loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık-İş'ten 'BES' tepkisi: Zorla tasarruf olmaz!

Genel Sağlık-İş'ten 'BES' tepkisi: Zorla tasarruf olmaz!
Tarih: 27.12.2018 - 16:06
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş Sendikası'ndan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'ne ilişkin yapılan açıklamada, "Zorunlu gıda harcamalarını bile karşılayamayan çalışandan “zorunlu tasarruf” adı altında zorla kesinti yapmak hangi “millet iradesi” ile açıklanır?" denildi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dâhil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelik değişikliğine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bacaksız, açıklamasında, "Bu kadar çalışanın sistemden neden çıktığı sorgulanmadan ekonomik krizin faturası yine çalışana kesilmektedir. Zorunlu gıda harcamalarını bile karşılayamayan, borçlarını ödeyemeyecek durumda olan çalışandan “tasarruf” adı altında zorla kesinti yapmak, hangi mantıkla açıklanabilir? Her fırsatta “millet iradesi”nden bahsedenlerin, kendi iradeleriyle sistemden çıkmayı tercih edenleri, tekrar hem de zorla siteme sokması hangi “millet iradesi” ile açıklanabilir?" dedi.

Zekiye Bacaksız'ın açıklaması şöyle:

"Zorunlu gıda harcamalarını bile karşılayamayan çalışandan “zorunlu tasarruf” adı altında zorla kesinti yapmak hangi “millet iradesi” ile açıklanır?

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelik değişikliğiyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) caymış ya da ayrılmış olanlar üç yıl içerisinde otomatik olarak yeniden sisteme girecek. Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dâhil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi bir yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.

Kamu ve özel sektörde 45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES’e dâhil edilmesini sağlayan otomatik katılım uygulaması, 2017 yılı başında uygulamaya konulmuştu. Sisteme giriş yapan 12 milyona yakın çalışanının yüzde 60’a yakını kendi iradeleriyle sistemden çıkmıştı. Genel Sağlık-İş olarak da “Zorla tasarruf olmaz” diyerek en başından itibaren uygulamaya karşı tavrımızı ortaya koymuştuk.

Bu kadar çalışanın sistemden neden çıktığı sorgulanmadan ekonomik krizin faturası yine çalışana kesilmektedir. Zorunlu gıda harcamalarını bile karşılayamayan, borçlarını ödeyemeyecek durumda olan çalışandan “tasarruf” adı altında zorla kesinti yapmak, hangi mantıkla açıklanabilir? Her fırsatta “millet iradesi”nden bahsedenlerin, kendi iradeleriyle sistemden çıkmayı tercih edenleri, tekrar hem de zorla siteme sokması hangi “millet iradesi” ile açıklanabilir?

Tekrarlıyoruz zorla tasarruf olmaz. Zorunlu Bireysel Emeklilik, sosyal güvenliğin özelleştirilmesi ve piyasaya terkedilmesinin alt yapısıdır. Sosyal hiçbir yönü yoktur, kabul edilemez. Sosyal devlet vazgeçilmezimizdir.

Genel Sağlık-İş olarak ekonominin içinde bulunduğu darboğazda çalışandan tasarruf bekleyenleri öncelikle Saray ve Meclis harcamalarında tasarrufa çağırıyoruz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları