu neden tutuklanmış oldu ki?


Suudi kargo uçaklarının sırrı

Şubatın sonunda Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan havalanan üç dev Suudi askeri kargo uçağı dikkat ve şüphe çekmişti. Ancak bu uçaklarla ilgili hiçbir açıklama yapılmamıştı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Başbakan’ın yazılı cevaplaması isteğiyle aşağıdaki soruları sordu:

1- Bu uçaklar hangi gerekçelerle Türkiye hava sahasını kullanmaktadırlar? Büyük tonajlı olan bu uçaklar Türkiye’den ne taşımaktadır ya da Türkiye’ye ne getirmektedir? Veyahut Kim’leri taşımaktadır? Bu uçaklar nereye gitmektedir? Yükleme Türkiye’de mi yapılmaktadır?

2- Bu uçakların Suriye’deki muhalif gruplara mühimmat ve silah desteği sağladığı yönündeki iddia ve kaygılara karşı açıklamanız nedir?

3- Son 1 ay içinde, Esenboğa veya başka havaalanlarından (sivil ya da askeri) yapılan benzeri uçuşlar var mıdır? Varsa sayısı nedir?

4- Anayasa’nın 92. maddesinin açık ihlâli anlamına gelen bu iddiaların sıhhati konusunda kamuoyu ve TBMM’ni ivedi olarak bilgilendirecek misiniz?


AKP, CHP’yi “gerici” olarak görüyormuş. Haksız sayılmaz. CHP ülkeyi geri götürmenin; kaybettiğimiz cumhuriyet değerlerini tekrar kazanmanın derdinde. (Gani Yıldız)


Atatürk’ü görenlerden dinlemek

Atatürk’ü kaybedeli 75 yıl oldu. Atatürk’ün öldüğü yıl doğanlar bugün 75 yaşında. En az 80 yaşında olanlar Atatürk’ü hayattayken gördüklerini hatırlayabilir. Atatürk’ü görmek ve hatırlamak elbette çok önemli. Ama bunun kadar önemli olan da, bugünkü neslin Atatürk’ü, gören ve hatırlayanlardan dinlemesi.

İşte gazeteci dostum Gürkan Hacır küçük bir çalışma grubuyla buradan yola çıkarak ne mutlu ki hâlâ hayatta olan ve Atatürk’ü gören isimlerle bir dizi röportaja imza atmış. Ortaya “Çoban Ateşi” adını verdiği bir belgesel çıkmış.

Bir Devrim Hikâyesi’nin Cumhuriyet’e tanık Yüz’lerle yapılmış belgeseli “Evimiz Beylikdüzü” Derneği’nin düzenlediği gecede izledim.

Cumhuriyet’in ilk yıllarına ve Atatürk’e tanık olan yaşayan isimleri izlemek insana hem gurur hem de tatlı bir hüzün veriyor. Gürkan Hacır’a bu belgeselin hazırlanmasında önemli destek veren Barış Yarkadaş ve Barış Doster ortaya bütün gençlerin izlemesi gereken harika bir eser çıkarmışlar.

Bence bu belgeselin CD’leri bütün okullara dağıtılmalı, her Cumhuriyet çocuğu Cumhuriyet’e tanık “yüz”lerden Atatürk’ü dinleyerek anlamalı.

Can Ataklı - Vatan

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları