loading
close
SON DAKİKALAR

Genel-İş Sendikası'ndan AKP'li Bergama Belediyesi'ne: 'İşçi düşmanı uygulamalarınızdan derhal vazgeçin!'

Genel-İş Sendikası'ndan AKP'li Bergama Belediyesi'ne: 'İşçi düşmanı uygulamalarınızdan derhal vazgeçin!'
Tarih: 09.07.2019 - 14:37
Kategori: Sendika

AKP’li Bergama Belediyesi’nde, Genel-İş Sendikası’ndan zorla istifa ettirilip, iktidar yanlısı yandaş sendikaya üye olmaları istenen işçiler ve sendika yöneticileri basın açıklaması düzenledi.

AKP’li Bergama Belediyesi’nde, Genel-İş Sendikası’ndan istifa edip, aynı iş kolundaki Hizmet-İş Sendikası’na üye olmaya zorlaması iddiaları sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bergama Belediyesi önünde oturma eylemi başlatan Genel-İş Sendikası 4 Nolu Şube Başkanı Şükret Sevgener, basın açıklamasında yaptığı konuşmada, “Bergama Belediye Başkanı Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak sözleşmelerine imza koyduğumuz İLO ilkelerini ihlal etmekte, onunla da kalmayarak Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 118’inci maddesine göre açıkça suç işlemektedir,” dedi.

Bergama Belediye Başkanı’nın Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak ILO ilkelerini ihlal ettiğini belirtilen Genel İş'in açıklaması şöyle: 

"31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Bergama Belediye Başkanı seçilen Hakan Koştu’nun göreve başladığı 100 günlük icraatında göze çarpan ilk icraatlarından birisi, Anayasamızca ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 87 sayılı Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşme’nin 2’nci maddesi ve 11’inci maddesinde tanımlanan, örgütlenme hakkının “serbestçe” kullanılması hükmünü tanımayarak ayaklar altına almıştır.

Bergama Belediye Başkanı Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak sözleşmelerine imza koyduğumuz İLO ilkelerini ihlal etmekte, onunla da kalmayarak Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 118’inci maddesine göre açıkça suç işlemektedir. Bergama halkı, belediye başkanına Anayasımızca ve imzaladığımız İLO sözleşmeleri prensipleri ile güvenceye alınmış işçilerin en temel hakları olan sendikal haklarını gasp etmek için oy vermemiştir. Bergama belediye işvereni ve belediye bürokratları siyasi iktidarın yandaşı olan sendikaya işçiler baskı, zor, tehdit ve korkuyla üye yaptırmaya çalışmaktadır.

Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’na belediyede oda verilerek işçilerin iktidar gücüyle sindirilip istifa etmelerini sağlamaya çalışmak olsa olsa baskıcı ve otoriter yöntemlerle sonuç almaya çalışmaktır. Sendikal haklar ve özgürlükler açısından işveren baskılarına karşı durmaları gerekirken Bergama Belediyesi’nde işveren baskısını talep ederek işyerlerinde örgütlenme anlayışında olan işveren yanlısı Hizmet-İş sendikasının takındığı bu tutum sendika hareketi adına içler acısı hatta teşhir edilmesi gereken ibretlik bir durumdur. Öncelikle şunu ifade edelim ki, sendikal haklar, günümüzün en önemli ve evrensel kolektif haklarındandır.

Her ne kadar tüm dünyada siyasal iktidarlar ve işverenler işçilerin sendikal haklarını zayıflatmak ve ortadan kaldırmak isteseler de bu haklar artık evrensel hukukun teminatı altındadır. Bu hakları içselleştiremeyen iktidarlar ve işverenler bulundukları toplumu çağdışına sürüklemektedirler. Bu yaklaşım işçi sınıfının toplumsal açıdan gelişmesini, siyasete ağırlık koymasını engellemek isteyenlerin boş hayalleridir. Bu yol çıkmaz sokaktır. Sendikalar, sendikal hakları tüm boyutlarıyla güçlü bir biçimde sahiplenmeli ve işverenlerin işçilerin sendikal haklarına müdahalesine kapı açacak girişimlerden kaçınmalıdırlar. Bunun aksine davranan sendikalar sendika olma vasıflarını yitirecek ve iktidar desteğiyle tırmandıkları tepelerden hızla aşağılara yuvarlanarak yok olacaklardır. Buradan tüm sendikalara sesleniyoruz: Sendikal haklara saygı gösterin, işçinin sendika seçme özgürlüğünü elinden almayın. İşverenlerin ve siyasi iktidarların işçi sınıfı iradesine müdahale etmelerini engelleyelim. İşveren ve iktidar gücünü kullanarak sendikacılık yapmayı tarihe gömelim.

Buradan belediyelerde çalışan tüm işçilere sesleniyoruz: İradenize ipotek koymaya çalışanlara karşı çıkın, baskı ile şu veya bu sendikaya üye olmayın. Sizi baskıyla, tehditle ve korkutmayla herhangi bir sendikaya üye olmaya zorlayanlar, hem Türk Ceza Kanunu’na hem de altına imza attığımız İLO sözleşmelerine göre açıkça işlemektedirler. Bergama Belediyesinde 20 yıldır örgütlü ve yetkili olarak haklarından ödün vermediğimiz işçilerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız. İşçilerin kendi sendikalarını seçebilme özgürlüklerinin baskı ve tehdit ile önüne geçilmesi insanlık suçudur, bu suçun işlenmesine göz yummayacağız. Buradan Bergama Belediyesi işverenlerine tekrar sesleniyoruz: İşçilerin sendika seçme özgürlüğüne ve sendikal haklarına saygı gösterin ve işçi düşmanı, emek düşmanı uygulamalarınızdan derhal vaz geçin!"

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları