loading
close
SON DAKİKALAR

Kızılhaç ve Kızılay 3.5 milyon Avroluk battaniye parasını inkâr etti ama... İşte o belge

Murat Ağırel
Tarih: 10.03.2023
Kaynak: Murat Ağırel - Cumhuriyet

Murat Ağırel; Huyu suyu derken afaki söylemiyorum zira bu kuruluşun yardım paraları ile bizim KIZILAY yetkilimiz Alper Bey’e özel helikopter tutmuşluğu da var.

Paranın taşeronluğunu yapan bu federasyon ne yazık ki şeffaf ve güvenilir değil. Denetleme görevini yapmak yerine başka “motivasyonla” hareket ediyor. Ne demek istediğimi merak ediyorsunuz. Biraz daha somutlaştıralım. IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain 19 Şubat’ta deprem bölgesine geldi. Huyumuz mu suyumuz mu bulaştı bilmem genel sekreter deprem bölgesine giderken 35 bin CHF verilerek özel jet kiralayıp gitmiş. Hangi bütçeden? KIZILAY yardım bütçesinden mi? Yoksa IFRC’ye verilen yardım paraları ile oluşan bütçeden mi?

E PES ARTIK!

Huyu suyu derken afaki söylemiyorum zira bu kuruluşun yardım paraları ile bizim KIZILAY yetkilimiz Alper Bey’e özel helikopter tutmuşluğu da var. Neyse bu genel sekreterin bu davranış karşısında federasyon çalışanı Frederic Barzo istifa ediyor. Kendisini aradık konuştuk. Jet kiralama işini doğruladı. Kiralama bedelinin 35 bin CHF değil 27 bin CHF olduğunu belirtti. İstifa nedeni sadece jet kiralama olayı olmadığını meslek etik gereğine uymayan davranışlar nedeniyle istifa ettiğini belirtti. Yani jet kiralama olayı doğru. O gün acaba uçak mı yoktu diye kontrol ettim. Hayır bolca uçuş varmış. Federasyonun temel prensip ve kuralları var. Federasyon üyelerinin yolsuzluk suçlamalarından da sorumludur. İnceleme yapacak kişi Türkiye’ye gelip yardım parası ile özel jet tutuyor, tüm kuruluşlara baskı yapıp bu basın metninin dışında açıklama yapmayacaksınız diyor. Al birini vur ötekine... Para babalarının mesken tuttuğu yardım kuruluşu görünümlü örgütler de evsiz barksız kalmış insanlar üzerinden faydalanıyor. Faydalanırken de lükslerinden taviz vermiyorlar.

Kızılay dünkü haberimizden sonra bir açıklama paylaştı. Çin’den gelen “20 bin çadır nerede?” demiştik. Cevap olarak “Yurtdışından ülkemize toplamda 38 bin 757 adet çadır geldi ve AFAD’a teslim edildi” demişler. Böyle olunca yeni soru ortaya çıktı. Cevaplanması için aradım yetkilileri yine cevap vermediler. Buradan soralım. Depremin ilk günlerinde çadır sattığınızı ortaya çıkardığımda “60 bin çadırı AFAD’a teslim ettik” demiştiniz. Yurtdışından gelen 38 bin 757 çadır AFAD’a teslim edilen toplam rakama dahil mi? 

3.5 MİLYON AVRO’NUN BELGESİ

Diğer durum Kızılhaç Federasyonu’na 3.5 milyon Avro battaniye için fon geldiği konusu. Bu fonun bekletildiğini Kızılay’ın boşalan stokunu mu dolduralım yoksa battaniye mi verelim diye bekletildiğini yazmıştım ve donörlerden gelen bağış tablosunu paylaşmıştım. Kızılay ve federasyon başkanı bunu yalanladı ama Kızılay’ın açıklamasında “Boşalan depoyu doldurmak uluslararası bir standart” diye cevaplamışlar. 

Ben kaynağıma ve bilginin doğruluğuna güveniyorum. Elimde belge olmasa bunu yazar mıyım?

IFRC Türkiye Temsilcisi Ruben Cano, “Haberde iddia edildiği gibi IFRC olarak Kızılay’dan cevabını beklediğimiz bir ‘battaniye’ konusu bulunmamaktadır. Öte yandan federasyona battaniye konusunda yine haberde iddia edildiği gibi gelen bir bağış kaynağı da söz konusu değildir. Haberde yer alan battaniye ile ilgili tüm iddialar gerçekdışıdır” demişti. Bu fonun kaynağı Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi’dir (ECHO). Bu bütçe 10 Şubat’ta onaylandı. Hani Ruben Cano zorlanmasın diye onaylanan referans numarasını da verelim: 2023/00640/RQ/01/01.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları