loading
close
SON DAKİKALAR

Asgari ücret vergi dışı kalsın

Yalçın Bayer
Tarih: 28.02.2019
Kaynak: Hürriyet

Yalçın Bayer: "İşçinin enflasyona yenik düşmemesi için asgari ücretin vergi dışı bırakılması şart. Yılbaşında yüzde 15 olarak kesilen vergi miktarı, yılsonuna doğru iki kat artarak yüzde 35’e çıkıyor. Bu da yılın son üç ayında asgari ücreti kuşa çeviriyor."

2 bin 28 liraya ulaşan açlık sınırı net 2 bin 20 lira olan asgari ücreti solladı.

Türk-İş’in araştırmasına göre, şubat ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 28 lira olarak gerçekleşti. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin üç katını aşarak 6 bin 609 lira oldu.

1 Ocak’ta yüzde 26.6 oranında zam alan 7 milyona yakın emekçinin ücreti iki ayda açlık sınırının gerisine düştü. Yılbaşında 417 liralık artışla yüzleri bir nebze olsun gülen emekçiler, ücretlerinin iki ay gibi kısa sürede açlık sınırının gerisinde kalmasının şaşkınlığını yaşıyor. Enflasyon artışı devam ederse asgari ücret daha da eriyerek anlamını yitirecek.

İşçinin enflasyona yenik düşmemesi için asgari ücretin vergi dışı bırakılması şart. Yılbaşında yüzde 15 olarak kesilen vergi miktarı, yılsonuna doğru iki kat artarak yüzde 35’e çıkıyor. Bu da yılın son üç ayında asgari ücreti kuşa çeviriyor, işçinin eline geçen ücreti oldukça azaltıyor.

Anayasanın 73. maddesinde “Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür” denilmesine karşın asgari ücretli milyonlar kazananlar kadar vergi ödeyerek, mağdur oluyor.  Şükrü KARAMAN

BAŞKENTGAZ NEREYE KOŞUYOR?

ANKARA’da doğalgaz dağıtım işleri 2007 yılına kadar belediye işletmesi olan EGO, 2013 yılından sonra da belediye şirketi olan Başkentgaz tarafından yürütülmüştür.
Başkentgaz 2013 yılında tümüyle özelleştirilmiştir.

Özelleştirilmiş Başkentgaz AŞ tarafından yürütülen hizmetlerden dolayı son aylarda doğalgaz abonelerinden yoğun ve çarpıcı yakınmalar gündeme gelmeye başlamıştır.

Bu konulara ilişkin tespit edilebilmiş bazı konular 25.01.2019 tarihinde gereği için tarafımdan Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurulu’na (EPDK) iletilmiştir.

EPDK’dan alınan 21.02.2018 tarihli yanıttan sorunun yeterince anlaşılamadığı görülmüş, bunun üzerine konu açık seçik bir biçimde yeniden EPDK’ya iletilmiştir. Mahmut ESEN

‘SİYASET İÇİN DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUM’

İNEBOLU doğumlu, Kadıköylü mimar Ahmet Erkurtoğlu, aday kriterlerinde “kirlenmemiş, mütevazı, angaje olmayan, güler yüzlü” diye tanımlanıyor. Kastamonulu seçmenler aynı görüşte. Adaylık sürecinde adı CHP’den Kadıköy, Üsküdar ve Beykoz için geçti.

Ancak “Ben siyaset için değil, hizmet için gelirim” demiş. CHP Beykoz’a, Rize doğumlu, iktisat mezunu Coşkun Tosun’u aday göstermiş. Tosun 25 yıl Beykoz Belediyesi’nde çalışmış...

CHP sonradan uyanmış ve belediyeyi yönetmesi için ünlü mimar Ahmet Erkurtoğlu’na CHP meclis listesinin 1. sırasını önermiş, o da kabul etmiş. Bu durumun Beykoz’da dengeleri değiştireceği söyleniyor. Tosun, “Beykoz’un imar işlerini ünlü ve saygın mimar bir dostumuza teslim edeceğiz. CHP ruhuyla bütünleşerek Beykoz’a hizmet etme çabasında olacağız” derken, Erkurtoğlu “doğru kentsel dönüşüme en fazla proje üreten mimar olarak” biliniyor.

PEN DUYGU ASENA ÖDÜLÜ ‘CUMARTESİ ANNELERİ’NE

Şiirimizin annesi, Türkçe’nin en incelikli şairi, kadın özgürleşmesinin yolunu hayatıyla ve şiirleriyle açan Gülten Akın polis tarafından dövülerek öldürülen genç gazeteci Metin Göktepe için yazdığı “Anneler İlahisi”nde şöyle der: “Anneler olmasa kim kimi severdi/saklı tuttun o insanı insana bağlayan güvenci/yollar boyu, eskitilmiş alanlarda/solgun bir bedeni gezdirmedin Metin’in annesi”.

Türkçenin kadın haklarına en duyarlı kalemlerinden, kadın hareketinin öncülerinden sevgili Duygu Asena adına düzenlenen 2019 PEN Ödülü özellikle bir kadın direnişi olarak öne çıkan ve süren Cumartesi Anneleri’ne 8 Mart’ta sunulacağı PEN Türkiye tarafından açıklandı.

MESAJ PANOSU

KANSERSİZ Yaşam Derneği ile birlikte düzenlenen ve elde edilen gelirin bir bölümü derneğe bağışlanacak, sanatçı Nilgün İrmikçi’nin ‘DÜŞ 28’ başlıklı kişisel sergisinin, 7-31 Mart tarihlerinde Şişli MAKERY 41’de izlenebilecek.

ÇORLU Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un açıkladığına göre, bir kültür mirası olarak Cemaliye Mahallesi’nde yapılan tarihi Doğanca Evi (Muhacir Evi) müze olarak önceki gün törenle açıldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na “2018’de yılında içerikleri belirtilerek yasaklanan internet sitesi sayısı kaçtır? Kaçı yurtdışı bağlantılıdır? Ülkemizde oluşturulan ve yasaklanan sitelerle ilgili yapılan yasal işlemler nelerdir? Uyuşturucu, kumar vb suça teşvik eden yurtdışı internet sitelerinin yayın çıkışı yaptığı ülkeler ile yapılan görüşmeler ve yapılan anlaşmalarla yasaklama ve cezaya yönelik yaptırımlar var mıdır?” diye sordu.

İSMET ORHAN URLA’YA

GAZETECİ, yazar, ressam ve eski futbolcu, Ecevit ailesinin yakını, CHP Gençlik Kolları’nda ve Halkevleri’nde uzun süre siyaset yapan, 12 Eylül’de Mamak’ta yatan, eski DSP Yenimahalle İlçe Başkanı, birkaç yıl önce İzmir’e yerleşen İsmet Orhan, Urla ilçesi belediye meclisinden 1. sırada aday gösterildi. Orhan’ın futbolda şikeyi anlatan ‘3 S İmparatorluğu- Siyaset, Spor, Sermaye’, ‘Atatürk’ü Biz Öldürdük’,‘Atatürk’ü Ben Öldürdüm’,‘Sarışın Türk ‘Saat Kaç’ adlı kitapları bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları