loading
close
SON DAKİKALAR

Gebze'de Üniversite Önerisi Reddedildi

Gebze'de Üniversite Önerisi Reddedildi
Tarih: 30.05.2012 - 19:11
Kategori: Siyaset

CHP Milletvekili Mehmet Halil Kaplan, Genel Kurul'da konuşma yaptı...

29 Mayıs 2012 Salı günü genel kurulda, CHP Milletvekili Mehmet Halil Kaplan, Gebze'de üniversite kurulması ile ilgili konuşma yaptı.

Kaplan'ın konuşması şöyle;

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisi ve tutuklu tüm milletvekillerini saygıyla selamlıyorum.
Kocaeli Milletvekilimiz Sayın Güneş'in de biraz önce bahsettiği üzere vermiş olduğumuz kanun teklifi Gebze bölgesinde yeni bir üniversitenin kurulmasıyla ilgili bir talep. Bundan birkaç hafta önce Gebze'nin sorunları konusunu sizlerle burada paylaşırken olmazsa olmazlarımızdan bir tanesinin üniversite olduğunu vurgulamıştım. 

Üniversite, Gebze'nin çehresini değiştirecek bir özelliğe sahip. Gerekçesi şu: Gebze sanayi kenti, Türkiye'de sanayinin en yoğun olduğu ilçelerden biri, dolayısıyla Anadolu'nun birçok ilinden göç almakta, beraberinde hızlı ve çarpık olarak gelişmektedir. Bu nedenle, bu Gebze'nin sosyal dokusunu değiştirebilecek en önemli faktör eğitim ve beraberinde bir üniversitedir. Üniversite bu nedenle zorunludur. Üniversite, sadece bilim adamı yetiştirmez, gerçekleştireceği sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerle toplumun modernleşmesine öncülük eder, toplumsal sorumluluk bilincine sahip bireyler yetiştirir, üniversite ve sanayi iş birliğiyle sürdürülebilir bir kalkınmaya öncülük eder, doğaya, çevreye saygılı, sorun çözme yeteneğine sahip, özgür düşünme yeteneği olan, Atatürk devrimlerine bağlı nesillerin yetiştirilmesine olanak sağlar.

Gebze bölgesinin sosyal ve ekonomik olarak, kültürel olarak biraz geri kalması nedeniyle bölgenin gençler arasındaki madde bağımlılığını azaltmak, suça eğilimi azaltmak ve yasa dışı yollarla geçim kaynağı elde etme alışkanlığından uzaklaştırır. Bu nedenle, Anadolu'nun farklı illerinden iş ve aş uğruna, yaşam güvencisi adına bu kente göç etmiş, yaşam mücadelesi veren Gebze halkı, doğal olarak farklı kültürel anlayışta ve geleneklere sahiptir. Ortak yaşam alanlarını oluşturmak, ortak kent kültürünü benimsetmek ve bir arada kardeşçe yaşanabilir bir ortamın gerekliliği için, özgür düşünebilen, insan haklarına saygılı, ülkesini ve insanı seven nesiller yetiştirmek için Gebze bölgesinde üniversite mutlak ve elzemdir, bölgenin olmazsa olmazlarından biridir. Yıllardır, Gebze bölgesi, bu noktada bir taleple karşı karşıyadır. Sanayisiyle, ARGE çalışmasını yapacak olan halkıyla, sosyal, kültürel ve sanatsal iş birliği yapan bir üniversite kaçınılmazdır.

Şunu çok iyi biliyorum ve ifade etmek istiyorum değerli milletvekilleri: İktidarı ve muhalefetiyle Kocaeli'nin tüm milletvekillerinin Gebze bölgesi dediğimiz Çayırova, Darıca, Dilovası, Hereke hatta İstanbul'un Tuzla'sını kapsayacak bu bölgede bir üniversite kurulması noktasında hemfikirler. Bu nedenle Gebze sanayicisi, meslek odaları, sivil toplum örgütleri halkıyla gayrettir ve bu hazırdır ve gayretini devam ettirecektir.

Daha önceleri çok sıkça yaşadığımız bir konu var. Gebze'de üniversite konusu gündeme geldiğinde idari makamların, yetkililerin bölgede yer olmadığı noktasında savunma ve iddiaları vardı. Ancak ifade etmek isterim, Gebze'de ve Darıca'da bulunan biri 700, biri 950 dönüm olan askerî kışlalarımızın önümüzdeki ay itibarıyla bu ilçeden taşınmaları nedeniyle yer sıkıntımız kalmamıştır. 

Zaten daha önce de Çayırova mevkiinde bulunan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünün yaklaşık 2.500 civarında lisan, lisansüstü ve doktora öğrencisi bulunmaktadır ama yazık olan şudur, eksik olan şudur: Gebze halkıyla sosyal ve kültürel olarak entegre olmamış, Gebze'deki sanayi bölgesiyle ARGE çalışması yapamamış bir Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Gebze'ye üniversite olmaktan uzak kalmaktadır. 

Bu nedenle vermiş olduğumuz bu kanun teklifinin iktidar partisi milletvekilleri tarafından da öteden beri seslendirildiği ve bu konuda gayret içerisinde olabileceklerinin güvencesini aldığımızı biliyorum. Umarım beni yanıltmazsınız. Birazdan oylamada hep beraber Gebze bölgesinin üniversiteye kavuşması konusunda destek sağlamış olursunuz."

Mehmet Halil Kaplan'ın bu konuşmasının ardından CHP sıralarından alkışlar sesleri yükseldi. 

Sonrasında yapılan oylama sonucunda Gebze'de üniversite önerisi AKP Milletvekillerinin oyları sonucunda reddedildi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları