loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Kurul'da AKP'ye yüklendi

Genel Kurul'da AKP'ye yüklendi
Tarih: 01.06.2012 - 15:04
Kategori: Siyaset

CHP Milletvekili Haydar Akar'dan, Genel Kurul'da Bakan Binali Yıldırım'a sorular...

Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Bazı kanunlarda değişiklik içeren yasa tasarısı görüşmelerinde söz alarak yasanın grev hakkını yok ettiğini bunun mimarlarından olan AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ünde işçi düşmanı grev kırıcı olduğunu belirtti. 

Bugüne kadar çıkartılan yasaların hep eksik ve sakat olduğunu, taksicilerin sorunlarının sadece korsan taksicilik olmadığını vurgulayan AKAR, bir çok problemleri var ancak bu kanunda yer almadığını AKP’nin sorun çözme gibi bir düşüncesinin de olmadığı söyledi. 

Türkiye’nin gerçek gündem konularını hiç umursamayan, atanamayan öğretmenler, özür grubu atamalarındaki mağduriyetler ve lastik sektöründeki küçülmeyi örnek vererek; “Türkiye'nin gerçek problemlerine eğilin, sanal problemler yaratıp sezaryen, kürtaj gibi kendi bilim dalı olmayan ve –fahri doktorluk mu deniyor- fahri profesörlük almış 
Sayın Başbakan bunlarla uğraşacağına, gerçek problemleriyle uğraşsın Türkiye'nin, öğretmenlerin problemini çözsün, emeklilerin problemlerini çözsün, memurların problemlerini çözsün. Bıraksın kürtajla, sezaryenle uğraşmayı, bıraksın insanların 3 çocuk, 5 çocuk yapmasını ve bunları halledin” dedi.


Genel Kurul’da, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım arasındaki soru cevap kısmı ise şöyle;

HAYDAR AKAR 
Sayın Bakan, yerel seçimler 2009’dan önce başlamış olduğunuz Sapanca-İzmit duble yolunda, 2009’dan sonraki genel seçimden önce biraz işi hızlandırdınız ve “Yüz elli günde tamamlayacağız.” dediğiniz yolun henüz yüzde 30’luk kısmı tamamlanmadı. Bunu önümüzdeki yerel seçimlere mi saklıyorsunuz açılışı yapmak için merak ediyorum. Yüz elli gün değil, bin beş yüz gün geçse… Ne zaman bitireceksiniz?

BİNALİ YILDIRIM 
Sayın Akar, İzmit-Sapanca D-100 yolunun, yani eski Ankara yolunun bölünmüş yol hâline getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu yolda kamulaştırma epeyce var. Bunları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapıyor, yol yapımını da biz yapıyoruz, böyle bir anlaşmamız var. Aynı zamanda, yolda da çok ciddi anlamda deplasmanlar var. Yani TEDAŞ’ın, doğal gazın…

HAYDAR AKAR
Ne zaman bitireceksiniz? Temel atarken “yüz elli gün” dediniz, sonra genel seçim geçirdik, hızlandırdınız, ne zaman bitireceksiniz?

BİNALİ YILDIRIM 
Şimdi, tabii, ben günlerini, tarihlerini hatırlamıyorum ama fiilen biz çalışıyoruz orada. Doğrusu, ne zaman biter onu şu anda söyleyemem ama yolda çalışma devam ediyor, en kısa zamanda bitireceğiz. Yani tarihi daha sonra vereyim. 3.900 tane projemiz var Türkiye çapında, hepsini aklımda tutamam, kusura bakmayın ama bilahare bunun tam tarihini size ben iletirim Sayın Akar.

HAYDAR AKAR
Sayın Bakanım -size sözlü olarak da daha önce söylemiştim ama Köseköy-Derince arasındaki yapacağınız hızlı tren temellerini attınız ama bu hızlı tren 160 kilometreyi geçmeyecek bildiğiniz gibi. Üçüncü bir yol yapılıyor çünkü Köseköy’de bir lojistik üssü var. 

Lojistik üssünden yüklerin Derince Limanı’na taşınabilmesi için, hızlı tren uygulamasında ve banliyö trenleri geçeceği için, aynı güzergâhı da kullanamayacaksınız. Bu nedenle de üçüncü bir yol ihtiyacı doğdu. Şimdi, bunun çalışmalarını yapıyor. 

Bugün, vatandaş arıyor beni: “İzmit Plajyolu mevkisinde, demir yolunun, apartmanlarına 5 metre kala işaretlendiğini ve orada, zaten sarsıntı olan, her tren geçişinde sarsıntı olan bir yerde bir üçüncü yol yapma girişiminin doğru olmadığını…” söylüyor.

Ve bundan bir sene önce de bütçe görüşmelerinde aynı şeyleri söylememe rağmen, ısrarla İzmit’in kaderini, o insanların denizle arasındaki o ulaşımı engelleyecek demir yolunu oradan geçirmekte ısrar ediyorsunuz ve en son yapılan hatlardan bir tanesiydi o, elektrikli trenlerin geldiğiyle birlikte, hat yenilemesine gerek yoktu ama kuzeyinden yapılacak doğru bir projenin bu işleri çözeceğini defalarca söyledik.

BİNALİ YILDIRIM 
Sayın Akar’ın sorusu: Köseköy-Gebze arasında, malum Ankara-İstanbul yüksek hızlı trenin devamı olan yeni bir yol yapımı var. Bunun yapımına geçtiğimiz ay başlandı. Mevcut hattı hızlı trenlerin geçeceği şekilde yeniliyoruz. Menfezler ve diğer altyapının tamamen yenilenmesini öngören bir projedir. Ancak gelecek yıllarda burada, trafik artışını da dikkate alarak, üçüncü bir hat çalışması da yapma ihtiyacı doğdu. 

Aynı koridor içerisinde kalmak şartıyla üçüncü hattı da ilave ediyoruz. Yakın vadede bu hattın dışında alternatif bir hat yoktur. Kuzey hattı çok uzun vadede düşünülebilecek bir hattır. Dolayısıyla, burada teknik bir zorunluluk var. Eğer hatta emniyet yönünden, gerek binalar bakımından gerekse hattın emniyeti bakımından bir sıkıntı olursa bunun da tedbiri alınacaktır, kamulaştırma icap ederse kamulaştırma yapılacaktır.

HAYDAR AKAR
Sayın Bakan, aslında sorularımı İçişleri Bakanı için hazırlamıştım ama size nasipmiş.
Dün, yeni boğaz köprüsünün ihalesini yaptınız, hayırlı olsun. Yalnız bu ihaleyi yaparken bir önceki ihalede 100 bin araç garantisi verirken, araç garantisini 135 bine çıkarttınız artı istimlak bedellerini devlete yüklediniz artı KDV alınmayacağını söylediniz ve yaklaşık on yıllık bir anlaşma yaptınız. 

Hesap yaptığımızda 35 bin araç fazlası için bu araç fazlasının -eski parayla söylüyorum- aylık 5 trilyon 250 milyar lira yaptığı, 12 aylık da 63 trilyon yaptığı, on yıllık da 630 trilyon yaptığı bir avantaj sağladınız bu firmalara. Yani şimdi ekonomimiz o kadar düzgünken, bu kadar işi devlet yapacakken, istimlak bedellerini, bu kadar parayı, zaten nakit ödenen bu paraları bunlara ve fazlasını da, artı, fazlasını da şirkete bıraktınız ve böyle bir ihale gerçekleştirdiniz. Ben olsam, bu devletin parasını bu şekilde çarçur demek istemiyorum ama devlet eliyle yapmak daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum.

BİNALİ YILDIRIM
Değerli milletvekili arkadaşlarım; Sayın Akar üçüncü köprü ihalesiyle ilgili soru sordu. Üçüncü köprü ihalesi 29 Mayıs itibarıyla sonuçlandı. On yıl iki ay yirmi gün en düşük teklifi veren Türk-İtalyan konsorsiyumu ihaleyi kazanmış oldu. Bu süre olabilecek en kısa süredir. Şartlar değiştirilmiştir, doğrudur. 

Eğer şartlar değiştirilmeseydi otuz sene gelecekti. Otuz sene sonra kamuya geri döneceğine, şimdi yapım dâhil on yıl iki ay yirmi gün süreyle geri dönecek. Üç yıl da yapımı çıkarırsak ortalama yedi yıl, bilemediniz sekiz yıl ilave iş yaptırılırsa o da süreye ilave olunur, bu şekilde geri dönecektir. Bundan daha fizibıl, daha kârlı bir yatırım yoktur, bunun bilinmesinde yarar var. Buradan, kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştirilen yaklaşık 4,5 milyar TL’lik bir yatırım böylece ülkemize kazandırılmış olacaktır.

Benzer proje İzmit geçişidir, İstanbul-İzmir otoyoludur, yirmi iki buçuk yıldır. Orada şartlar biraz daha gevşek tutulduğu için orada da süre 2 katına çıkmıştır. Yani sürenin artması kamu yararına değildir, aksine kısalması kamu yararınadır çünkü o süre sonunda tekrar ihale edilecek, en iyi teklifi veren projeyi almış olacak. Oradaki trafiklerin gerçekleşebilecek bir trafik olduğunu düşünüyoruz. Onların hesapları yapılmıştır, herhangi bir sorun yoktur.

Dolmuş seferleriyle ilgili, doğrusu, bu minibüslerin, biliyorsunuz, il trafik komisyonu, valinin başkanlığında ruhsatlandırılan seferler olduğunu düşünüyorum, sizin ifadenizden. Dolayısıyla bunların standartlarının değiştirilmesi, klimalı, modern araçlara geçilmesi için bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Yine alınacak, büyükşehirlerde UKOME, diğer şehirlerde de il trafik komisyonu kararlarıyla pekâla yapılabilir. Doğrusu, bunu birçok il yapıyor. Bu Gaziantep’te bu Urfa’da da yapılabilir diye düşünüyorum.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları