loading
close
SON DAKİKALAR

Gazeteci Antonio Sanchez Solis: İzmir’in turizm potansiyeli muazzam

Gazeteci Antonio Sanchez Solis: İzmir’in turizm potansiyeli muazzam
Tarih: 27.09.2021 - 12:30
Kategori: Yerel

Uluslararası Turizm Gazeteciliği Çalıştayı’nın son halkası için İspanya’nın önde gelen kurumlarından gazeteciler İzmir’i ziyaret etti. İspanyol Haber Ajansı EFE’nin temsilcisi Antonio Sanchez Solis İzmir’in turizm potansiyelini “muazzam” diye tanımladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in şehri kabuğundan çıkararak dünyayla bütünleşmesini sağlama hedefi doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen, fakat pandemi nedeniyle çevrim içi yapılan uluslararası “Turizmi haberleştirmek: Kentler ve Kültürler Arasında Köprüler Kurmak” çalıştayı tamamlandı. Uzun soluklu çalıştayın son halkasında İspanya’nın önde gelen kurumlarından gazeteciler ve Türkiye’den akademisyenler İzmir’de bir dizi temasta bulundu. Gazeteciler çalıştay kapsamında yayımlanan “Turizmi Haberleştirmek: Sevmek tanımakla başlar” kitabını da tanıttı. 

Sanchez Solis: “İzmir’in turizm potansiyeli muazzam”
İspanyol Haber Ajansı EFE’nin temsilcisi Antonio Sanchez Solis kültür ve deniz, kum, güneş turizmi alanında İzmir’in elinde çok büyük fırsat olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “Şehir, Efes ve Bergama gibi güçlü merkezlerle çevrili ve aslında bu, biraz talihsiz bir şey olabilir. Turistler geliyorlar, Efes’i ziyaret ediyorlar, Bergama’yı ziyaret ediyorlar fakat şehir merkezinde durmuyorlar. Bunlar çok güçlü turistik merkezler ve bunlarla rekabet etmek zor. Ama İzmir’in potansiyeli muazzam ve İzmir modern bir şehir. Kapadokya, İstanbul, Antalya gibi yerlerden daha az biliniyor olabilir ama İzmir, turistler için çok etkileyici. Dün Efes’te İspanyol turistlerle karşılaştık. Kültür turizmi için gelmişlerdi örneğin.” İzmir’in turizm potansiyelinin açığa çıkmasında çalıştayın önemine değinen Sanchez Solis, şehrin tanıtımı için diğer ülkelerden gelen gazetecilerin şehri tanımalarının ve burada gördüklerini yayımlamalarının önemine değinerek, “Formasyonu, hikaye anlatma kapasitesi olan gazeteciliğe ve gazetecilere güveniyor insanlar. Örneğin Javier’in İzmir hakkında yazdığı bir hikaye, booking.com’daki kişisel deneyime dayalı ve duygu durumuna bağlı herhangi bir ‘Çok beğendim’ yorumuyla aynı değil” diye konuştu.

Fernandez Arribas: İzmir bütünün bir parçası
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Genel Başkan Yardımcısı, Atalayar Magazine ve Onda Madrid Radyosu’nun baş editörü Javier Fernandez Arribas ise “O İspanyol turistler bize Efes’e ve Bergama’ya gideceklerini söylediler ama aynı zamanda kent merkezine de geleceklerdi. Bence denizin cazibesi var. Büyük şehrin cazibesi var: Çünkü Efes ve Bergama’daki etkileyici arkeolojik kalıntıları gördükten sonra iyi bir restoranda yemek yemek isteyeceksiniz. Bir kaç kadeh içmek, müzik dinlemek isteyeceksiniz, deniz kenarında dolaşmak isteyeceksiniz. Bence İzmir turistler için çok çok hoş bir yer. Benim bakış açıma göre buradaki en önemli nokta turistler için İzmir kent merkezinin bütünün bir parçası olması” dedi.  

Prof. Dr. Tılıç: Kenti tanıtmak için hikaye anlatın
Çalıştaya öncülük eden ve çalıştay kapsamındaki “Turizmi Haberleştirmek: Sevmek tanımakla başlar” kitabını derleyen Prof. Dr. L. Doğan Tılıç ise “kentleri ve halkları bir araya getirmek amacıyla” pandemiden önce İzmir ve Barcelona kentlerini çalışma alanı olarak seçtiklerini söyleyerek, “Ben Başkent Üniversitesi’ndeydim. Başkent Üniversitesi, Barselona Otonom Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nin öğrencileriyle İzmir’de fotosafari düzenleyecektik ama pandemi izin vermedi. O çalışma kapsamındaki çalıştayı da online yapabildik. Neyse ki çalışmayı fiziksel olarak İzmir’de güzel bir biçimde sonlandırıyoruz” dedi. 

İzmir’in ulusal ve uluslararası medyada hak ettiği yeri bulmadığı yolundaki tespitini paylaşan Tılıç, “Önemli olan hikaye anlatmak ve İzmir’de anlatılacak çok hikaye var. Futbol Türkiye’de ilk kez bir İskoç’un öncülüğünde burada oynanmış. Amerikan Koleji’nde ilk kez voleybol oynanmış. Dolayısıyla bir kenti tanıtırken spordan turizme, kültürden ekonomiye hikaye yaratmak ve bu hikayeleri anlatmak zorundasınız. Bugünden yarına olmaz hikaye. Hikaye yaratmak çok emek ister. Yerel yöneticiler hikayeyi yaratacaklar, medya da o hikayeyi anlatacak” diye konuştu. 

AEJ’den İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne destek sözü
Aynı zamanda AEJ Onursal Başkan Yardımcısı da olan Tılıç, bu tip çalışmalarda gazetecilik adına da kazanımların ortaya çıkmasını önemsediğini dile getirerek “Çalıştay mutlaka gazetecilik örgütleri arasında da bir dayanışmaya vesile olsun ve gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğine dair bir farkındalık oluşturalım istedik” dedi.
Gazeteci heyeti, çalıştay kapsamında Tarihi Asansör binasında İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Buğra Tokmakoğlu, proje koordinatörleri Reyhan Şenay ve Serap Varol ile toplantı yaparak AEJ’in her konuda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne destek sözü verdi. 

Başkan Tunç Soyer’le buluşma
Uluslararası heyet daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bir araya geldi. Toplantıya İCG heyeti de eşlik etti. Başkan Tunç Soyer’e çalıştay kapsamında yayımlanan kitabı hediye eden uluslararası heyet, ayrıca desteklerinden dolayı kendisine teşekkürlerini sundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Soyer de kendilerini İzmir’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek İzmir’in tanıtımına verdikleri katkılardan dolayı gazetecilere teşekkür etti.
Gazeteci heyeti İzmir’in UNESCO alanlarından Efes’i ve Kemeraltı’nı gezerek İzmir ziyaretini tamamladı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları