loading
close
SON DAKİKALAR

Gıda fiyatları kasım ayında yüzde 8 oranında arttı

Gıda fiyatları kasım ayında yüzde 8 oranında arttı
Tarih: 24.11.2021 - 16:00
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi (Kamu-Ar) kasım ayına ilişkin "halkın enflasyonu" raporunu yayımladı. Buna göre kasımda gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 8 oranında artış yaşanırken, son bir yıllık artış ise yüzde 51’i olarak gerçekleşti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın kasım ayı halkın enflasyonu emekçilerin satın alma düzeyinin düştüğünü göstermektedir. Halkın geliri enflasyondaki artışa paralel olarak artmadığından sürekli yükselen fiyatlar karşısında satın alma güçleri korunamıyor ve halk her geçen gün fakirleşmektedir.

Gıda fiyatları kasımda bir önceki aya göre yüzde 8 oranında arttı. Temel gıda fiyatlarında, bu yılın ilk 11 aylık döneminde yüzde 46,2, son bir yıllık dönemde ise yüzde 51 oranında artış yaşandı. Yılın ilk 11 aylık döneminde ekmek, un bulgur, makarna fiyatları yüzde 38,5, et ve balık fiyatları yüzde 39,2, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 37,9, yağ fiyatlarında ise yüzde 33,7 oranında yükseliş kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 27,5 oranında diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 30,5 oranında artış oldu.

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Kasım 2020’ye göre) yüzde 51 oranında artış gözlendi. Bu yıl kasımda geçen yılın ekim ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 45,7, et-balık fiyatlarında 37,6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 41,5 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 39,6 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 89,2, sebze fiyatları ise yüzde 79,4 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 25,9, diğer gıda fiyatları ise yüzde 34,3 oranında zamlandı.

Sepete dâhil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının bir önceki 12 aylık dönemdeki ortalama fiyatlarıyla karşılaştırılarak hesaplanan yıllık ortalamalara göre de gıda fiyatlarında yüzde 35,5 oranında artış yaşandı. Yıllık ortalamalara göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 28,5, et ve balık fiyatları yüzde 19,1, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 31,8, yağ fiyatları yüzde 44,2, meyve fiyatları yüzde 54,6, sebze fiyatları yüzde 71, bakliyat fiyatları yüzde 26,1, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 16 oranında artış kaydetti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; iktidarın yandaşları, büyük patronları ve zenginlerin servetini büyütmeye devam ettiğine dikkat çekiyoruz milyonlarca emekçiye hayat pahalığını dayatmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları