loading
close
SON DAKİKALAR

Gıda fiyatları dünyada 3,6 oranında geriledi, Türkiye'de ise yüzde 29,77 oranında arttı

Gıda fiyatları dünyada 3,6 oranında geriledi, Türkiye'de ise yüzde 29,77 oranında arttı
Tarih: 05.04.2019 - 10:20
Kategori: Ekonomi

Küresel gıda fiyatları Mart ayı itibariyle değişiklik göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,6 oranında geriledi.

Küresel gıda fiyatları mart ayı itibariyle değişiklik göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,6 oranında geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılmış olan açıklamaya göre, uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan 5 ana gıda maddesinin fiyatlarının ve ticaretinin takibiyle ölçülen Gıda Fiyat Endeksi, geçtiğimiz mart ayında şubat ayına kıyasla herhangi bir değişim göstermezken, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında geriledi.

Küresel gıda fiyatları, süt ürünlerinde yaşanan fiyat artışı ile birlikte tahıl, bitkisel yağ ve şeker fiyatlarındaki düşüş ile dengelenmiş oldu. Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Mart ayında Şubat ayına kıyasla yüzde 6,2 oranında artış kaydetti. Bahsi geçen bu artışta tereyağı, peynir ve süt tozuna yönelik artan ithalat talebi epey etkili oldu. Et Fiyat Endeksi de söz konusu dönemde aylık bazda yüzde 0,4 oranında artış kaydederken, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 4,4 oranında düşüşe geçti.

Buğday, pirinç ve mısır gibi iri taneli ürünleri içeren Tahıl Fiyat Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında gerileme kaydetti. Tahıl fiyatlarında yaşanan bu azalışta buğday ve mısır fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Şeker Fiyat Endeksi de önemli üretici ülkelerdeki hasadın tahmin edilenden fazla olması nedeniyle bu dönemde yüzde 2,1 oranında geriledi.

Türkiye'de yüzde 29,77'lik artış

Gıda fiyatları mart ayında dünyada düşüş gösterirken Türkiye'de ise arttı. Mart ayı enflasyon verilerine göre artış yüzde 2,44 seviyesinde. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 29,77 oranında.

 

Kaynak : euronews.com - www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları