loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık-İş Başkanlar Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi

Genel Sağlık-İş Başkanlar Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi
Tarih: 15.10.2018 - 17:59
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş 3. Dönem 3. Başkanlar Kurulu 13-14 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdi. Kurula, Sendikamız Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile şube ve temsilcilik yöneticileri katıldı.

Toplantı, İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun ardından Sendikamız Genel Başkanı Zekiye Bacaksız’ın açılış konuşması ile başladı. Zekiye Bacaksız ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında sağlık çalışanların yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek, tek çözümün birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu ile örgütlü mücadele olduğunu ifade etti. Ekonomik krizin sağlık hizmetlerine yansımaları konusunda da açıklamalarda bulunan Genel Başkan Zekiye Bacaksız, siyasi iktidarın sağlık sistemine bakış açısı değişmeden sorunların çözülemeyeceğini kaydetti.

Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin sekreterlikleriyle ilgili bilgilendirme yaptığı kurulda; sendikal süreç, örgütlenme çalışmaları, sağlık çalışanlarının sorunları ve çözüm öneri ele alındı. İki gün süren çalışmaların ardından Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi yayımlandı. Genel Sağlık-İş Genel Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: 

"Ülkemiz ve geleceğimize dair derin kaygılarımızın bir kez daha belirginleştiği,  ülke insanımızın karamsarlık girdabına sürüklendiği bir süreçten geçmekteyiz.  Ekonomik verilerin giderek daha da bozulması, cumhuriyetimizin kuruluş dinamiklerinden hızla uzaklaşılması ve tüm bunların uzantısı olarak keyfi, kayırmacı ve dayatıcı iktidar uygulamalarının sınır tanımaması, bu karamsarlık ve kaygı zeminini beslemektedir.

Sağlık sistemimiz böylesi bir süreçten payını almaktadır. Bilimsel, ulusal, kamucu ve halkçı anlayışın yaşamın her alanında terkedildiği bu dönemde; sağlık sistemimiz ve ülke insanımızın sağlığı gerici ve tacir bir anlayışa mahkûm bırakılmıştır.

Sağlık çalışanlarımız sağlık hizmetinin yürütüldüğü her alanda bu basınç altında ve fedakârlıkla hizmetlerin devamını sağlamaya çalışmaktadır.  Her geçen gün artan iş yükü dayatmaları, liyakatsiz yönetimler, keyfi ve kayırmacı uygulamalar artık ekonomik kriz koşullarında döner sermaye paylarının da ödenmemesine kadar uzanmış durumdadır. Sağlık çalışanlarımız tam bir mutsuzluk ve umutsuzluk içinde vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışmaktadır.

Sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği böylesi bir dönemde, sağlıkta şiddet olayları da her geçen gün artış göstermektedir. Nitekim artık sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar doğrudan silahlı saldırılar boyutunu kazanmış durumdadır.  Daha da önemlisi bu konuda tepki gösteren sağlık çalışanları, sendikalar ve meslek örgütleri de linç edilmeye çalışılmaktadır. İktidar ve onun uygulayıcı temsilcileri, bu konuda hiçbir protesto tepkisine bile tahammüllerinin olmadığını göstermekten çekinmemektedir.

Genel Sağlık-iş olarak, bu karamsarlık ve kaygı bulutunun üzerimizde dolaştığı böylesi bir süreçte, ulusumuzun her zaman onu ayakta tutacak ve geleceğe taşıyacak tarihsel ve toplumsal bir birikime sahip olduğunun bilincindeyiz.   Bu ülke insanı hiçbir zaman din bezirgânlarına ve tacirlerine teslim olmamıştır, hiçbir zaman da olmayacaktır.

Sağlık çalışanlarının örgütlü aklı ve gücü olarak Genel Sağlık-İş, sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu saldırılarda her zaman yanlarında olmaya devam edecektir.  Sağlık çalışanlarının yaşadıkları mağduriyetler karşısında bütün olanaklarımızı seferber etmeye ve sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız.

Bu çerçevede;

  1. Sağlık hizmetlerini piyasalaştıran, hasta/müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan sağlıkta dönüşüm programı, sağlıkta şiddetin artmasının en büyük nedenidir. Sağlıkta dönüşüm sisteminden kaynaklı sorunlar sağlık çalışanlarının eksikliği gibi gösterilmekte; tıbbi gerekliliğe, sağlık kurumlarının olanaklarına, çalışan sayısına bakılmaksızın her istediğini istediği anda almak isteyen “müşteri” mantığı ile sağlık çalışanına saldırılmaktadır. Sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık hizmetleri ticarileştirirlirken, kışkırtılmış talep yaratılmış, sağlık çalışanları değersizleştirilmiştir. 7/24 özveri ile çalışan, yaşam dağıtan sağlık meslek mensuplarına hak ettiği itibarı yeniden kazandıracak söylem, düzenleme ve uygulamalar bir an önce hayata geçirilmelidir.
  2. Sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmalı, konu ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve caydırıcı cezalar verilmelidir. Sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için sendikamız azami gayreti gösterecektir.
  1. Genel Sağlık-İş olarak Mayıs ayında yaptığımız açıklamada; döviz kurlarındaki artış nedeni ile ithal tıbbi teknolojik ürün ve ilaçların temininde ilerleyen günlerde ciddi sıkıntılar yaşanabileceği konusunda siyasi iktidarı uyarmıştık. Ekim ayı ile birlikte ekonomik kriz, sağlık sisteminde kendini göstermiştir. Genel Sağlık-İş olarak hedefimiz; sağlıkta piyasalaşmaya son verilerek, Atatürk’ün başlattığı ulusal, kamucu ve halkçı sağlık politikalarının bir an evvel uygulamaya konulmasıdır. Sağlık çalışanlarını insan onuruna yaraşır bir yaşam koşullarına kavuşturacak ekonomik düzenlemeler de bir önce hayata geçirilmelidir.
  1. Ekonomik kriz koşullarının dayattığı ve iktidarın açıkladığı “Yeni Ekonomi Politika” ne yenidir ne de ne de ülkemizin sorunlarının çözme niyet ve kapasitesine sahiptir. Tasarruf tedbirleri adı altında dayatılan her uygulama, hem halkımızın gereksindiği sağlık hizmetlerini aksatmakta, hem de sağlık çalışanlarının daha fazla çalıştırılması ve daha az ücret ödenmesi anlamına gelmektedir. Yandaş holdinglere yapılan vergi indirimleri açık açık beyan edilirken, sağlık çalışanlarından fedakarlık beklenmesi anlaşılır bir durum değildir.
  2. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen yazı ile “Check-up Uygulaması” başlatıldığı belirtilmiş ve yazı aile hekimlerine tebliğ edilmiştir. Siyasi iktidar,  seçmen odaklı, sadece oy kaygısı taşıyan kötü ve yanlış uygulamalarına bir yenisini eklemiş; hiçbir bilimsel temele dayanmayan “Check-up Uygulamasını” başlatmıştır. Genel Sağlık-İş olarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükü altında ezilmesine neden olacak hukuken de sakıncaları bulunan bu uygulamaya karşı yargı yoluna başvurulmuştur. Genel Sağlık-İş olarak Sağlık Bakanlığını, popülist uygulamalar yerine bilimsel, akılcı ve bütüncül bir bakış açısıyla hazırlanacak politikalar üretmeye çağırıyoruz.
  3. Genel Sağlık- İş olarak, insanca yaşam koşulları için mücadele eden başta 3.Havalimanı İşçileri, kriz nedeniyle işten atılan Flormar işçileri, Real Market İşçileri, Uyum/ Makro İşçileri, Muğla TÜVTÜRK işçileri olmak üzere direnen tüm emekçilerimizi selamlıyor ve mücadelelerinde her zaman yanlarında olduğumuzu ve sınıf dayanışmasının tüm gereklerini yerine getirmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz."

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları