loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık İş: Kamu çalışanlarının temmuz zammı vergiye gidecek

Genel Sağlık İş: Kamu çalışanlarının temmuz zammı vergiye gidecek
Tarih: 13.06.2019 - 15:48
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş Sendikası, temmuz ayında kamu çalışanlarının alacağı yüzde 5'lik zamma ilişkin basın açıklamasında bulundu. Genel Sağlık İş kamu çalışanlara verilecek yüzde 5'lik zammın vergi dilimine gideceğini belirtti.

Temmuzda kamu çalışanlarının alacağı zamma dair yazılı açıklamada bulunan Genel Sağlık İş Sendikası, kamu çalışanlarının temmuzda alacağı % 5’lik zammın memurun cebine girmeden haziranda vergi dilimine gideceğine dikkat çekti. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız "Siyasi iktidarın vergi tutarını düşük tutması nedeniyle kamu çalışanları, haziran ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve daha fazla vergi verecektir" dedi. 

Uygulanan gelir vergisi oranının yükselmesi, aylık net maaşının azalmasına yol açacağını, kamu çalışanlarının haziran ayında eline geçen ücret düşeceğini belirten Zekiye Bacaksız'ın açıklaması şöyle:

"Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre; kamu çalışanlarının, yılın başından itibaren elde ettikleri “gelir vergisi matrahına esas” gelirleri toplamı belli seviyelere ulaşınca, aylık ücretlerinden kesilen gelir vergisi oranı da artmaktadır. Kamu çalışanlarının aylık ücretlerinden Ocak ayında %15 oranında gelir vergisi kesilirken, ücret durumlarına göre yılın değişen aylarında bu oran % 20’ye çıkmaktadır. Bazı kamu çalışanları yıl içinde %27 oranındaki dilime de girmektedirler.

Siyasi iktidarın vergi tutarını düşük tutması nedeniyle kamu çalışanları, Haziran ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve daha fazla vergi verecektir. Uygulanan gelir vergisi oranının yükselmesi, aylık net maaşının azalmasına yol açacak, kamu çalışanlarının Haziran ayında eline geçen ücret düşecektir.

2018 ve 2019 yıllarını kapsayan sözde toplu sözleşme görüşmesine göre 2019 Temmuz ayında devlet memurları %5 zam ve enflasyon farkı alacaktır. Kamu çalışanlarının ücretlerdeki artışlar, daha zam cebine girmeden artan vergiyle geri alınacaktır.  Kamu çalışanlarının yarıdan fazlası sonbahar aylarında %27'lik vergi dilimine girecek, ücretler daha da eriyecektir.

Siyasi iktidar, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken, vergi yükünü kamu emekçilerinin omuzlarına yıkmaktadır. Sosyal devlet ilkesinin gereği yerine getirilmeli, vergi oranlarında artan oranlı tarifeden vazgeçilmeli, gelir vergisi dilimleri yeniden düzenlenmeli, adil gelir dağılımı sağlanmalıdır. Bütçe açığının kamu çalışanlarının sırtına vergi olarak yüklenmesi kabul edilemez.

Kamu sendikalarının sözde toplu sözleşme görüşmesi süreci yaklaşırken, kamu çalışanlarını yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm eden iktidarın işbirlikçisi yandaş sendikalar yine sahneye çıkacaktır. Yandaş sendikaların sahneleyeceği oyun yine aynı olacak, “mış” gibi pazarlıkla, fedakârlık yine çalışandan beklenecektir. Ekonomik kriz nedeni ile her geçen gün daha da ağırlaşan koşullarda yaşam mücadelesi veren kamu çalışanları, yandaş sendikaların imzalayacağı “ihanet sözleşmesini” kabul etmeyecektir.

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini; insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşulları için Genel Sağlık-İş ile birlikte mücadeleye çağırıyoruz"

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları