loading
close
SON DAKİKALAR

Mali disiplin nasıl sağlanacak, görelim

Çiğdem Toker
Tarih: 04.08.2023
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; Şimşek'in, bizi değil gün gün, saat saat yoksullaştıran, yaşam kalitemizi düşüren bu ekonomik buhrana, bir başka iktidar yol açmış anlatımı sürüyor.

Yaz gelince, hayatın olağan akışı gereği ucuzlaması beklenen sebze meyve fiyatlarının delirdiği bir ortamda, ekonomi ve maliyeyi yöneten bakan, temmuz enflasyonundan söz ederken "uyum" kelimesini kullanabiliyor.

Haksızlık etmeyeyim, tabii ki büsbütün bağlamsız değil.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya mesajında "uyum" derken "piyasa beklentileri ile" uyumlu bir sonuçtan söz ediyor. (Daha önemli ne var öyle değil mi.)

Cümlesi tam olarak şöyle:

"Mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyon temmuzda yıllık yüzde 47,8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti."

Galiba bu steril ve teknik lisanı, gündelik konuşma diline dönüştürsek iyi olacak:

"Mali tedbirler"i yeni vergi zamları, vergi artışları, "döviz kuru gelişmeleri"ni de TL'nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı olarak anlayabiliriz. Yani Bakan Şimşek, temmuzda yıllık yüzde 47,8 olarak açıklanan enflasyonun, bizzat planlayıcısı olduğu vergi artışları ile değer kaybeden TL ve maaş artışlarının doğal sonucu olduğunu anlatmak istiyor. Daha doğrusu, piyasanın zaten bu beklentide olduğunu ifade ediyor. Yine iktidarın sorumluluğunu görmeyen, görmek istemeyen, gözü ve kulağı kapatan, fiyatlarda hiçbir nizamın kuralın kalmayışında, AKP iktidarının bütçe tercihlerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "nas" bazlı faiz politikasının hiç payı yokmuş gibi bir yaklaşım.

Muhatabınız piyasa olduğunda, siyasal sorumluluk almamak, özeleştiri yapmamak da mümkün olabiliyor demek.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in enflasyon rakamları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamanın devam şöyle:

"Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak. Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz. Politikalarımızın temel amacı orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmektir."

Mali disiplin desteği

Şimşek'in, bizi değil gün gün, saat saat yoksullaştıran, yaşam kalitemizi düşüren bu ekonomik buhrana, bir başka iktidar yol açmış anlatımı sürüyor gördüğünüz gibi:

"Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş süreci" mesela. Bu ifadede, enflasyonun düşürülmesi için mücadele etmek demek daha anlaşılırken, yerine "dezenflasyon" kelimesi seçiminde başka bir motivasyon var. "Enflasyonun düşürülmesi" ifadesi kullanıldığında, "İyi de kim yükseltti bu enflasyonu?" sorusu kaçınılmaz olacağından, sürekli dış mihrakları adres göstermek artık inandırıcı olmadığından topu kelimelerinde yumuşatıyor Sayın Bakan. Her işin kendine göre zorlukları var elbette.

Gazeteciler ile yüz yüze gelmeden, soru almadan verilen bu mesajın beklenti yaratan bir diğer ögesi "Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleme" taahhüdü. Yani enflasyonla mücadeleyi yürütülürken, bütçedeki harcamalara çok dikkat edilecek. Geçen ay yeniden sirküle edilen tasarruf genelgesini okuduk. Üst düzey bürokratların birden fazla kaynaktan yüksek gelirler ücretler aldığı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı harcama kalemlerinden somut bir azaltım duymadığımız, son birkaç ay içinde yapılan bütün kamu ihalelerinin, sonuçlandığı bedele bitmeyeceği açık olan bir düzende mali disiplinin nasıl uygulanacağını yoksullaşırken hep birlikte izleyeceğiz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları