loading
close
SON DAKİKALAR

Sınıftaki Öğrenci Modundan Çıkalım

Mehveş Evin
Tarih: 22.03.2012

Yeni anayasa, en temel hak ve özgürlüklerimizin çerçevesini oluşturacak. Ortak hazırlanacak bir metin, her şeyden önemli...

Galiba kimse Türkiye’de gerçekten yeni bir anayasa yapılacağına inanmıyor. Baksanıza, komisyonun başındaki Cemil Çiçek bile şikayet edip duruyor, ilgi yok diye... Medya deseniz, güncel haber peşinde. 

Oysa en temel hak ve özgürlüklerimizin çerçevesini oluşturacak anayasayı yapmak az da olsa heyecan yaratmalıydı, di mi? Her konuda görüş beyan etmeyi seven, olmadı başkalarının fikirlerine saldırmaktan geri durmayan milletimiz, galiba sınıftaki öğrenci modunda: Öğretmen soru sordu, cevap ne?

Cevap, ezberden çıkmaz arkadaş... Cevap, içinde. Kelimelere dökemiyorsan, kendi görüşünü beyan edemiyorsan, en azından başkaları ne yapmış, hangisi sana uyuyor, hangisi uymuyor, öğren! Nisan ayı gelip de “Anayasa görüşleri için son gün” deyince panikleme... “Ama bana kimse sormadı ki?” deme.

Anayasa önerileri

Şu sıralar sivil toplum örgütleri anayasa için ne gibi öneriler sunuyor, neler gündemlerinde, takip etmeye çalışıyorum... Geçen hafta Sosyal Politikalar Derneği SPoD’un İzmir’de düzenlediği anayasa tartışmalarına katıldım. Dernek, LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) bireylerin insan hakları ve özellikle sosyal ve ekonomik haklar alanındaki sorunlarla ilgili bilgi üretmek, bu alandaki politik sürece katkı sunmak amacıyla kuruldu.

Bunu çok önemsiyorum çünkü ayrımcılık, memleketin en önemli konularından. İster etnik grup olsun, ister LGBT... İster işçi, ister çocuk... Bu ülkede yaşayan herkesin, özellikle de toplumun dışlanmış kesimlerinin hak ve özgürlüklerini yeniden tanımlayacağız.

Peki SPoD’un hazırladığı anayasa taslağında neler var? Mesela ayrımcılığın her türlüsüne karşı tüm yurttaşların korunacağı bir zemin olması talebi... LGBT bireylerin, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edebilmeleri, yaşam hakları başta olmak üzere tüm haklarından yararlanabilmeleri... Ve uğradıkları hak kayıplarına karşı mücadele edebilmeleri için anayasal güvenceler hayati değer taşıyor.

Cinsel yönelim ayrımcılığı kalksın

Bir başka önemli konu, yeni anayasanın Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmelerini temel alması. Bu, kadınlar, çocuklar, etnik gruplar kadar LGBT bireylerini de ilgilendiriyor. Başta AB üyeleri olmak üzere, Kuzey Amerika ve Latin Amerika ülkeleri, cinsel yönelim ve cinsiyet temelli ayrımcılığı açıkca bir insan hakları ihlali olarak değerlendiriyor.
Bizdeyse gerek yasal, gerek anayasal düzeyde bu konu şimdiye kadar ihmal edildi. Zamanıdır.
Yeni anayasa hazırlık sürecinde toplumun hiçbir kesimi dışarıda bırakılmamalı. Yazım süreci, herkese açık olmalı... Oysa vatandaşa, anayasa hakkında görüş beyan etmesi için açılan resmi internet sitesi, kısıtlı mesajlar yayınladıktan sonra ‘durmuş’ vaziyette.

İlk etapta, “İlgi yok” diyen devlet yetkililerinin bu konuya el atmalarını, eğer şeffaf ve katılımcı bir anayasa yapmak istiyorlarsa toplumun her kesimine kulak vermelerini bekliyoruz.

SPoD’un hazırladığı önerilerden bazı başlıklar:

- Yeni anayasa sosyal hakları birey temelli olarak güvence altına almalı.
- Yeni anayasanın eşitliği düzenleyen maddesinde ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ ibareleri açıkça yer almalı.
- Yeni anayasa ‘genel ahlak’ gibi soyut kavramları içermemeli.
- Yeni anayasa özel hayatın dokunulmazlığını garanti altına almalı.
- Yeni anayasa sığınmacı, mülteci ve göçmenleri de gören bir anayasa olmalı.
Ayrıntılı bilgi için: http://spod.web.tr/

Mehveş Evin

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları