loading
close
SON DAKİKALAR

Gelecek kadındır

Gelecek kadındır
Tarih: 12.02.2012 - 20:52
Kategori: Kadın

Kumun Altında, Sekiz Kadın, Havuz, Ricky’nin yönetmeni François Ozon yine kadın odaklı müzikal komedisinde dünyanın geleceği kadındır diyor.

Pierre Barillet ve Jean-Pierre Grédy’nin klasikleşmiş bulvar tiyatro oyunundan uyarlanan müzikal komedi, varsıl bir burjuva kadının kocasının boyundurluğundan çıkıp özgürleşmesini eğlenceli, mizah dolu bir anlatımla sergiliyor.

Yıl 1977, babasından kalma şemsiye fabrikasını bencil, işçiyi sömüren kocası Robert Pujol’un yönettiği Suzanne Pujol günlerini ormanda koşu yaparak, organza işleyerek, şiir yazarak geçirir. İyimserliği elden bırakmayan Suzanne’ı ailede kimse ciddiye almaz, kocası ve kızı Joelle onu sürekli hor görüp aşağılarlar. Bir tek işçi sınıfından gelen fırıncının kızıyla gönül ilişkisi olan Laurent annesi Suzanne’a hayrandır.

Acımasız kapitalist patronun ağır çalışma koşullarına artık dayanamayan işçiler grev yapıp patronları Robert Pujol’u rehin alırlar. İşçilerle anlaşmak Suzanne’a düşer, tam bu sırada devreye komünist belediye başkanı Maurice Babin girer. Grevi sonlandırmak için Suzanne eski aşkı Maurice’ten yardım ister.

Fransa’nın politik tarihini, sağ ile solun çatışmasını anlatan, başta taşlama ağırlıklı komedi giderek fütürist bir ütopyaya dönüşüyor. Jacques Demy’nin Les Parapluies de Cherbourg (Cherbourg Şemsiyeleri/1964), Les Demoiselles de Rochefort (Tatlı Günler/1967) adlı müzikallerine göndermeler yapan yönetmen 1970’leri izleyiciye birebir yaşatıyor.

Kadının toplumdaki etkileyici konumunu tartışan filmin Özel Bölümler’inde 2010 Venedik Film Festivali’nden görüntüler, fragmanlar, afiş tasarımları, fotoğraf galerisi yer alıyor.

Potiche (Kadın İsterse)

Yönetmen: François Ozon

Oyuncular: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche, Jérémie Rénier, Sergi Lopez, Evelyne Dandry/ 2011, 99 dakika, Kanal D Home Video.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları