loading
close
SON DAKİKALAR

Olimpiyatları isteyen ülke bu mu?

Mehveş Evin
Tarih: 02.08.2012

Mehveş Evin yazıyor: Madem bu kadar hevesliyiz, neden TV'de ve basında olimpiyatlara bu kadar az yer veriliyor?

Amatör bir spor meraklısı olarak, her fırsat bulduğumda Londra’daki olimpiyatları izliyorum... Gündem devamlı savaşa, şiddete, siyasete odaklanırken yaz olimpiyatlarına zaplamak, nefes alma imkanı sağlıyor. Devamlı rekabet ve madalya stresi yaşanırken benim asıl sevdiğim, olimpiyat ruhu, yani insanların spor aracılığıyla birlik olması fikri.

Ne yazık ki yerli yayınlarda bırakın ‘olimpik ruh’u, olimpiyatlarda hangi karşılaşmaların olduğunu takip etmek zor. Nedenini anlatayım...

* Olimpiyatlardan canlı yayın yapan TRT Spor, doğal olarak Türk sporcuların katıldığı müsabakalara ağırlık veriyor. 
Haricinde bazı basketbol, voleybol karşılaşmalarını, yüzme müsabakalarını, halter, güreş ve boks gibi yine ‘bizimkilerin’ mücadele ettiği branşlar ekranda oluyor.

* Atlama, plaj voleybolu, binicilik, senkronize yüzme, artistik jimnastik gibi seyretmesi çok zevkli olan dallarsa TRT Spor’un ilgi alanına pek girmiyor! Paralı kanal Eurosport olmasa bu dallarda müsabakaların başladığının farkında olmayacağız.

Bazı sporlar niye yok?

* Acaba ilerleyen günlerde atletizm, pentatlon, ritmik jimnastik yarışmaları başladığında TRT bunları en azından ‘sonuçlar’ başlığı altında yayınlayacak mı, yoksa bilmediğimiz bir paktı imzaladılar ve bazı sporları hiç yayınlamama kararı mı aldılar?

* Sadece televizyon değil, gazetelerde de durum pek farklı değil. Her gün olimpiyatlardan binlerce şahane fotoğraf ve haber gelirken , spor servisleri bunları küçücük servis ediyor . Çoğu gazetede, Türk sporcuların haricinde olimpiyatlara dair neredeyse hiçbir şey bulamazsınız!

* Elbette kendi sporcularımızın ne yaptığını takip edeceğiz, her ülke kendi sporcusunu ön plana çıkarır. Fakat bunu yaparken devamlı bir madalya kaskaslamasına girmenin manası yok. Sanki olimpiyata katılmak, eşittir madalya almak! Oysa sporcularımız ellerinden geleni yapıyor, onları izlemek gurur veriyor. Ama spora altyapı ve destek herkesin malumuyken, mesela bir Çin’le kapışmayı beklemek haksızlık!

Türkiye basınında hiç yüz verilmeyen bir spor, plaj voleybolu.

Fotoğrafta Hollanda takımı başarısını kutluyor.

Madalya hevesinden öteye gitmiyor

* Bazı gazetelerde olimpiyatlarla ilgili renkli haberlere rastlayabildim. Irkçı futbolcunun olimpiyattan atılması, Suudi kadın sporcuların örtünme sorunu, Twitter’dan spor-cu tacizine tutuklama pek az gaze- tenin ilgi alanına giriyor. En azından eklerde renkli olimpiyat say- faları bekliyoruz ama ümit yok.

* Taraf’ta Halil Berktay’ın her gün yazdığı ‘Olimpik Taraf’ zevkle okunuyor: Yüzmeden kulplu beygire, senkronize atlamadan neden Çin’in bu kadar başarılı olduğuna, olimpiyatların ne demek olduğunu anlatıyor. Radikal, kısıtlı spor sayfalarını (bir sayfası her gazetede olduğu gibi illa Fenerbahçe, illa futbol) yine de güzel işliyor. Olimpiyatları yerinde takip eden Burak Kuru’ya tebrik. Haricindeki gazeteler, hayal kırıklığı!

* Madem olimpiyatlara aday olacak kadar hevesliyiz , o zaman bu hevesi başta basının hissetmesi ve olimpiyatları hakkıyla işlemesi gerek. Olimpiyatların sadece laf olsun diye haberleştirildiği ve bazı branşların nedense kaale alınmadığı bir ülkede, milli takımdan ‘madalya’ beklemek ne saçma...

* Hükümetin olimpiyatlara çok önem verdiği söyleniyor... Ancak bu ‘önem’ madalya hevesinden öteye gitmiyor. Neticede olimpiyatlarda yarışan pek çok sporcumuzun sponsoru devlet değil, özel sektör. Eğer gerçekten spora ve olimpik başarıya önem veriyorsanız bizzat sporcu yetiştirir, altyapı hazırlarsınız . Örnekleri ortada!

Burcu Dolunay

‘Bizim' olimpiyatlar

* Basın en çok ‘Filenin Sultanları’ ve ‘Potanın Perileri’nin ya da tam tersi, çünkü karıştırıyorum- başarı veya başarısızlıklarını ön plana çıkarıyor. Maç alsalar bile birinci sayfada zor yer buluyor kadın takımımız. Ah bir de ‘kadın sporcu’ demeyi başarsak, ne güzel olur!

* Yüzücü Kemal Arda Gürkan ve Burcu Dolunay elendiler ama kendi serilerinde birinci oldular. Bu çocuklarla gurur duymamız gerekirken hiç yüz vermiyoruz!

* En iyisi olimpiyatları internetten takip etmek: BBC Türkçe (www.bbc.co.uk/turkce) iyi bir kaynak. TRT Spor tıpkı yayında olduğu gibi yüzde 95 Türk sporcu ağırlıklı yayın yapıyor. (Spor dalları sayfasını bile Türkçe yapmamışlar!) Bir başka Türkçe kaynak, tr.eurosport.com . Ama en güzeli, Londra’daki olimpiyatları resmi sitesinden takip etmek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları