loading
close
SON DAKİKALAR

Sebep ve sonuç

Melih Aşık
Tarih: 08.03.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in 2014 yılında Washington Post gazetesine yazdığı yazı bugün de güncelliğini koruyor. Kissinger o yazısında ABD’nin Ukrayna iç siyasetinde kutuplaştırıcı değil uzlaştırıcı olmasını istiyor.

Alman parlamentosunda konuşan genç milletvekili, bize göre, Rusya’nın Ukrayna savaşıyla ilgili en sağduyulu yorumu yapıyor. Söze Batı’nın yaptığı hatalardan başlıyor:

“... Ukrayna’yı, AB’ye ve NATO’ya üye yapmak gibi imkânsız vaatlerle heveslendirdik. Böylece bu tehlikeli deneyin içine çektik. Oysa doğru yolu bize Henry Kissinger 2014 yılında göstermişti.

Ukrayna için doğru olan, kimsenin ileri karakolu olmamasıydı. Ukrayna’nın NATO üyeliği, Rusya’nın kırmızı çizgisiydi, buna izin vermeyecekti. Rusya bunu 20 yıldır söylüyordu. Bu süre içinde Ukrayna’ya TARAFSIZLIK GÜVENCESİ vermek için pek çok fırsat oluştu. Böylece Ukrayna taraflar için kavga sebebi olmayacaktı. Aksine, Doğu ile Batı dünyası arasında bir köprü olacaktı. Bütün bunlar Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki yanlışlığı değiştirmiyor. Ama bir  çözüm bulmak istiyorsak, sebepleri anlamak zorundayız.”

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in 2014 yılında Washington Post gazetesine yazdığı yazı bugün de güncelliğini koruyor. Kissinger o yazısında ABD’nin Ukrayna iç siyasetinde kutuplaştırıcı değil uzlaştırıcı olmasını istiyor. Ukrayna için Finlandiya  modeli öneriyor. Ne yapıyor Finlandiya? Çoğu alanda Batı ile iş birliği yapıyor, ancak NATO’ya girmiyor, öte yandan Rusya’ya karşı kurumsal düşmanlıktan dikkatle kaçınıyor. 

Bu kanlı savaşı önlemek için pekâlâ barışçı yollar bulmak mümkündü.

RAPOR

Veryansın TV sitesinde Erdem Atay dün altı muhalefet partisinin imzaladığı mutabakat metninin, geçen yıl İngiltere’de hazırlanan bir raporla olan benzerliğini yazdı.

Raporu geçen yıl İngiltere merkezli Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI  Demokratic Progress Institute) adlı düşünce kuruluşu hazırlamış.

Raporun adı: ‘Türkiye’de Anayasa Yapımı ve Çatışma Çözümü’ Hazırlayanlar: PKK ile açılımının ‘Akil İnsanlar Heyetinden’ Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ve Dr. Vahap Coşkun ile Prof. Dr. Sevtap Yokuş ve Dr. Zeynep Ardıç.

Rapor, birçok yerinde 1921 Anayasası’nı övüyor, Osmanlı-Türkiye anayasaları içerisinde tek demokratik anayasa olarak bu metni işaret ediyor.

Raporun tamamı internette okunabilir. Altı imzalı mutabakat metninin o rapordan pek çok yerde esinlendiği görülüyor.

GÖZLÜK

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, SGK’nın gözlük ve çerçevesi için verdiği desteğin yetersiz olduğunu belirterek, destek miktarının artırılması için kanun teklifi verdi.

SGK’nın gözlük cam ve çerçeve bedeli 2005 yılından bu yana yani 18 yıldır değişmiyor.

SGK’nın çerçeve desteği 37 lira 80 kuruş, çift cam bedeli ise yalnızca 10 lira 97 kuruş.

Kanun teklifinde cam ve çerçeve bedelinin yükseltilmesi öneriliyor.

Peki, milletvekiline Meclis tarafından ne kadar gözlük parası ödeniyor derseniz...

Sıkı durun...

Milletvekiline çerçeve için 511 lira, cam için 300 lira ödeniyor. Vekile ödenen çerçeve bedeli vatandaşınkinin 15 katı, cam parası neredeyse 30 katıdır.

Sayın vekillere soralım: Millet ile aranızdaki bu fark sizi rahatsız etmiyor mu?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları