loading
close
SON DAKİKALAR

Dev yatırımla yeni bir tarih nasıl yazılır?

Şükran Soner
Tarih: 06.08.2019
Kaynak: Şükran Soner-Cumhuriyet

Şükran Soner: Ama sonrasına ilişkin hesaplamalar bu yolu kullanmaya kalkışabilecek en varsıllar üzerinden bile dudak uçuklatıcı..

Dev yatırımla yeni bir tarih yazmanın son dersini, pazar günü Başkan Erdoğan’dan İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indiren otoyol ile Bursa Şehir Hastahanesi açılış konuşmasından aldık. Doğrusu bir türlü öğrenemeyen bizim gibi kalın kafalılardan çok, siyaseten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu hedef almış olarak yaptığı açıklamalarda, bir kez daha “Sizin aklınız ermez Bay Kemal.. Cebinden para çıkmadan.. Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkeler, dev yatırımlar ülkeleri arasına sokan.. Süper projeler peş peşe gerçekleştirilir.. Yap-işlet-devret mucizeleri üretilir..” cümleleri hep yer almış olarak yapılan vurgulamalarda açılışı yapılan süper projenin mucizeleri bir bir sayılır.. 
Doğal olarak bayrama yetiştirilen süper projeden yararlanacak yolcu, araç sayısı üzerinden bizim gibi kalın kafalıları boş verin, en iyimser ekonomistlerin bile yapmaya çabaladıkları hesaplardan kimseler bir şeyler anlayamadılar. 3.5 saatte İzmir’e nasıl varılacağı hesabını, deneme yanılma yöntemleriyle nasılsa sonraki günlerde yapabilir, kanıtlanamasa da zaman ve yakıt tasarrufu gerçeği olumlu sonuç hanesine yazılabilir..

***

Ama sonrasına ilişkin hesaplamalar bu yolu kullanmaya kalkışabilecek en varsıllar üzerinden bile dudak uçuklatıcı.. Geçişlerde ödenecek paralar toplandığında ortaya öylesine yüksek fiyatlı sonuçlar çıkıyor ki.. Otobüs biletlerinin olmazsa olmaz fiyat artışları, aynı yolu uçakla alabilmenin çok çok ötesine çıkıyor. En üst gelir düzeyindekiler araçları ile keyifli bir yolculuk sonunda bayram tatiline çıkmış olmayı kuşkusuz umursamayabilirler, ama en yoğun bayram trafiği içinde bile kuşkusuz bu çağdaş teknolojili ulaşım yolunun ne kadarı ile kullanılabileceği yaşamsal değerde. 
Hani Kılıçdaroğlu’nun, hele de kalın kafalı çoğunluğun bir türlü aklının ermediği, “cebinden para çıkmadan”ın karşılığı yapıcı işletmelere tanınmış haklar, bizim vergilerimizle, bizim cebimizden çıkacak bedellerin karşılıkları var ya.. İşte onların bütün yüklü devasa boyutlarının hesabını asla yapamadan, ucundan ucundan ortaya çıkacak gerçekçi bilgilerle, devlet garantisi karşılığı cebimizden çıkacakların devasa paketleri olacak yaa.. Hiç geçemeyeceğimiz yollardan sırtımıza yüklenen vergiler yumağı var ya.. Daha önceki süper projelerin kokusu çıkmış gerçekleri üzerinden ödümüzü patlatıyorlar.. Kim bilir ne kadar uzun bir geleceğe dönük, 80 milyonun çok çok büyük çoğunluğunun hiç yararlanamayacakları süper projeler üzerinden ne kadarlık canları yanacak: Kaç kuşak ileriye bedeller ödenecek?

***

Kalın kafalıların çoğunluğu yine çaresiz, harçla borçla, bayram öncesi aralıksız yapılan, “şimdi al, aylar sonra ödemeye başla bayram tüketim kredilerini” kader kabul etmiş olsalar bile, özlemle ailece bayram tatillerine çıkmak için yollara düşseler bile, çaresiz bildik eski yolar üzerinden, trafik çilesi çeke çeke gidip gelecekler.. Yemin etmeye gerek yok. Şunun şurasında bayrama kaç gün kaldı? Bayram haberleri, trafik çileleri, kazaları üzerinden kaçınılmaz ana haberlerin de ağırlığında yüzümüze vurulacak.. 
Kaderimiz hiç değişmeden, Kurban Bayramı ile eklemlenecek haberler arasında her zamanki gibi yoğunluk biraz daha ucuz olabilmesi uğruna son dakikalara, en ilkel koşullarda, önlemleri yeterli alınamamışsa kaçakları artacak en ilkelinden kesimler yüzünden, kurban kesimlerinin geleneksel trajik öyküleri, görüntüleri eşliğinde.

***

Hani bir de değişmeyen kaosun, rejim krizinin giderek tırmanan sorunları yumağında giderek daha kitlesel çoğunluk için geçerli olan, yaşamın hızla olumsuz katlanması gündeme getirildikçe, Saray, Tek Adam rejiminin değil sadece, hâlâ yandaşlıkla var olmayı tek yol seçmişlerin.. geçerli öfkeli tepkileri, tehditleri var ya.. Yaşamsal gündemimizin, bir yüzünde, dünya ölçeğindeki sorunlar çatışmalar bağlantılı Türkiye’nin sıkıştırılması tuzaklarında, kuşkusuz özünde siyasal sorumlulukta 2002 yılından bu yana zikzaklı siyasetleri ile başrollerde AKP iktidarı, liderliğinin katkıları belirleyici, ülkemizin geleceğini tehdit altına almış gelişmelerin son sıcak gelişmelerinin ağır tehdit boyutlu son sıcak gelişmeleri? Irak-Suriye-Akdeniz üzerinden arka arkaya gelen kâbuslu senaryolar.. 
Sorumluluklar paylaşılarak toplumsal paylaşım, Meclis’te, siyasette, adalette çözüm arama hak götüre.. Tehditle, dayatmalarda teslim alma amaçlı sınır tanımaz diktatörlüğü tırmandıran icraatlar.. Dünün bir iki haberi üzerinden.. Gazeteci arkadaşımız CHP milletvekili Atilla Sertel’in Meclis gündemine de taşımış olması bir işe yaramamış. TRT İzmir’de kaybolmuş 10 silah, iki görevlinin açığa alınması, silahlar bulunamadan görevlerine geri dönmeleri aşamasına gelmişiz. Yine gazeteci, CHP milletvekili arkadaşımız Utku Çakırözer, Eskişehir cezaevinden Meclis gündemine taşımıştı.. Şeker, tansiyon, kalp hastası, bacağı kangren olmuş Aynur Uyar, Aydın Cezaevi’ne taşındı, insanlık dışı uygulama canına mal oldu.. Cumhuriyet’in 6 çalışanının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mahkûmiyet kararlarını bozmasından sonra da, 100 günlük esaretleri, özgürlüklerinin haksız, hukuksuz çalınması işkencesi sürdürülüyor..

 
 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları