loading
close
SON DAKİKALAR

Gezi mağdurlarının tazminat talebini reddeden bakan Ala; vicdanın rahat mı?

Gezi mağdurlarının tazminat talebini reddeden bakan Ala; vicdanın rahat mı?
Tarih: 21.02.2015 - 11:46
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 2013 yılı Mayıs-Haziran aylarında İstanbul'da ve birçok kentte yaşanan gezi eylemleri sırasında polisin biber gazı kapsüllerine hedef olan 11 kişinin artık göremediğini söyledi.

Biber gazı kapsülleri 11 vatandaşı kör etti

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 2013 yılı Mayıs-Haziran aylarında İstanbul'da ve birçok kentte yaşanan gezi eylemleri sırasında polisin biber gazı kapsüllerine hedef olan 11 kişinin artık göremediğini söyledi
Yüksel, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yönelik soru önergesinde, “Hak ihlalinde bulunmak, orantısız şiddet kulanmak ve bunun gibi nedenlerle kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma açıldı, açığa alınan kamu görevlisi var mı” diye sordu

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, 2013 yılının Mayıs ve Haziran aylarında başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde yaşanan Gezi Parkı eylemleri sırasında, polisin kullandığı biber gazı kapsüllerine hedef olan 11 kişinin görme yeteneğini kaybettiğini, birçok vatandaşın da ağır kafa travması geçirdiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) tarafından Eylül 2014 tarihinde yayınlanan ‘Türkiye'nin İnsan Hakları Alanındaki Gerilemesi ve Reform Önerileri” başlığını taşıyan raporunu hatırlatan Yüksel şöyle dedi:
“Bu rapor Gezi eylemleri sırasında emniyet görevlilerinin eylemcilere karşı aşırı güç kullandığı ve biber gazı kapsüllerini, kullanım talimatlarına aykırı olarak, doğrudan eylemcileri hedef alarak ateşlediği, bunun sonucunda çok sayıda eylemcinin ağır kafa yaralanmaları yaşadığı, 11 eylemcinin de kör olduğu tespitine yer vermektedir.”
Gezi Parkı eylemlerine katılanlara karşı Türkiye genelinde ne kadar gaz fişeği, ses-ışık fişeği ve sis el bombası kullanıldığını kamuoyunun bilmek istediğini belirten Yüksel, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti:

TAZMİNAT TALEPLERİ REDDEDİLDİ

“Gezi süreci sonrasında kaç dava açıldı, her ilde açılan dava sayısı kaçtır? Açılan davalarda kaç eylemci yargılandı, beraat etti ya da hüküm giydi? Bu eylemciler kaç yaşlarında ve hangi ilde kaç eylemci yargılandı? Polisin müdahalesinde mağdur olanlar tarafından kaç kamu görevlisi hakkında dava açıldı? Yargılanan veya hüküm giyen kamu görevlisi var mı? Hak ihlalinde bulunmak, orantısız şiddet kullanmak ve bunun gibi nedenlerle hakkında soruşturma açılan kamu görevlisi (bürokrat, emniyet amiri, komiser, polis memuru gibi...) bulunuyor mu? Eğer böyle kamu görevlileri varsa kaç kişidir? Soruşturmalar hangi aşamadadır? Şimdiye kadar kaç kamu görevlisini açığa aldınız? “

Gezi olayları sırasında, polisin attığı gaz kapsülleri ve plastik mermilerle gözlerini kaybeden mağdurların maddi-manevi tazminat talebine,

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından “Polis uygulamalarından kaynaklı hukuka aykırılık tespit edilmemiş olup, maddi-manevi tazminat talebiniz reddedilmiştir” yanıtı verildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Yüksel, Efkan Ala’ya “Polis uygulamalarından kaynaklı hukuka aykırılık olmadığı tespitini kimler yaptı? Böyle bir uygulamanın hukuk devletinde yeri var mı? Toplumsal sorunlara barışçıl çözümler üretmek üzere Bakanlığınız hangi çalışmaları yapıyor” diye sordu.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları