loading
close
SON DAKİKALAR

YSK bayrama yeni şok, şaşkın, çelişen kararlarıyla girdi

Şükran Soner
Tarih: 04.06.2019
Kaynak: Cumhuriyet

Şükran Soner: Bu şok kararın verildiğini bizim gibi önceden öğrenmiş olabileceğini sanmadığımız Rahmi Turan’ın, dünkü SÖZCÜ gazetesinde yayımlanan, “Suç var, ceza yok!” başlıklı yorumu, çarpıcı sorgulamaları ile taşları daha bir yerli yerine oturtmuyor mu?

Dün sabaha YSK’nin, acaba yanlış mı özetlendi dedirtecek yeni bir kararı ile uyandık. “YSK, sandık kurullarını yasaya aykırı olarak oluşturdukları iddiasıyla, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim müdürlerinin, yenilenecek seçimlerde de görevlerine devam etmesine karar verdi” haberinin devamında yeni kararın alınmasına ilişkin gelişmeler de özetleniyordu.
Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu, sandık kurullarının yasaya aykırı oluşturulması gerekçesiyle soruşturma geçiren ilçe seçim müdürlerinin 23 Haziran’da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde görev alıp almaması hususunda YSK’den görüş istemişti. Şişli Seçim Müdürü Hatice Çelebi tarafından YSK’ye gönderilen yazıda, bazı sandık kurullarının yasaya aykırı şekilde oluşturulduğu gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edildiği hatırlatılarak, basına yansıyan söz konusu haberlerin kamuoyunda haksız bir algı oluşturduğu, bu algının telafisi imkânsız ithamlara sebebiyet verdiği ve bu durumun ilçe seçim müdürlerinin morallerinin bozulmasına neden olduğu ifade edildi.
Dilekçeyi inceleyen YSK, soruşturma geçiren ilçe seçim müdürleri ile yeniden seçime gidilmesinin doğru olup olmadığı hususunda istenilen görüşe, hizmetlerin yürütülmesine dair 2018/62 sayılı, halen yürürlükte olan hizmetlerin yürütülmesine dair genelgeyi hatırlatarak şöyle yanıt verdi:

***

“Seçim neden iptal edildi” sorusuna yanıt verilemeyen, YSK’nin bayrama, şok, şaşkın, çelişen yeni kararıyla girmemize yol açan, elbette başkanlık seçiminin yenilenmesi kararının verilmesiyle de köktenci çelişen bu son yanıt kararında aynen şöyle denildi:
“İlçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev, yetki ve sorumlulukları 298 sayılı kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelge’de belirlenmiş olup 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçilen müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verildi.”
Bu şok kararın verildiğini bizim gibi önceden öğrenmiş olabileceğini sanmadığımız Rahmi Turan’ın, dünkü SÖZCÜ gazetesinde yayımlanan, “Suç var, ceza yok!” başlıklı yorumu, çarpıcı sorgulamaları ile taşları daha bir yerli yerine oturtmuyor mu?
“Bu ülkede şiddet hâkimse... Parti liderlerine vahşice saldırılıyorsa... Gazeteciler sokak ortasında dövülüyorsa... Türkiye Büyük Millet Meclisi ne yapar? ‘Bu ülkede neler oluyor, olayların arkasında kimler var? Şunu bir araştırıp açığa çıkaralım!’ demez mi?.. İktidar partisi ile küçük ortağı saldırıların araştırlmasını istemiyorlar! Neden? Şiddetten yana mı çıkıyorlar? Ucunun birilerine dokunacağından mı korkuyorlar?.. Suç var, ceza yok! Saldırı var, araştırma yok!.. Nasıl böyle çağdışı bir anlayış içindeler, anlamak mümkün değil!..”
Öngöreceğiniz üzere, YSK’nin bayrama girerken gündemimize düşen yeni kararı yüzde doksan beş üstü Saray güdümlü medyada öylesine verildi. Elbette kararın haber olarak yer alması ile birlikte, Saray, AKP, Cumhur İttifakı’ndan gelen hızlı yanıtı ile birlikte... YSK’nin bayrama girereken gündemimize düşen bu son kararına yönelik, hemen YSK’ye ve son kararına itiraz yapıldığını bildiren haberlerin eşliğinde. YSK’nin bu itirazlara yanıt içeriğinde vereceği yeni çelişkili kararlar halkaları böylece bayram sonrasına kalmış oluyor.
Sahi 10 Haziran günü sonlanacak 9 günlük bayram tatili sonrası, YSK kaç gün içinde toplanır, itiraz kararına dönük yeni kararlar verir ya da vermez, bilemeyiz... Önümüzde değişmeyecek tek gerçeklik mazbatası elinden alınmış, seçilmiş İstanbul Belediye Başkanı, 23 Haziran seçimine Millet Cephesi’nin adayı olarak katılacak İmamoğlu ile Cumhur Cephesi, Saray’ın adayı arasındaki yarışta, yenilenmekte olan seçimler süreci boyunca da katlanan hakhukuk, insan hakları, demokrasinin gaspları karşısındaki son kararı sandığa gelip oy kullanacak seçmenler verecek?
Bugün bayram, bayramınızı kutlamak, bayramlaşmak çok kolay da... Arife gününe kadar evlerine gelecek misafirler için olsun, kahvesini, şekerini alabilmek için yolları, sokakları, günleri aşındıran çoğunluğun bu acımasız haksızlıklara, baskılara karşı, hak-hukuk savaşımında ne kadarı ile “yetti gayri” diyebileceği, öncelikle kendileri, çocukları, ülkemiz için yaşamsal değerde...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları