loading
close
SON DAKİKALAR

Maksat müdafaayı meşru kılmaksa her yol mubahtır

Yazgülü Aldoğan
Tarih: 09.01.2020
Kaynak: Yazgülü Aldoğan-Cumhuriyet

Yazgülü Aldoğan: Acaba yarın da Trump gelir mi, tamamen kendi tasarrufu olarak?

Her şey tek yetkili, tek mutlak iktidar, tek önemli kişi, tek adam iktidarı sürsün diye: her şey ne pahasına olursa olsun, rant için, kaç kişi ölürse ölsün, kaç kişi evsiz, kaç çocuk babasız kalırsa kalsın, kaç çocuk aç yatarsa yatsın, yeter ki çark dönsün, yeter ki bu menfaat düzeni sürsün. Bu çağda 3. Dünya Savaşı böyle bir şey, liderler, tek ve mutlak, aşağıdakilerin ne canı ne geleceği umurlarında. İkili ilişkiler de bireyler arasında olsa ayıplanacak cinsten, hem onu hem ötekini idare ediyorlar. Dünya liderleri, çokeşli. Kolay sürdürülebilir değil, ahlaki açıdan anlaşılabilir değil, ama bu çağda böyle, bir tarafta birlikte ticaret yapıyor, başka bir cephede savaşıyorlar, öbür tarafta uzlaşıyorlar. PutinErdoğan’ın dostu mu, düşmanı mı? Rusya ile Türkiye, dün Altın Boynuz’un kenarında el sıkıştı. Bir gece önce Putin, Türkiye’ye uçmadan önce Erdoğan’ın baş düşmanı Esad’la el ele, kol kola, Şam’da Emevi Camii’nin önünde poz verdi! Ne kadar manidar jestler, sonra uçağına binip İstanbul’a Atatürk Havalimanı’na indi, fırtına vardı, ötekine kimse inemiyor. Gülemiyorum. Çok acıklı. Bu iki kapak üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Sn. Putin’in Türkiye’yi ziyareti kendi tasarrufu” diye kalın bir laf etti. Nasıl yani? Ayasofya’yı gezmeye mi gelmiş?

**********

Trump, içerde paçayı kurtarmak için Irak’ta Şii komutanı vurdururken dışarıda cephe açıp, içeride konsolidasyon yaptı; tabii İran yanıt olarak füzeleri atıp Irak’ta 80 ABD askerini öldürmüş kimin umrunda, onlar garibanların çocukları, eğitim bursu için askerlik yapan Amerikalı gençler ki tıpkı bizim “çağrıldıkları için Libya’ya gönderilen” ve cenazeleri kerpiç damlı evlerinin önüne gelecek olan askerlerimiz gibi ve ben hepsi için üzülüyorum. Hastalık bende demek ki. Trump, kendisine Erdoğan’la ilişkisini hatırlatıp ABD’nin öldürdüğü komutana Erdoğan’ın şehit demesini soran gazeteciye ne dedi: “İç kamuoyundaki hassas dengeler açısından öyle demesi gerekebilir, öyle düşünmüyor.”

Cambazlar aynı ipte aynı oyunu oynuyor. Kim daha mahirse ipin üzerinde kalıyor. Bunun için her yol mubah: çaktırmadan savaşılıyor, İran hava sahasında Ukrayna uçağı düşmüş mesela, yüz küsur kişi ölmüş, ne gam, başka hava sahasında uçsalardı!

******

Ben gençler için üzülmeye devam ediyorum. Geçen hafta, 70 genç daha ağır müebbet hapse mahkûm edildi! 15 Temmuz’dan sonra 7 ay tutuklu kalıp tahliye edilen, 2.5 yıl sonra müebbete mahkûm olup tekrar tutuklanan bu gençlerin suçu ne? Onların suçu olmadığını o kararı veren yargıç da biliyor. Herkes biliyor ki bu 20 yaşındaki askeri öğrenciler, emir komuta zinciri içinde, ne olup bittiğini bilmeden, terör baskını var diye yatakhaneden çıkarılıp, alelacele otobüse bindirilip, güvenlik sağlamaya gidiyor, hatta yollarda kaybolmuş, hatta Boğaz Köprüsü’nden geçerken geçiş parası ödemişler! Sonra vardıkları yerde tuhaf bir durumlar olduğunu görüp hiçbir şey anlamamış, ama orada kimisi dayak yemiş, kimisi linç edilmiş, kimisi kaçmış, kimisi korkmuş, kimisi polis tarafından korunmuş, kimisi yaka paça nezarete atılmış, 3 yıldır da yapılan darbe teşebbüsünün bütün yükü omuzlarına bindirilmiş gençler! Serbest bırakılanın tekrar tutuklanıp müebbet alması ne demek? Silivri ve Bakırköy cezaevlerinde hukuksuzca müebbet almış tam 267 öğrenci var! Onları savunmak da suç. Mahkemelerine gittim, çocuklarını görmeye gidip gelirken trafik kazası geçirip öleni kalanı, parası olmadığı için gelemeyeni, üzüntüden hasta olan ana babalarını tanıdım. Çocukların savunmalarını dinledim. Masumiyetlerine inandım. Birilerinin de suçlu olması gerek, vur en garibana, iktidar ortağı siyasilerin damatlarına vuracak değilsin ya. Bunlara vuruyorlar!

******

Acaba yarın da Trump gelir mi, tamamen kendi tasarrufu olarak? O gelmez, ama Malatya Kürecik’ten birkaç füze sallar mı İran’a doğru? Şimdiye kadar hiç papaz olmadığımız İran da kızar, karşılık verir mi? Kaldık mı cehennemin ortasında! Hayır korkum, Katarİstanbul kıyısında arazi satın almış olan Arap kardeşlerimiz buraları tekinsiz oldu diye kızıp satacaklar, arazi fiyatları düşecek! Mal elde kalacak!

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları