loading
close
SON DAKİKALAR

Saray, tekadam rejiminde yeni tuzak dayatmalar

Şükran Soner
Tarih: 27.08.2019
Kaynak: Şükran Soner-Cumhuriyet

Şükran Soner: Elbette Yunanistan yangınlarında THK’nin yangın söndürme hizmeti yapması önerisi ile, İsrail yangınlarına yönelik hizmetleri yalanlanmıyordu.

Dünün ilk sıcak gelişmelerinin haberlerinde, Pençe Harekâtı’nın üç yeni şehidi için yapılan cenaze törenleri öncelik almıştı.
Adı geçen sıcak harekâtta, etkin görevlerdeki generallerin emekliliklerini isteyerek istifa söylentileri için bir gece önceden yandaş medyadan önemli isimlere ulaşmış duyumlarda 5 isim söz konusu iken, Milli Savunma Bakanı Akar’ın dünkü açıklamasında 2 ismin istifa ettiği, kabul edildiği bilgisi yer aldı.. 
Kuşkusuz gündemdeki en yaşamsal, sıcak tartışmaların gündemi günübirlik değişmeyecek.. Ekranlardan bu ülkenin en bilinçsiz bireylerinin bile içini sızlatmış, göz göre göre söndürülememiş, günlerce süren orman yangınlarının vahşet katliamlarını sorumluluk tartışmasında gerçekler üzerinden oynanan birbirinden kirli oyunların, tuzak dayatmaların hesaplaşılmasında sonuçları tarihe bırakma lüksümüz yok, olmamalı da.. 
Özalizm’e Baba Pakdemirli’nin derin katkılarında somut, belgeli tanıklıklarımızdan sonra, Saray, tekadam rejiminin oğul Pakdemirli üzerinden yürüyen orman yangınlarının söndürülmesi, daha doğrusu söndürülemeden kendiliğinden sönmeleri noktalarına kadar gelinmesi gerçeği dururken, gerçekmiş gibi, gerçeklerin çarpıtılması kirli oyunlarına ne zamana kadar seyirci kalınabilir ki? 
Oğul Pakdemirli, kendi açıklamalarının içinde yabancı şirketlerle yapılmış, yangınların çıkması halinde söndürmenin zorunlu yaptırılması, uyulmazsa anlaşmaların içeriğinde yer almış tazminatların karşılıklarının ödenmesi zorunluluğunu zaten saklayamamıştı. Saray, tekadam rejimi odaklı muhalefetin suçlanması kampanyalarında Türk Hava Kurumu’na ilişkin gerçekler tartışmalarının üzerinde duruldu.. 
Elbette Yunanistan yangınlarında THK’nin yangın söndürme hizmeti yapması önerisi ile, İsrail yangınlarına yönelik hizmetleri yalanlanmıyordu. Ancak bugünün fotoğrafla THK’nin sağlam uçaklarının söndürme çalışmalarının vitrinde bir-iki uçakla sınırlı olduğu sorumlu bakanın en keskin iddiası. Üstelik kurum yetkililerinden de aksine somut açıklamalar yapılamıyor gibi. Gerçekte önlenemeyen, katilam boyutlu orman yangınlarında gerçek sorumluları nerelerde aramalıyız? Ülkemizin geçmiş tarihinde asla ve de katiyen böylesine ağır kamu erki suçu söz konusu değilken.

***

Bugüne kadar Cumhuriyet geleneğinde yaratılmış THK’nin başarılı sınavları ortada iken, oğul Pakdemirli’nin söylemi ile THK uçakları hizmet yapamaz konuma düşürülmüşse, sorumlu birinci elden Saray, tekadam rejimi icraatları, atamalı da olsa olup biteceklerden sorumlu oğul Pakdemirli’nin kendileri değiller mi? Dikkatlerinizi çekmek isterim. Yeri gelmişken yabancı şirketlerle yapılmış, yangınları söndürmede anlamlı tek bir katkıları da kolay kolay gösterilemeyecek şirketlerle yapılmış garantili, zorunlu hizmet anlaşmalarının içeriklerini tartışmaya açmadık bile. Sonuçtan sorumlu Saray, tekadam rejiminin sesiz kalmaları halinde günahları boyunlarına kalsın.. 
Sakın Kaz Dağları katilamı, günahları, vebal sonuçlarının sıcak tartışmalar gündeminden kolayca düşürülebileceği gibi bir zanna kapılınmasın. Toplumsal duyarlılıkların geldiği boyutlarda nasılsa yakın günler de içinde, gelgitli, durmadan en sıcak yaşamsal sorunlar, gündemler içindeki hak edilmiş yeri korunacak. 
Başkan Erdoğan’ın Putin’le yapacağı kamuoyuna ilan edilmiş görüşme üzerinden bugün daha sıcak, anlamlı tartışmalar yaşanacak. Suriye kıskacında, Türkiye’nin, Amerika’nın hiç vazgeçmediği BOP tuzağı ile, Rusya’nın çıkarlarını kollama önceliği arasındaki sıkışıklığı. 
Rusya’nın, zorunlu olduğu ölçülerde de Esad’dan vazgeçmeden, İran’la ittifakta ikircikli, siyaseti saklanmıyor.. En başından kuşkusuz Amerikan çıkarları üzerinden yapılmış Irak, Afganistan işgallerine, Pakistan, Suriye ağırlıklı sonuçlarına karşı stratejileri ekseninde gerçekten değişen çok bir şey yok.. Tek kutuplu dünyaya dönük Amerikan merkezli, İngiliz destekli Irak, Afganistan işgalleri planlarının tutmamasının doğrudan kahramanı da sayılamaz. Çelişkileri fırsata çevirmede başarılı olduğu da hafife alınamaz.. 
Suriye’de Amerika’nın belirleyiciliğinde Türkiye’nin üstlendiği role karşı uçağımızı düşürmüşken, Ukrayna’da Amerika, Avrupa destekli rejim değişikliğini sallamış, Kırım’ı ülkesine katmışken, Türkiye’yi iç savaşa sokacak, parçalayacak Amerika’nın BOP’a destek verecek değildi ya? 15 Temmuz Amerika desteği apaçık, FETÖ’cü darbenin kırılmasında, Erdoğan liderliğinin yanında alması gereken yeri aldı. Yeni Amerikan, ÖSO benzeri planlara papuç bırakır mı?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları