loading
close
SON DAKİKALAR

Adaletsizliğe kurgulu adalet terazisi..

Şükran Soner
Tarih: 25.10.2019
Kaynak: Cumhuriyet

Şükran Soner: Türkiye’nin dünyadaki yalnızlaştırmaya karşı kaçınılmaz gelişen özsavunması, öne çıkan söylemlerin içerikleriyle, inanılmaz boyutlarda, unutturulması emparyalizmin çıkar odaklarının hedef tahtası Mustafa Kemal devrimciliğinin antiemperyalist çizgisiyle özdeşleşmek zorunda..

Dışarıya dönük Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası öncelikli siyasetin, hele de Suriye politikaları üzerinden yürütülmesinde Türkiye’nin yalnızlaştırılması, Amerika odaklı, devamında AB ülkelerinin de çok güçlü rol oynadıkları, öznel koşulları nedeniyle sergilenmemesinde özenilmiş olunsa da Rusya’nın egemen dış politikası, hele de İran’ın öznel koşullarından yansıyan gelişmeler..
Dış politikaya dönük söylemlerde Türkiye’yi, emperyalizmin dünyaya unuturmak istediği Mustafa Kemal’in kurtuluş, kuruluş savaşları, Lozan kazanımları, laik Cumhuriyetin bağımsız dış siyaset kimliğinde öznel çıkışlara zorladıkça.. Türkiye’nin dünyadaki yalnızlaştırmaya karşı kaçınılmaz gelişen özsavunması, öne çıkan söylemlerin içerikleriyle, inanılmaz boyutlarda, unutturulması emparyalizmin çıkar odaklarının hedef tahtası Mustafa Kemal devrimciliğinin antiemperyalist çizgisiyle özdeşleşmek zorunda..
Dün bir ara dalmış, Meclis kürsüsünden söz almış konuşmacının ayırdında olamamışım. İnönü’nün Kıbrıs’a ilişkin Amerika’ya tokat niteliğindeki çıkışından, “Yeni bir dünya düzeni kurulur, Türkiye yerini alır..” cümlesini övünçle okuyan yüzü uzaktan seçemeyince, en azından muhalefet partilerinden hangisinin sözcüsü merakıyla okumaya kalkışınca, “AKP sözcüsü” alt yazısına gülümsememek elde değildi..
Hemen ardından CHP sözcüsüne dönük tek kelime ile, Saray, tek adam rejimine, bal gibi de “adaletsizliğe kurgulu adalet terazisine biat etmeye..” zorlayıcı izansız çıkışları olmasaydı.. Daha sonraki gündem içerikleriyle bağlantılı söz almıştım muhalefet sözcülerinin eleştirilerine dönük..

***

Saray’ın şeyhülislamlığı gibi bir işlevle donatılmış, güçlü kalması hedeflenmiş Diyanet’in sayısız bakanlığın üstüne çıkmış bütçesinin eleştirisine gelen tepkiler, AKP’nin parti devleti kurgusuna biat içerikli, çelişkiler yumağı dış politika zikzaklarının önce Irak, sonra Suriye politikalarındaki arka arkaya sıralanan haksız, hukuksuzluklara sınırsız göz yumma dayatmalarının birbirinden çirkin örnekleri gün boyu süren Meclis görüşmeleri gündemi kapsamında sıralanmasa..
İçeride tek adam rejimi, parti devleti kurgusu başka, dışarıda çok da haklı, yeri, gündemi geldiğinde uluslararası kurumların tümünde savunulan laik Cumhuriyetin ulusal bağımsızlığı, toprak bütünlüğünü savunma odaklı Atatürkçülük, devrimlerinin tümünü içeren değerleri savunmak, tarihten örneklerle bu tezlerin derslerinden söz etmek çok başka.. İşte tam da bu nedenle, kuşkusuz emperyal projeler odaklı çıkarlar adına, ülkemizde yaşatılan haksızlıklar, hukuksuzluklar üzerinden örneklerle sürdürülen kampanyalara çanak tutacak örneklerin sıralanmasına yeni yeni fırsatlar üretmek başka..
Haksızlık, hukuksuzluk içinde dayatılan büyükşehrin kazanılmış seçimlerinin yinelenmesinde, dolaylı kamuoyuna, seçmene ulaştırılan Abdullah Öcalan’ın destek açıklamasını nereye koyacağız? Kuşkusuz Suriye’nin Türkiye çıkarlarının korunabilmesinde çok zorlu çıkış yolu koşullarında, önceliğinin olması söz konusu bile olamazdı. Amerika’nın, Rusya’nın sözcülerinin “Mazlum...” kimliği üzerinden açıklamalarına, AKP’nin yanıt verememe sıkışıklığında, muhalefetten gelen eleştiriler, hak hukuk adalet terazisinin doğrultulması isteklerine gösterdiği izansız şiddetli tepkiler olmasa..
Türkiye’nin bu çok zorlu ülke sınırlarını savunma koşullarında, ülkesinin seven, geleceği için kaygılanan en tabandan en tavana aydınlanmacılarının, “hak-hukukadalet işleyişi, ülke içinde birlik, barışın sağlanması yolunda adımlar atılmasının ötesinde acil istemleri yok..” En yalın matematiksel ilişki içinde, Türkiye’nin dünya ölçeğinde yalnızlaştırılmasında, Türkiye içindeki haksızlığın, hukuksuzluğun koz, bahane, şantaj yapılmasına fırsat yaratacak yeni yeni suçlar adaletsizlikler yaşanmasa..

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları