loading
close
SON DAKİKALAR

Anayasa Sohbeti

Melih Aşık
Tarih: 03.12.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Eğer bir toplumda gelir ve refah adaletsizliği varsa... Sosyal ayrılıklar büyükse. Anlaşmazlık derinse. Bu çelişkileri gidermeden yasa ve anayasa ile huzuru sağlayamazsınız.

6’lı Masa Anayasa’nın 84 maddesinde değişiklik öngören paketi açıkladı. Paket, seçim sonrasında Millet İttifakı seçimi kazanırsa gündeme gelecek.

Haberlerde belirtildi. 1982 Anayasası bugüne dek toplam 239 maddede değişikliğe uğramış. Anayasa 177 maddeden oluştuğuna göre demek ki bazı maddeler birden çok kez değiştirilmiş. AKP döneminde tam 181 maddede değişiklik yapılmış.

Amerikan Anayasası 228 yıldır değiştirilmiyor. Belçika Anayasası 1831 yılından beri ilk günkü halini koruyor.

Almanya ve Japonya hâlâ İkinci Dünya Savaşı sonrasında galipler tarafından yapılarak ellerine tutuşturulan anayasalarla yönetiliyorlar.

Anayasalar toplumu kavradıkça ve yönetenler hukuka uygun davrandıkça sorun oluşturmuyorlar.

İngiltere’de malum bir anayasa bile yok.

Bizde neden anayasalar sürekli değişiyor? Yasalar ve anayasa ne işe yarar?

Toplumda düzeni ve adaleti sağlamaya yarar.

Peki, adalet yasalarla sağlanır mı? Sağlanmaz.

Eğer bir toplumda gelir ve refah adaletsizliği varsa... Sosyal ayrılıklar büyükse. Anlaşmazlık derinse. Bu çelişkileri gidermeden yasa ve anayasa ile huzuru sağlayamazsınız.

Çarpık temelin üzerine düzgün bina çıkmak mümkün olmaz. Anayasa’nın bir adı da toplum sözleşmesidir. Toplumun farklı katmanlarını kucaklamayan ve onay almayan bir anayasa uzun ömürlü olmaz. İstediğiniz kadar değiştirin, ideale varamazsınız.

PATRON MUHABBETİ

Özel sektörde çalışanların patronla ilişkisi önemlidir. Benim en hoşuma giden tanım şudur:

“Patrona seni unutacağı kadar uzak, seni tahrip edecek kadar yakın olmayacaksın.”

Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yarım asırlık iş deneyimlerini aktardığı “Aklımızda Bulunsun” adlı kitabında patronun mizahi tanımlarını hatırlatıyor:

“Tavlada yenmek istemeyeceğiniz kişi.”

“En soğuk şakalarına herkesin yüksek sesle güldüğü kişi.”

“En vahim hataları ‘cesur bir deney’ olarak nitelenen kişi.”

“Siz işe geç geldiğiniz zaman erken gelen, erken geldiğinizde geç gelen kişi.”

Bülent Bey patronların ortak özelliklerine şöyle değiniyor:

“Sözlerinin kesilmesinden hoşlanmazlar. Ara sıra onlarla tartışabilirsiniz ama ne kadar açık fikirli de olsalar çok sık fikir ayrılığına düşmemekte fayda vardır. Ofislerine yer belirlerken binanın mümkün olduğu kadar yüksek katındaki en güzel manzaralı odayı tercih ederler. Kendilerinden ‘vizyoner lider’ olarak söz edilmesinden hoşlanırlar. Ancak bunu yüzlerine söylemeyip dolaylı yoldan kulaklarına gitmesini sağlamak iyi olur.”

Patronların her zaman kafalarını kurcalayan mesele mi?

O da “kime ne kadar yetki verileceği” imiş.

SAHTE

Sahte doktor haberleri çoğaldı. Son haberi birlikte okuyalım:

“Beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van’dan İstanbul’a naklederken Erzincan’da yakalanan sahte doktor sevk edildiği savcılıkça serbest bırakıldı.”

Sahte doktorluk nedir?

Bir çeşit adam öldürmeye teşebbüs.

Ancak yargı adamları öyle algılamıyor anlaşılan.

Daha önemlisi…

Bu sahte doktoru çalıştıran da onun kadar suçlu değil mi?

Öyle ama ifadesi bile alınmamış.

Böylesi teşvikler varken.

Daha çook sahte doktorlar çıkar piyasaya.

SEFER

İsviçre uyruklu Haris Seferoviç (30) Benfica’da santrfor oynuyordu. 2021-22 sezonunda yani geçen yıl sakatlıklar yakasını bırakmadı. 138 günü sakat geçirdi. 29 maçı ıskaladı. Ancak 10 lig maçında kadroya girebildi. Toplam 3 gol atabildi.

Benfica Sefer’in yükünden kurtulmak için çözüm aradı.

Menajerler Galatasaray’ı buldu.

Galatasaray kulübü, haziran ayında Benfica’ya 1 milyon, Seferoviç’e yıllık 2.3 milyon euro ödemek üzere 1 yıllık anlaşma imzaladığını KAP’a bildirdi. 3.3 milyon euronun TL karşılığı 61 milyon liradır.

Seferoviç Galatasaray’da 8 lig maçında oynadı. Hiç gol atamadı. Şimdi kiralayacak hovarda aranıyor.

Bu arada kulüp iki yıldız oyuncusu Kerem ve Yunus’a komik paralar verdiği için onları küstürdü. Hâlâ ücretlerini yükseltmedi.

Sefer’e bir yıl için 61 milyon lira verme kararı kimindi? Kulüpte bu oyuncuyu kim seyretti? Kim önerdi? Alınmasına kim karar verdi?

Başkan bunları açıklamak zorunda. 61 milyon az para değil.

ANAYASA SOHBETİ

ASKER

Savaş teknolojisinde son buluş! Hindistan ordusu Çin sınırındaki askeri gözlemler için kartal, şahin, akbaba gibi kuşların kafasına bağlanmış mikro kameralar kullanıyormuş. Bir çeşit insansız hava aracı. Hayvanların kafalarında bu ağırlıkla uçurulmaları bir yana, aynı zamanda düşman ateşine hedef oluyorlar. Nedir zavallı hayvanların insan elinden çektiği!

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları