loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık İş: Enflasyon farkı üzerinden zam, “sıfır zam” demektir

Genel Sağlık İş: Enflasyon farkı üzerinden zam, “sıfır zam” demektir
Tarih: 06.01.2021 - 10:21
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş, memura verilen zam ve enflasyon farkını eleştirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2020 Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte memurların maaşına yılın ilk yarısında yapılacak zam oranı da belli oldu. Memurun, 4,36 enflasyon zammı ve yüzde 3 toplu sözleşme zammı olmak üzere Ocak ayında toplam yüzde 7,36 zam alacağı duyuruldu. Genel Sağlık-İş ise bu zam oranlarına tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Genel Sağlık-İş Başkanı Zekiye Bacaksız tarafından yapılan yazılı açıklamada, memurun 2020 yılından alması gereken yüzde 4,36’lık zammın kabul edilemez olduğunu belirtti. 

Zekiye Bacaksız'ın açıklaması şöyle:

"Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2020 yılının Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte memurların maaşına yılın ilk yarısında yapılacak zam oranı da belli olmuştur. Memur 4.36 enflasyon zammı ve yüzde 3 toplu sözleşme zammı olmak üzere Ocak ayında toplam yüzde 7.36 zam alacaktır. Zaten 2020 yılından alacağımız olan 4.36’lık oranın 2021 yılı maaş zammı gibi yansıtılması kabul edilemez.

Enflasyon farkı aldatmacasına artık son verilmelidir. Memura enflasyon farkı üzerinden zam verilmesi, “sıfır zam” demektir. Çalışan maaşlarının eriyor olduğu, çalışanların satın alma gücünün her geçen gün azaldığı, çalışanın yoksullaştığı anlamına gelmektedir.

“Memurlarımızı enflasyona ezdirmiyoruz” yaklaşımı enflasyon olarak zaten yaşanmış kayıpların bir telafisi değildir. Aynı zamanda zaten öngörülmüş düşük artış oranları üzerinden asgari ücret ile temel ücretler arasında bir fark kalmamıştır.

Üstelik TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçekleri yansıtmadığı ortadadır. Emekçilere düşük enflasyon farkı ödemesi için enflasyon rakamları düşük gösterilmektedir. Sipariş üzerine kalem oynatarak hazırlanan “küçük rakamlar”, kamu çalışanları için büyük yoksulluk olmuştur.

Sarayın 2021 bütçesine yüzde 28 zam yapılırken, mutfağın olmazsa olmazı ayçiçek yağı bir yılda yüzde 110 zam görürken, bir gecede otoyol ve köprü geçiş ücretleri yüzde 25 zamlanırken memura reva görülen zam oranı hiçbir vicdanla açıklanmamaktadır.

  Zam oranı ( %)
Otoyol ve köprü geçiş ücretleri 25
Sarayın 2021 bütçesi 28
Ayçiçek yağı 110
Sağlık çalışanı maaşı 7.36


Bugün açıklanan rakamlar ile fedakârlıklarıyla övünülen bir sağlık çalışanına reva görülen zam oranı 7,36 olmuştur. Aralık ayı maaşı 2 bin 695 TL olan bir hemşirenin (10/1) 15 Ocak’ta alacağı zam sadece 198TL’dir. Yani kamuda çalışan bir hemşirenin maaşı Asgari Ücrete eşitlenmiştir.

Kamu emekçileri adına yandaş konfederasyon ve hükümet arasında varılan mutabakatlar kamu çalışanları için “açlığın mutabakatı” olmuştur.  Yandaş konfederasyonun oturduğu “pazarlık” masasında kamu çalışanlarının hak kayıpları daha da meşrulaştırılmıştır. 2021 yılı için 3+3 zamma imza atanlar, cebinde dolgun maaşları, son model arabalarda gezerken kamu çalışanları eve ekmek götürebilmenin derdime düşmüştür. Çalışanların yoksullaşmasından siyasi iktidar kadar, onunla kirli pazarlığa imza atanlar da sorumludur.

Siyasi iktidar zam oranlarını kamu çalışanlarının insanca yaşayacakları şekilde yeniden düzenlemeli, yoksulluk sınırının üstünde temel maaş artışı sağlamalıdır.

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini de emeğimize sahip çıkmak için Genel Sağlık-İş ile birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları