loading
close
SON DAKİKALAR

Ferit Güven

Melih Aşık
Tarih: 21.10.2023
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Felsefeyle ilgilenen her yaştaki insana ücretsiz bilgi aktarıyor. Dersleri olağanüstü lezzetli geçiyor. Yaz tatillerinde de ülkesine gelerek bu toplantılara bizzat katılıyor.

Profesör Ferit Güven adını pek duymamışsınızdır... Onun adını duyurmak gibi bir çabası da yok zaten… Kendisi ABD’de Earlham College’da felsefe dersleri veren bir öğretim üyesi... Ancak o kadarla yetinmiyor... Türkiye’de “meet up mobil” uygulamasında yer alan “Felsefe Diyalogları” grubunun sanal toplantılarına uzaktan katılıyor. Felsefeyle ilgilenen her yaştaki insana ücretsiz bilgi aktarıyor. Dersleri olağanüstü lezzetli geçiyor. Yaz tatillerinde de ülkesine gelerek bu toplantılara bizzat katılıyor. Bu ilgisinin nedeni sorulduğunda şöyle diyor:

“Yıllardır ABD’de yaşıyorum. Türkçe felsefe dilini unutmamaya çalışıyorum. Hem de ülkeme biraz yararım olsun istiyorum...”

Ferit Güven


Prof. Ferit Güven

Ferit Hoca yazları Türkiye’ye yalnız gelmiyor. ABD’den Türkiye’ye ilgi duyan öğrencileri de beraberinde getiriyor. Onları felsefenin doğduğu topraklarda gezdiriyor. Aydın Miletos, Efes, Assos’u gezdirerek Amerika’daki öğrencilerine felsefeyi yerinde anlatıyor. Böylece onların Türkiye’yi yakından tanıdıklarını, ülkemize bakış açılarının değiştiğini söylüyor...

Profesör Ferit Güven kimdir diye sorulursa cevabını vermek zor olmasa gerek: Gerçek bir bilim insanı, gerçek bir yurtsever...

HASTA

Bir doktor dostumuzun:

- Her insan 65 yaşından sonra kas ve kemik muayenesi yaptırmalıdır, öğüdüne uyarak MHRS sistemine giriyor, İstanbul Erenköy Fizik Tedavi Hastanesi’nin yolunu tutuyoruz... Randevu sistemi iyi çalışıyor, önce onu belirtelim. Hastanede kayıt yaptırdıktan sonra doktorun kapısının karşısına yerleşiyoruz. Hekim 10 dakikada bir kişiyi içeri çağırıyor. Ancak tetkike gidip gelenler arada beklemeden odaya daldığı için muayene gecikiyor. Nihayet sıra bize de geliyor. Doktor hanım şikayetimizi soruyor. İki dakika konuşuyoruz. Bizi kemik ölçme cihazına yolluyor. Dönüşte vitamin yazıyor. Sizin beklediğiniz ilgiyi gösteriyor mu? Mümkün değil. Randevu tablosuna bakıyoruz. Hekim hanımın o gün 41 hastası var. Dünyanın en iyi hekimi olsa bir günde 41 hastaya teşhis koyup tedavi programı çizemez. Bu yükün altında bırakın hastayı iyileştirmesini, hekim de sağlığını kaybeder.

GÜRÜLTAY

CHP’de kurultay kulisi hızlandı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday gösterilmesi için 95 milletvekilinden imza alındı. İmzaların TBMM Genel Kurul toplantısında alınması tepki yarattı. Kemal Bey kendisinin bundan haberi olmadığını söyledi!

Kemal Bey yeni il başkanlarını teker teker makamında kabul ediyor. Yeni il başkanları ayrıca, Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un ev sahipliğinde pazar günü bir araya gelecek.

Kılıçdaroğlu kurultayı kendi lehine etkilemek için mevcut yetkilerini kullanarak var gücüyle çalışıyor. Etik değerler bir kenara bırakılmış durumda. Kazanmak için her yol mübah!

Peki bu durum kurultaya nasıl yansır...

Bugün imza verenler kurultayda pekâlâ tersi yönde oy kullanabilir.

Bir dostumuz hatırlattı...

2014 Kurultayı’nda Muharrem İnce için 177 kişi imza vermiş, oylamada İnce’ye 415 oy çıkmıştı.

Benzer sürprizler her zaman mümkün.

NEDİM SABAN

TRT Cumhuriyet’in 100. yıl etkinliklerini Gazze olayları nedeniyle ileri bir tarihe ertelediğini açıkladı. Nedir o ileri tarih? Orası belirsiz! Ancak değerli sanat insanları bu büyük günü kutlamaya devam ediyor.

Tiyatrokare’den gelen notta diyor ki:

“Cumhuriyetimizin 100. yılı için hazırladığımız, Ayşe Kulin’in yazdığı, Nedim Saban’ın yönettiği, başrollerinde Nevra Serezli, Aziz Sarvan, Leyla Feray, Fatih Gülnar’ın bulunduğu Veda oyunumuz 23.10.2023 Pazartesi günü Cemal Reşit Rey Salonu’nda sergilenecektir. Onur vermenizi rica ederiz.”

Tiyatro ve Cumhuriyet sevenler için güzel bir sanat şöleni bu...

KANADA

Kanada Cumhurbaşkanı Justin Trudeau, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına özel bir mesaj yayınladı. Şöyle dedi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlayan herkese en içten selamlarımı iletiyorum. Bu etkinlik, Türkiye’nin tarihini şekillendiren olayları düşünmek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim 1923’teki kuruluşundan bu yana elde ettiği birçok başarıyı kutlamak için harika bir fırsat sunuyor.”

Kanada’nın mesajı bazılarına 100. yılı hatırlatmak açısından da yararlı oldu!

İSYAN

Yüzlerce kişi Amerikan Kongresi önünde İsrail aleyhine gösteri yapıyor: “Ateşkes ilan edilsin”, “Soykırıma son verilsin” diye hep bir ağızdan bağırıyor. Onlarca kişi bu yüzden tutuklanıyor. Kim bu İsrail hükümeti karşıtı gösteri yapanlar?

Amerika’daki Yahudi barış örgütleri...

Aralarında Arap ve Müslümanlar da var mı? Pek görünmüyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları