loading
close
SON DAKİKALAR

Gazeteci Deniz Yücel'in Türk hükümetine yönelik tazminat talebi incelemeye alınacak

Gazeteci Deniz Yücel'in Türk hükümetine yönelik tazminat talebi incelemeye alınacak
Tarih: 22.05.2019 - 12:19
Kategori: Dünya

Gazeteci Deniz Yücel'in, Türkiye'de bir yıl hukuksuz şekilde tutuklu kalması gerekçesiyle açtığı tazminat davasının reddi ile ilgili hüküm bozuldu. Böylece gazetecinin tazminat talebi yeniden incelenecek.

Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de hukuksuz şekilde tutuklu kaldığı gerekçesiyle açtığı ancak reddedilen tazminat davası yeniden incelemeye alınacak. Yücel'in avukatı Veysel Ok, Alman haber ajansı dpa'ya Salı günü yaptığı açıklamada, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nin red hükmünün, İstinaf Mahkemesi tarafından bozulduğunu söyledi.

Yücel'in tazminat davası geçen Eylül ayında, tutuksuz yargılandığı dava devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti. Ok, İstinaf Mahkemesinin, Yücel'in tutuksuz yargılandığı dava sonuçlanmadan da tazminat davası talebinin incelenebileceğine karar verdiğini belirtti.

Gazeteci Deniz Yücel, 2017 Şubat ayında gözaltına alınarak tutuklanmış ve 2018 Şubat ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Yücel hukuksuz şekilde tutuklu kaldığını gerekçe göstererek, Türk hükümetine 2 milyon 980 bin TL'lik tazminat davası açmıştı.

Avukatının verdiği bilgiye göre, tazminat miktarı gazetecinin çalışmadığı süre boyunca oluşan maddi kayıp, avukat masrafları ve özgürlüğünün alıkonulması üzerinden belirlendi.

Yücel: Erdoğan sorumluluğunda işkence gördüm

Türkiye'de bir sonraki duruşması 16 Temmuz 2019 tarihinde görülecek Yücel, 10 Mayıs'ta yargılandığı dava kapsamındaki savunmasınıBerlin Tiergarten Asliye Mahkemesi'nde yaptı.

Savunma metnini Türkçe de hazırlayan Yücel, cezaevinde gördüğü fiziksel ve psikolojik işkenceyi anlattı. Yücel ifadesi nde, "Bu yüzden, burada ilk defa alenen söylüyorum: Ben, Silivri 9 No'lu cezaevinde üç gün boyunca işkenceye maruz kaldım. Belki Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ya da yakın çevresinin talimatıyla, ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm. Öyle ya da böyle yaşadıklarımın bir numaralı sorumlusu, Recep Tayyip Erdoğan'dır" demişti.

DW Türkçe'nin elindeki belgelere göre Deniz Yücel, cezaevinde kendisine işkence ettiğini öne sürdüğü gardiyanlara yönelik aynı dönem şikayetçi oldu. Ancak sonuç alamadı. Yücel'in avukatı Ok da DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, olayın hemen ardından şikayette bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söylemişti.

Ok, "Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı işkence mağduru müvekkilimin ifadesini bile almamıştır. Bu da soruşturmanın şeffaf ve adil yürütülmediğinin göstergesi. Savcı sadece gardiyanların ifadesini alarak takipsizlik kararı verdi" demişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları