loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni saray yine saray

Çiğdem Toker
Tarih: 13.12.2023
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; Saray müteahhiti olarak anılan Rönesans grubunun yapacağı yeni adalet "sarayı" hizmete açıldığında, adalet, toplumun beklentilerini karşılayacak biçimde dağıtılabilecek mi?

Ankara Barosu'nun internet sayfasına girip "Adliyeler" sekmesine tıkladığınızda, karşınıza uzunca bir liste çıkar. Merkez Adliye, Batı Adliyesi, Balgat Ek Hizmet Binası, Dışkapı Ek Hizmet Binası, Söğütözü Ek Hizmet Binası, İcra Hakimlikleri, İdare Hakimlikleri, Vergi Mahkemeleri, Fikri ve Sınai Haklar Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri diye sıralanır. 

 

Kimileri birbirine görece yakın olsa da her birinin adresi farklıdır.

Yıllar içinde "itinayla" (!) oluşturulmuş bu parçalanmışlık, avukatları bir eğer aynı gün duruşma sayısı birden fazlaysa, tercih yapmak zorunda bile bırakır. Adalet Bakanlığı'nın bazılarına kira ödediği adliye binalarından birinin altında, bir ara popüler bir sucuk markası ile kaymaklı ekmek kadayıfı satan restoran vardı. Dış cephesinde altın varak çağrışımı yapan bir yapı malzemesiyle boydan boya kaplı binadaki sucukçu, daha sonra yerini bir marketler zincirine bıraktı. Bir diğer adliye binasının ise cemaatin öğrenci yurdu olduğu, 15 Temmuz 2016 sonrası adliyeye dönüştürüldüğü biliniyor.

* * *

Her geçen gün aciliyeti artan yeni adliye binasının, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) eski yerleşkesine yapılacağı yıllardır gündemdeydi. O kadar ki, bu amaçla Adalet Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) arasında imzalanan protokolün üzerinden bile dört yılı aşkın bir süre geçmişti. Gecikmede, protokol imzasından kısa süre sonra dünyada gündemi değiştiren pandemi ile Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararının etkili olduğu tahmin ediliyor. Ama bu bir tahmin çünkü yetkililer kamuoyunu aydınlatan bir açıklama yapmadı. Ayrıca, ÇŞİDB'nın bu karara itirazı üzerine karar kaldırıldı. 

Öte yandan avukat Ali Özdemir'in, konuyu CİMER üzerinden sorması üzerine de Adalet Bakanlığı, bu konudaki açıklamayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yapması gerektiği cevabını vermişti. (Anka)

İki gün önce İsmail Arı imzasıyla Birgün'de yayımlanan haber ile yeni Adalet Sarayı ihalesinin yapıldığını ve ihaleyi ve yaklaşık 24 milyar TL teklif veren Rönesans Grubu şirketi REC Uluslararası'nın kazandığını öğrendik.

Bu tutar, ihale makamı olan ÇŞİD bütçesinin neredeyse onda biri! Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri başlayan 2024 yılı bütçe kanun teklifine göre ÇŞİDB'nın bütçesi 271 milyar 741milyon 383 bin TL.

Konuyla ilgilenince pazarlık usulüyle yapılan ihaleye Kalyon ile Limak'ın da ayrı ortaklarla katıldığını ve toplamda üç teklif verildiğini öğrendim.

 

2023/1359913 kayıt numarasıyla açılan ihale 8 Aralık'ta e-ihale olarak gerçekleştirildi. Veriler şöyle:

Yaklaşık Değer: 24.799.973.080,91 TL

Sınır Değer : 19.732.986.610,20 TL

REC Uluslararası İnşaat şirketi ile birlikte Ankara Adliye Sarayı ihalesine teklif veren diğer iki ortaklık ve iki turda verdikleri teklifler de şöyle:

FİRMA 1. TEKLİF   2.TEKLİF İNDİRİM (%)
REC ULUSLARARASI  25.750.000.000    23.998.700.000  3,23 (Sınır Değer)
KALYON+ÖZYAZICI 26.300.061.000    24.590.061.000    0,85
LİMAK +NESMA   27.000.000.000  26.250.000.000    -5,85

Protokolden dört yıl sonra

İki bakanlık arasındaki protokol 30 Ekim 2019'da imzalandığında, dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yeni Adalet Sarayı'nın, Cumhuriyetin 100. yılında başkente kazandırılacağını söylemişti. Gül'ün sosyal medya hesabından proje fotoğraflarını da paylaştığı Adliye Sarayı'nın MİT'in önceki yerleşkesinin 250 dönümlük kısmına yapılması planlanıyor. Projede; hukuk mahkemeleri, ceza mahkemeleri, cumhuriyet başsavcılığı ve icra dairelerini aynı kampüs içerisinde ayrı bloklarda yer alacak biçimde tasarlanmıştı.

Yeni yapılan ihalede bazı sorular öne çıkıyor. İlki maliyete ilişkin. 

REC Uluslararası firmasının verdiği teklif tutarı, yüksek enflasyon ortamında inşaat bitinceye kadar geçerli olabilecek mi? Yoksa kamuoyu bilmeden tamamlama ihaleleri yapılır mı? 

Adliye sarayının bitirilmesi için firmaya ne kadar süre verildi? 

Ve tabii en önemlisi, Saray müteahhiti olarak anılan Rönesans grubunun yapacağı yeni adalet "sarayı" hizmete açıldığında, adalet, toplumun beklentilerini karşılayacak biçimde dağıtılabilecek mi? 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları